G4Media.ro

Asociație a procurorilor, replică dură pentru Savonea după ce șefa CSM l-a…

Asociație a procurorilor, replică dură pentru Savonea după ce șefa CSM l-a atacat pe președintele Iohannis: Poziția sa este neîntemeiată, nu și-a exprimat preocupările în cadrul consultărilor de la Cotroceni

Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) a transmis, joi seară, că poziţia publică a preşedintelui CSM cu referire la întâlnirea de la Cotroceni este ”neîntemeiată”, cu atât mai surprinzătoare cu cât temerile exprimate de Lia Savonea în comunicatul de presă nu au fost enunţate în cadrul întâlnirii. Procurorii cer ca declaraţia să fie asumată în nume personal de preşedintele CSM, nu într-un comunicat oficial, postat pe site-ul instituţiei, transmite News.ro.

”Considerăm că poziţia preşedintelui CSM este neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât instituţia pe care o reprezintă este angajată într-un proces de definire a unor bune practici de conlucrare între sistemul judiciar, puterea legislativă şi cea executivă, aspect ce implică înţelegerea rolului de mediere a Preşedintelui României atunci când comunicarea între puterile statului este serios deteriorată şi nefuncţională. Pentru o corectă informare a opiniei publice putem preciza că preocupările enunţate în comunicatul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost în niciun fel exprimate de domnia sa în cursul întâlnirii de ieri”, au transmis, joi seară, reprezentanţii AMASP.

Potrivit acestora, Lia Savonea a luat cuvântul în cadrul întâlnirii.

”Şi-a exprimat opinia în ceea ce priveşte situaţia sistemului judiciar şi, în contextul care astăzi i se pare impropriu, a ţinut să sublinieze implicarea Consiliului Superior al Magistraturii ori de câte ori au fost puse în discuţie modificări legislative care vizau sistemul judiciar. Având în vedere că CSM este garantul independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, iar doamna judecător Savonea Lia este preşedintele în funcţie al acestei instituţii, adresăm următoarea întrebare legitimă: poziţia exprimată în cursul zilei de astăzi, pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii, este poziţia asumată de Plenul CSM, este poziţia oficială a uneia dintre cele două secţii ale CSM sau este opinia proprie a doamnei judecător Savonea Lia?”, au mai transmis procurorii.

Aceştia susţin că utilizarea formulei „Apel public al preşedintelui CSM” ”nu conferă mai multă legitimitate unei opinii personale şi nici nu o transformă într-o poziţie instituţională în condiţiile în care la aceeaşi întâlnire a participat şi vicepreşedintele CSM”.

”Mai subliniem că preşedintele CSM reprezintă instituţia fie în baza unor documente de politici publice adoptate în cadrul Plenului (proiectul de exercitare a funcţiei de preşedinte pentru care a fost ales în anul în curs), fie în baza unor hotărâri cu domeniu limitat, adoptate în condiţiile legii. Dacă, în mod ”surprinzător”, comunicatul de astăzi este doar opinia doamnei Savonea Lia solicităm asumarea acesteia în nume personal şi nu pe site-ul oficial al instituţiei şi cu utilizarea însemnelor oficiale ale CSM”, se mai arată în document.

Reacția AMASP a ven it după ce președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, o judecătoare apropiată de Dragnea și PSD, a făcut un apel public joi la președintele Klaus Iohannis ”să respecte independența justiției” și îl acuză, într-un comunicat transmis în nume propriu, pe șeful statului că subminează autoritatea și rolul constituțional al Consiliului.

Savonea a făcut aceste acuzații în contextul anunțării de către Klaus Iohannis a referendumului pe justiție și a consultărilor avute la Palatul Cotroceni cu reprezentanții magistraților și ai societății civile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Pozitia ei aste vointa lui Dragnea!

  • Ce fac magistratii, impotriva acestei likele, aflata in slujba mafiei psd si alde ?
   Justitia este o putere in Stat.
   Magistratii doar protesteaza pe scarile tribunalelor ?
   Magistratii sunt niste oi, care se lasa conduse de infractorii infitrati de mafie in justitie ?
   De ce nu grabesc magistratii revocarea sefei CSM, care s-a dovedit ca este omul mafiei ?
   De ce nu cer revocarea likelelor ajunse in CSM, chipurile, din partea Societatii Civile, dar de fapt sunt slugile mafiei psd ?
   De ce nu cer magistratii in instanta desfiintarea Sectiei Speciale ?
   De ce nu cer magistratii in instanta anularea re-numirii sefului Inspectiei Judiciare ?

