G4Media.ro

„Ar fi trebuit să plecăm mai devreme”: fuga ultimilor locuitori din Bahmut,…

Sursa foot: ANATOLII STEPANOV / AFP

„Ar fi trebuit să plecăm mai devreme”: fuga ultimilor locuitori din Bahmut, sub asediul rușilor

Un mic grup de civili iese dintr-o mașină blindată, transportând câteva lucruri, un câine și o pisică. După luni de zile în care au fost bombardați în Bahmut, au decis în cele din urmă să părăsească epicentrul luptelor din estul Ucrainei, arată un reportaj AFP, citat de boursorama.com.

Ajungând în Ceasiv Iar, un oraș ucrainean bombardat, de asemenea, de forțele rusești, Liubov plânge în timp ce o strânge în brațe pe Margot, chihuahua ei.

„Ar fi trebuit să plecăm mai devreme”, repetă ea, „am crezut că acest lucru nu se poate întâmpla”.

Din vara anului trecut, forțele rusești încearcă să cucerească acest oraș cu 70.000 de locuitori înainte de război, unde au mai rămas câteva mii de oameni în ciuda luptelor de stradă, a bombardamentelor constante și a eforturilor, cu prețul unor pierderi foarte mari, ale armatei ruse și ale grupului paramilitar Wagner de a cuceri orașul.

Rușii susțin acum că au ajuns în centrul orașului, iar liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că controlează primăria și, prin urmare, orașul „în sens legal”, afirmație respinsă de Kiev și neconfirmată de Moscova.

Liubov a declarat că nu știe câți civili au rămas în Bahmut: „Eram într-o pivniță, nu am văzut pe nimeni”.

Unitatea de soldați ucraineni care a evacuat grupul a parcurs cei 17 kilometri până la Ceasiv Iar în jumătate de oră.

Liubov speră acum să se stabilească în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în nord-estul țării, la câțiva kilometri de granița cu Rusia, „cu cât mai repede cu atât mai bine”.

Ea și tovarășii ei vor trebui mai întâi să petreacă noaptea într-un centru de primire pentru persoanele strămutate din Kostiantinivka, la 20 de kilometri distanță, a declarat un soldat.

Ceasiv Iar este departe de a fi un rai al păcii. La câteva minute după plecarea refugiaților, un obuz a fluierat deasupra capetelor jurnaliștilor AFP în acest oraș unde tancurile și blindatele ucrainene circulă în număr mare spre și dinspre front.

„Sub control”

La Bahmut, „este război, se trage”, a declarat un soldat care a participat la evacuarea civililor, două familii și o femeie singură, în timp ce fuma o țigară.

Potrivit soldatului, care a cerut să rămână anonim, este dificil de estimat câte persoane trăiesc în beciuri, estimând un număr cuprins între 1.000 și 5.000 de persoane. Iar soldații nu îi caută în mod activ, unii „ies și spun că vor să plece”.

Un alt soldat, cu fața împroșcată cu noroi, a declarat că este a doua oară într-o săptămână când unitatea sa scoate civili. Cei care au rămas, a spus el, „sperau la ce e mai bun”.

„Dar este o bătălie pentru fiecare clădire, șansele ca locuințele lor să rămână intacte sunt foarte mici”, a spus el.

În pofida luptelor, accesul militarilor ucraineni în oraș rămâne „ușor”, a spus el, respingând afirmația liderului Wagner din ziua precedentă.

„Agățarea unui steag nu înseamnă că au cucerit orașul”, a spus el, „situația este sub control”.

„În sectorul nostru, inamicul a încercat să treacă la ofensivă, dar a suferit pierderi. Aproximativ treizeci de morți și asta a fost tot. În sectorul nostru, nu mai încearcă nimic”, spune soldatul, înainte de a recunoaște că în alte părți „situația poate fi complicată”.

Dar chiar dacă Bahmut ar trebui să cadă, „îl vom recuceri”, insistă soldatul, citând exemplul Hersonului, un mare oraș din sud care a fost recucerit în noiembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deh – mintea bahmutzeanului – aia de pe urma.