G4Media.ro

Arafat anunţă că pacienţi cu COVID vor fi transferaţi în Danemarca şi…

Arafat anunţă că pacienţi cu COVID vor fi transferaţi în Danemarca şi Cehia / O echipă de specialiști din Israel începe duminică o misiune în România

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, vineri, că pacienţi cu COVID-19 vor fi transferaţi la sfârşitul acestei săptămâni în Danemarca şi Cehia. Aceştia sunt din zona Mureş-Cluj şi din zona Bucureşti. În prezent, 38 de pacienţi români sunt internaţi în spitale din patru ţări, cei mai mulţi în Germania şi Ungaria, relatează News.ro.

“În cursul săptămâni trecute am avut trei transferuri de pacienţi în Germania, luni, 6 pacienţi de terapie intensivă cu un avion al Forţelor Aeriene Germane, marţi, tot 6 pacienţi cu un avion al Forţelor Aeriene Române şi miercuri, tot 6 pacienţi cu un avion al Forţelor Aeriene Germane. În cursul următoarelor două zile urmează să ducem pacienţi în Danemarca şi în Cehia. Avem acceptaţi doi pacienţi în Danemarca, doi pacienţi în Cehia, dacă totul este ok transferurile se vor efectua în cursul zilei de mâine. Se perfectează bineînţeles deciziile, evaluarea pacienţilor, acceptarea lor şi când avem toate aspectele rezolvate se va executa transferul cu avioane ale Ministerului Apărării şi cu echipe SMURD din Bucureşti şi din Mureş, având în vedere că o parte din pacienţi sunt din zona Mureş – Cluj, şi cealaltă din zona Bucureşti”, a declarat Raed Arafat, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că au fost primite şi oferte şi din alte ţări pentru pacienţi români cu COVID-19, iar acestea sunt analizate în prezent.

Arafat a mai transmis că în prezent 38 de pacienţi români cu COVID se află internaţi în spitale din străinătate.

“La acest moment dintre pacienţii transferaţi la acest moment sunt în spitale la tratament 16 în Ungaria, 2 în Polonia, 2 în Austria şi 18 în Germania. Din păcate, au fost înregistrate şi decese care au fost anunţate”, a menţionat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat a mai anunţat că specialişti din Israel vor începe duminică o misiune în România şi vor lucra cu autorităţile române pe partea de abordare terapeutică şi pe modul de organizare la nivelul Urgenţei. De asemenea, o nouă echipă medicală din Danemarca a venit în România şi va sta 11 zile în ţara noastră.

“Au fost aduse în România 550 de concentratoare de oxigen din stocurile RescUE ale Comisiei Europene, aduse din Olanda. Polonia – 200 de concentratoare şi o echipă medicală formată din 44 medici, asistenţi şi paramedici care încă activează în România şi materiale sanitare formate din monitoare, aparate de respirat, pulsoximetrie şi materiale de dezinfectat. Italia, care a oferit un număr de 5206 de flacoane de anticorpi monoclonali, Danemarca, care a oferit 15 ventilatoare, 8 concentratoare de oxigen şi o echipă de medici care a venit a stat 11 zile. Azi noapte a sosit următoarea echipă care va mai sta 11 zile. Vorbim de o continuitate care va fi de 22 de zile în România a echipelor medicale din Danemarca. Austria, care a trimis medicamente de uz în terapie intensivă, Franţa, la fel, medicamente pentru terapie intensivă plus 13 tone de materiale sanitare care au fost donate din partea Franţei, inclusiv echipamente, ventilatoare şi test antigen, Serbia, cu 170 concentratoare de oxigen de 5 şi de 8 litri, respectiv peste 6000 de flacoane de anticopri monoclonali”, a afirmat Arafat.

El a menţionat că experţi din Israel vor începe duminică o misiune în România pe partea de abordare terapeutică şi modul de organizare la nivelul urgenţei.

“Israel, care a sprijinit cu un număr de 40 de concentratoare din care prima parte a sosit deja, iar începând cu duminică va începe o misiune de experţi din Israel, care vom lucra cu ei timp de o săptămână pe măsurile care se iau şi mai ales pe partea de abordare terapeutică şi modul de organizare la nivelul urgenţei, la nivelul unităţilor primiri urgenţe şi altor secţii. Sunt experţi care au lucrat pe timpul valurilor mai serioase în Israel şi care s-au oferit să ne sprijine din partea Ministerului Sănătăţii, printr-un schimb de experienţă care sunt convins că va fi unul util”, a precizat Arafat.

El a precizat că, vineri, au sosit cele 200 de concentratoare de oxigen de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar dintre acestea 180 vor fi distribuite spitalelor, iar 20 vor fi reţinute pentru urgenţe.

De asemenea, şeful DSU a mai afirmat că Republica Moldova mai are două echipe medicale care activează la spitalul modular de la Leţcani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. hai sa vedem cati supravietuiesc din cei transferati in sistemele medicale performante din vest. vad ca au inceput sa moara deja. ca tot urla unii pe aici ca sistemul nostru medical praf e principalul motiv pentru mortalitatea ridicata de la noi. daca majoritatea celor transferati mor, poate inteleg si ei ca desteptii de la noi asteapta pana in ultima clipa, cand niciun sistem medical din lume nu prea mai are ce sa faca …

  2. Mai bine si-ar vedea de pacienții lor, ca nu prea o duc bine! Cam suspecta avalanșă asta de echipe din străinătate în România! Au nevoie și de subiecți romani pentru studiile lor?

  3. Degeaba suna telefoanele prin cimitire ca mortii nu se mai intorc din groapa.