 2. Doamna Lia Savonea are spaima de referendumul pe justiție mai rau ca dracul de tamaie…

 3. Ce mai poate face Savonea pe persoana fizica? Ghici?

 4. Tind să cred că lipsa culturii instituționale și a atitudinilor pro-democratice este defect profesional la judecători. Asemenea șefilor de partide și profesorilor, și ei au cuțitul și furculița în mâini cea mai mare parte din timp. Asemenea șefilor de partide și profesorilor, deși teoretic se substituie unui interes superior (domnia legii, a electoratului, respectiv a idealului educational), voința judecătorilor este aproape întotdeauna arbitrară. Stau mărturie în acest sens necesitatea instituției apelului, desele incoerențe între deciziile de fond și cele de la apel. Și, pentru a treia oară, asemenea șefilor de partide și profesorilor, judecătorii au un ego-centrism și o aroganță profesională profund incompatibile cu exercițiul democratic al încrederii în egali. Poate din cauza asta respectul pentru colegi, pentru procedurile democratice ale consultării, ale dezbaterii, este minim și greu de identificat în comportamentul șefilor organizațiilor profesionale și chiar al asociațiilor profesionale (vezi cazul asociațiilor cu un singur membru, șeful).

  • În bună măsură de acord cu ce spui, privitor la magustrați(cel puțin la o parte dintre ei). Totuși, să înțelegem că lui madam Savonea nu-i lipsește nimic din ceea ce ai enumerat mai sus ? Sau…viceversa ?!

 5. tov dragnea s-a insanatosit. nu-l mai doare spatele.
  ce teatru facea la tembelizoare. au au, au. se sprijinea, de vulgutza peremista, au, au…
  ca la tiliorman, unde trage gaze securistul cu buze groase.

 6. Cred ca singura data cand individa asta poate alege singura ce face si ce drege, fara ordin de la stapan, este atunci cand isi alege culoarea rujului, care de obicei este rosu, culoare care i se potriveste ca nuca in perete, pentru ca are buzele subtiri. Urate femei, si asta si aialalta, cu mutra de barbat.

 7. Cat credeti ca vom mai merge in condițiile acestea,In 30 de ani de la revoluție,poporul roman este umilit si batjocorit de infractori din vârful țării,plăti cu bani grei de cetateni,cum apărați destinele acestei țării ? Romanii s-au saturat de aceste MIZERII,vrem o tara cu DEMOCRATIE si LEGE ptr.TOTI.Romania este tara noastra!

  • Geo, ai perfecta dreptate. Dupa 30 de ani de la revolutie, Romania se afla intr-o fundatura si risca sa se intoarca la un regim totalitar de inspiratie fascisto – comunista. Cauzele sunt mutiple si ele tin de istoria si de caracterul acestui popor. Lipsa de educatie, lipsa culturii democratice si a spiritului civic au facilitat instaurarea acestui regim. Da, am fost si suntem umiliti si batjocoriti de o gasca mafiota condusa de un infractor care a mituit (din banii nostri) categorii sociale si institutii care i-au devenit complici. Savonea, aceasta individa cu chip si comportament de Frankestein, este una din uneltele lui dragnea.
   Da, ar fi timpul sa oprim tavalugul mafiot, umilinta si batjocura.
   Da, Romania are nevoie de o democratie reala si de valorile europene.
   Statul, institutiile lui si societatea romaneasca au nevoie de reformare din temelii.
   Pentru aceasta este nevoie de IMPLICARE MASIVA SI PERMANENTA, SUB TOATE FORMELE, a celor care isi doresc o Romanie democratica, moderna , bazata pe valorile europene.
   Comentariile noastre pe forumuri sunt bune, dar nu prea schimba nimic.

 8. fetita draga nici de M.E nu putem discuta, nu e nimic excitant in degradarea unui om fara verticalitate. mocirla in care traim e a tuturor indiferent de unghiul din care privesti. mai devreme sau mai tirziu vin si deconturile.

 9. magistratii astai cateodata imi dau sentimentul ca sunt niste oi, le dai orice lege, ORICE, si ei o executa, florea savonea

  deci la vot impotriva tuturor oilor din justitie , ca pana la urma fiind niste oi, trebuie sa se conformeze, si atunci sa vedem ce o sa zica

  respect magistratilor care semnaleaza problemele si nu sunt oi

 10. Doaman Sef CSM , oare in slujba cui o fi? La numire calma , independenta , transparenta respect ptr. adevar , ecchilibru etc. etc. Si acum a uitat lozinca? Face cum ii dicteaza interesul Jocuri de culise si de glezne, protejand infractori?

 11. Savonea asta este o nesimțită patentată. Adică președintele Iohannis încalcă independența justiției în timp ce Draknea,Ciordache,Toader,NiciOlichea și restul bandei de „juriști” o respectă de nu mai pot .
  Pesedism împuțit. Cum dreaqu a ajuns asta șefa CSM ?!?!
  Nu mă mir că i se cere revocarea. Mă mir că n-o cer mai multe Curți de Apel !!