G4Media.ro

ArcelorMittal Hunedoara și-a suspendat producţia de la 1 decembrie, din cauza prețurilor…

ArcelorMittal Hunedoara și-a suspendat producţia de la 1 decembrie, din cauza prețurilor la energie și gaz / 640 de oameni lucrau la uzina siderurgică

ArcelorMittal a anunțat că și-a încetat temporar producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, unde lucrează 640 de angajați, începând cu 1 decembrie 2019, din cauza prețurilor ridicate la energia electrică și gazul natural, scrie Economica.net.

Producția în cadrul fabricii – produsele acesteia incluzând profile, ţagle rotunde şi corniere şi având în prezent 640 de angajaţi și 200 de contractori – este suspendată începând cu 1 decembrie 2019, arată compania într-un comunicat.

“Prețurile la energia electrică și la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, prețurile românești fiind semnificativ mai mari decât în alte țări europene cu operatori importanţi în producția siderurgică, precum Franța și Germania. Întrucât producătorii de oțel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oțel din import și a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara – care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, așadar, un cost major – nu mai este capabilă să concureze”, se arată în comunicat.

Compania speră în găsirea unei soluţii care să abordeze problema prețurilor ridicate ale energiei electrice și gazului natural și să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

ArcelorMittal a achiziționat fabrica din Hunedoara în 2003 și, de atunci, a investit 550 milioane RON (115 milioane EUR) pentru a aduce acesteia îmbunătățiri tehnice și de mediu.

Angajaților li s-a cerut să își consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „șomaj economic” pentru zilele rămase, se mai arată în comunicat.

Cu doar o zi înainte, premierul Ludovic Orban a spus că ar trebui pusă la punct o schemă de ajutor de stat pentru companii din industrie, pe motiv că acestea ar fi fost afectate de aplicarea OUG 114/2018, care ar fi dus la creșterea prețurilor la energia electrică și gazele consumate de acestea. Ludovic Orban a dat exemplul companiilor siderurgice și petrochimice.

În octombrie, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) a tras un semnal de alarmă referitor la prețurile mari ale energiei electrice din piața concurențială, care pot conduce chiar la închiderea unor fabrici.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. ArcelorMittal a achiziționat fabrica din Hunedoara în 2003 și, de atunci, a investit 550 milioane RON (115 milioane EUR) pentru a aduce acesteia îmbunătățiri tehnice și de mediu.

    Dupa imbunatatirile privind mediul, cat platea ArcelorMittal pentru tona de CO2 si pentru 1 kg. de NOx eliminate in atmosfera? Intreb pentru un prieten cu masina, din Bucuresti, care are impresia ca Dna Firea vrea sa-l faca la buzunare …

  2. Eu altceva am citit din știrea asta: ditai drăcia siderurgică merge cu numai 640 de oameni. Vă dați seama că o astfel de antrepriză nu depinde prea mult de o țară sau alta, că e la latitudinea firmei ăleia unde o face (sau o mută)?
    Mă așteptam la o firmă de asamblat ceva la care sunt numai roboti, dar la o chestie siderurgică…

    (și da, industria poluează infinit mai mult decât ar putea vreodată oamenii simpli, acasă la ei sau la volan)

    • Stai linistit ca nu e ditai drăcia siderurgică. Cum am lucrat acolo, iti pot spune ca au un cuptor, turnare si un rahat de laminor second hand. Sincer sa fiu 640 de angajati mi se pare mult.
      Acuma, AM Hunedoara e tinuta in viata nu pt fabulosul profit pe care il face, ci pt ca pe acte este (era) trecut cum ca facea gen 800k t/an. In realitate facea intr-un an bun 250k pe an. Restul, se aduce din Ucraina si se pune stampila de Hd si via EU.