G4Media.ro

Armistițiu de 90 de zile în războiul comercial sino-american; Trump și Xi…

Armistițiu de 90 de zile în războiul comercial sino-american; Trump și Xi Jinping și-au fixat un termen de trei luni pentru un acord privind taxele vamale

Donald Trump și Xi Jinping au convenit, într-o întâlnire la Buenos Aires, desfășurată în marja Summit-ului G20, să amâne pentru trei luni orice creștere a tarifelor în comerțul dintre cele două țări, informează Reuters. În acest timp, părțile și-au impus să ajungă la un acord comercial amplu. În cazul eșecului negocierilor, China și Statele Unite vor crește nivelul taxelor vamale pentru schimburile comerciale dintre ele de la 10% la 25%.

Concesia majoră făcută de partea americană este să renunțe la anunțata majorare la 25%, începând cu 1 ianuarie, a taxelor vamale pentru importul de bunuri din China, estimate la 200 de miliarde de dolari. În schimb, China s-a angajat să achiziționeze o cantitate ”foarte substanțială”, potrivit Casei Albe, de bunuri agricole, industriale și energie din SUA. Totodată, vor fi începute negocieri în chestiuni precum transferul de tehnologie, proprietate intelectuală sau agricultură.

”Este un acord incredibil. Ce voi face este să opresc aplicarea tarifelor. China se va deschide. China va elimina tarifele”, a afirmat președintele Trump. Consilierul de Stat chinez Wang Yi este, la rândul său, optimist în privința unui acord care să convină ambelor țări. ”Realitatea arată că interesele comune ale Chinei și Statelor Unite sunt mai mari  decât disputele și nevoia de cooperare este mai mare decât fricțiunile”, a spus diplomatul chinez. Deocamdată, analiștii economici rămân prudenți. ”Este mai mult evitarea unei rupturi. Nu este deznodământul cel mai rău, dar mai au în  față munca cea mai dificilă”, crede Paul Haenle, director la Carnegie-Tsinghua Center din Beijing.

Războiul comercial dintre SUA și China a început în septembrie când Donald Trump a impus taxe vamale de 10% pentru produse chinezești de circa 200 de miliarde de dolari, iar China a aplicat, ca represalii, măsuri similare.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Problema e cu devalorizarea voita a yuan-ului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.