G4Media.ro

Armata rusă anunţă pentru duminică deschiderea de coridoare de evacuare pentru străini…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Armata rusă anunţă pentru duminică deschiderea de coridoare de evacuare pentru străini în oraşele ucrainene Mariupol şi Berdiansk

Armata rusă a anunţat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străini din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa, citată de Agerpres.

General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

„În conformitate cu solicitarea preşedintelui Republicii Turcia adresată preşedintelui Federaţiei Ruse, s-a luat decizia de a oferi asistenţă totală în evacuarea cetăţenilor străini ţinuţi ostatici de militanţii rămaşi din batalioanele naţionaliste, în anumite zone din Mariupol”, a spus Mizinţev, care a cerut conducerii Ucrainei să garanteze siguranţa coridoarelor, potrivit EFE.

„O operaţiune umanitară este posibilă doar cu asistenţa totală a autorităţilor de la Kiev pentru trecerea unui convoi umanitar din Mariupol, observarea strictă a ‘unui regim de armistiţiu’ pe timpul evacuării, precum şi eliminarea ameninţării cu bombardamentele”, a susţinut oficialul rus, citat de Interfax.

„Federaţia Rusă este pregătită să garanteze intrarea navelor implicate în evacuare în portul Berdiansk şi ieşirea din acesta în conformitate cu normele dreptului maritim internaţional”, a adăugat el.

Mizinţev a menţionat că Rusia a făcut apel la organizaţiile internaţionale „să oblige autorităţile ucrainene să notifice în scris (…) că sunt pregătite să realizeze evacuarea”. Potrivit oficialului rus, garanţiile în scris din partea autorităţilor ucrainene urmau să fie trimise Rusiei, Turciei, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Cetăţenii străini avuţi în vedere sunt în mare parte personal navigant al unor nave de transport blocate în ambele porturi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. După ce le-au trimis ajutoare ( bombe, rachete, gloante, etc) acum le deschid coridoare spre gulag-uri .
    Mai bine si-ar aduna morții de pe front să-i înmormânteze cecenii așa musulmăneșțe dacă putin nu dorește creștinește.