G4Media.ro

Ar putea fi poluată Marea Neagră cu sutele de tone de ulei…

sursa foto: Captură video

Ar putea fi poluată Marea Neagră cu sutele de tone de ulei industrial care s-au scurs în râul Nipru ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina? Scenariile luate în calcul de autorităţile de mediu

După ce barajul hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, regiunea Herson, a fost aruncat în aer, Consiliul se Securitate al Ucrainei, întrunit de urgență, a fost informat că cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviul Nipru și există riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone. Imediat după anunţ, a apărut în spaţiul public temerea că uleiul industrial ar putea polua Marea Neagră.

Autorităţile de mediu de la noi spun că acest lucru este puţin probabil, însă iau în calcul câteva scenarii. Potrivit primului scenariu, pata de ulei ar putea ajunge pe ţărmul ucrainean şi foarte puţin în delta noastră, iar potrivit celui de al doilea scenariu, pata de ulei ar putea ajunge în larg, spre turci. Totul depinde de direcţia şi forţa vântului.

Valeria Abaza, director general, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, a explicat pentru G4Media ce se poate întâmpla cu substanțele poluante.

„Ar putea ajunge parţial în mare, parţial. Depinde de cât de mult va reţine delta aceea internă pe care Niprul o are. E posibil ca parţial să ajungă în mare, dar cantitatea, după părerea mea, va fi mult mai mică. Cum se va dispersa în mare, dar după mai multe zile, nu în prezent, rămâne de văzut pentru că depinde de direcţia şi forţa vântului. Asta pentru că în funcţie de vânt există două posibilităţi”, spune experta.

”Prima posibilitate: acea pată de ulei poate să fie împinsă către ţărm dacă vânturile bat dinspre est şi atunci o să fie o problemă tot pentru partea ucraineană, eventual la delta noastră va ajunge ceva, dar dacă vântul va băte dinspre nord sau dinspre vest, dar în special dinspre nord, este foarte probabil să intre în curentul mare, în curentul Rim, curentul acela circular care înconjoară marea şi atunci să ajungă mai în larg şi să meargă direct la turci, să nu mai treacă pe la noi”, a declarat Valeria Abaza pentru G4Media.ro,

Autorităţile de mediu din România monitorizează situaţia prin satelit.

„În prezent se monitorizează prin satelit. Deocamdată nu se observă nimic, nicio pată. Aşteptăm să vedem urmarea într-o săptămână, zece zile, cam aşa. Potrivit principiului „poluatorul plăteşte”, normal, poluatorul trebuie să se ocupe de depoluare. Dacă e să ajungă ceva în mare, ucrainenii au toate ocaziile posibile acum, în câteva zile, până este posibil să ajungă în mare, pentru că delta aceea (n.r. – Nipru), estuarul sunt foarte înguste, ar putea să pună baraje, să oprească, să restrângă pata aceea de uleiuri şi să ajungă puţin spre deloc în mare. Depinde de ei”, a mai declarat pentru G4Media.ro, Valeria Abaza, director general, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”.

În urma informațiilor apărute în spațiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, ministrul mediului, Tánczos Barna a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, ministrul Ruslan Strilets. Acesta l-a asigurat că autoritățile din țara vecină monitorizează în permanență evoluția fenomenului.

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăți. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiștii români fiind de părere că este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecției mediului că, dacă în urma monitorizării evoluției fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...