G4Media.ro

AstraZeneca livrează Uniunii Europene doar o treime din dozele de vaccin la…

AstraZeneca livrează Uniunii Europene doar o treime din dozele de vaccin la care s-a angajat pentru primul trimestru/ Comisarul Breton: Boardul companiei să facă ce trebuie pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale

Grupul farmaceutic AstraZeneca şi-a revizuit, la 30 de milioane, estimările privind numărul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, adică o treime dintre obligaţiile sale contractuale şi o reducere de 25% faţă de promisiunile pe care le-a făcut luna trecută, arată un document consultat de Reuters, citată de Agerpres.

Această reducere reprezintă o nouă lovitură dată planurilor de vaccinare ale UE, care au fost afectate de întârzieri repetate în aprovizionarea cu vaccinuri şi progrese lente ale campaniilor de vaccinare în unele state.

În documentul consultat de Reuters, care este datat 10 martie şi a fost comunicat şi oficialilor UE, grupul britanico-suedez susţine că în prezent se aşteaptă să livreze doar 30,1 milioane de doze până la finele lunii martie şi alte 20 de milioane în aprilie.

Comparativ, în data de 25 februarie anul curent şeful de la AstraZeneca, Pascal Soriot, declara în Parlamentul Europeană că firma va încerca să livreze 40 de milioane de doze până la finele lunii martie.

În acelaşi document consultat de Reuters se arată însă că încă de la finele lunii februarie AstraZeneca estima că va putea livra doar 34 milioane de doze de vaccin către UE în perioada ianuarie-martie 2021, cu mult sub ţinta de 90 de milioane de doze prevăzută în contractul semnat cu Bruxelles-ul.

O sursă din apropierea acestui dosar a spus că îmbunătăţirea livrărilor, pe care AstraZeneca miza în primul trimestru al acestui an, nu s-a materializat din cauza dificultăţilor întâmpinate în transferul vaccinurilor de-a lungul lanţurilor globale de aprovizionare.

Washingtonul a informat Uniunea Europeană că nu ar trebui să se aştepte să primească prea curând vaccinuri AstraZeneca produse în SUA, au declarat joi două surse europene. Grupul farmaceutic miza tocmai pe faptul că va putea aproviziona UE cu vaccinuri produse în SUA.

„Văd eforturi, dar nu cele mai bune eforturi. Nu este de ajuns pentru ca AstraZeneca să îşi îndeplinească obligaţiile pentru primul trimestru”, a subliniat comisarul european Thierry Breton într-un mesaj publicat joi seara pe Twitter. „A venit timpul ca boardul AstraZeneca să îşi exercite responsabilitate şi să facă ceea ce trebuie pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale”, a adăugat Breton.

În acelaşi document consultat de Reuters se mai arată că AstraZeneca se aşteaptă să livreze UE aproximativ 20 de milioane de doze de vaccin în luna aprilie. Documentul nu include estimări pentru lunile mai şi iunie.

Potrivit contractului semnat cu Bruxelles-ul, AstraZeneca s-a angajat să livreze blocului comunitar 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul aprilie-iunie 2021 şi un număr total de 300 milioane de doze începând din decembrie 2020.

Separat, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin.

sursa foto: Facebook/ ROVaccinare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Comisia sa publice contractele, sa vedem si noi transparenta si profesionalismul Uniunii.
    Cum a facut ieri Ungaria, care a si solicitat publicarea contractelor europene.

  2. UE se cam bate singura peste manuta. De cand s-a autorizat AZ face scandal ca nu primeste numarul contractat de doze,in acelasi timp duce o campanie continua de denigrare (cu sau fara motiv) iar populatia refuza vaccinarea cu AZ. De ce draq mai cer vaccinul, vor sa il revânda in Africa cand va aparea alta ieftinitura gen AZ de pe la Sanofi?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.