G4Media.ro

Aprozare versus inteligența artificială. De ce încearcă Dragnea să ne întoarcă în…

Aprozare versus inteligența artificială. De ce încearcă Dragnea să ne întoarcă în lumea statului – tătuc

Nu vă faceți iluzii: Dragnea detestă aprozarul plin de creveți vietnamezi și roșiile de la țărani. Pentru un parvenit care vindea bere îndoită doar ca să scape de colbul Teleormanului, socialismul de caviar chiar e de caviar. Dar Dragnea face apel acum la demonii naționalismului și ai nostalgiei pentru voturi și pentru adevăratul lui scop: crearea unui stat – tătuc, care să gestioneze cât mai multe resurse publice.

Slab orator, care evită mulțimile de frica huiduielilor, Dragnea și-a anunțat programul electoral între PSD-iștii lui din Slobozia și Călărași. Vrea o firmă de stat care să adune fructele, legumele și cerealele de la micii producători și să înființeze în toată țara sute de aprozare (pentru cititorii mai tineri, Aprozar e abrevierea de la Aprovizionare cu zarzavat și reprezintă rețeaua de magazine de stat din comunism, caracterizate prin penurie continuă și mica corupție generalizată).

Veți spune că e o idee generoasă, de ce nu? Ei bine, practica arată că din punct de vedere logistic e extrem de greu de asigurat un flux de aprovizionare pe baza produselor livrate în cantități mici, cu fluctuații de volum și calitate. De altfel, se pune și întrebarea legitimă: ce vor vinde aprozarele după ce micii producători locali își epuizează marfa de sezon? Ne întoarcem la vestiții creveți vietnamezi? (Pungi cu chipsuri uleioase, imposibil de digerat, care ocupau rafturile aprozarelor comuniste timp de 10 luni pe an).

Învierea aprozarelor e doar o idee populistă, care face apel la nostalgia celor de vârsta a doua și la naționalismul latent din societate. Dacă ar fi fost validă economic, ar fi fost deja pusă în practică. E doar o încercare de re-centralizare a comerțului, ca în comunism, pentru a asigura accesul politicienilor la o afacere din care să-și poată hrăni clientela politică. Proiectul prin care guvernul înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A, e deja pe circuitul de avizare și va da naștere încă unui monstru bugetar care va merge în pierdere și va sfârși în faliment, cu datorii la furnizori și bugetele de stat.

A doua idee etatistă a lui Dragnea e infinit mai periculoasă: Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare (FSDI). Un mamut de stat care va îngloba acțiunile și activele a 30 de mari companii strategice (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Portul Constanța etc) și va folosi banii acestora pentru presupuse investiții. Imaginați-vă doar ce investiții sunt în stare să facă Dragnea, Vîlcov, Daea, Bădălău și compania. Oameni care visează la comerțul comunist al secolului trecut, incapabili să vorbească limba română, pentru care aprinderea lanternei de la smartphone e o mare mirare.

Istoria comunismului ne arată că intrarea statului în economie, chiar și acolo unde are monopol, e generatoare de corupție și de pierdere. Nu o spune doar experiența anilor din comunism: o spune Reuters, care a văzut pattern-ul în Malaezia și alte țări aproximativ democratice.

Am avertizat încă din campania electorală din 2016 că ideea lui Liviu Dragnea ascunde un pericol major. La fel ca și ideile Gabrielei Firea și Robert Negoiță de a înființa zeci de companii ale municipalității. Toate sunt fabrici de făcut bani pentru clientela politică și mari tocătoare de fonduri publice.

Așa va arăta și FSDI-ul lui Dragnea, la un pas de înființare: o imensă schemă de fraudare și delapidare a marilor companii de stat în favoarea prietenilor și baronilor nesătui, speriați că furtul din fondurile europene e periculos și aflați în căutare de resurse interne.

Pe Dragnea nu îl interesează fabricile și uzinele promise cu investiții din FSDI, cum nu îl interesează nici aprozarele. În lumea inteligenței artificiale și a cetățeniei digitale, să crezi că poți înființa un combinat siderurgic sub îndrumarea lui Niculae Bădălău e o mare naivitate. De șapte ani la putere, din 2012, acești oameni n-au fost în stare să înceapă un proiect major de infrastructură. Ei nu supraviețuiesc în piața liberă, singura lor șansă e distorsionarea mediului și uciderea concurenței.

Sunt de fapt minciunile de campanie cu care Dragnea speră să surfeze pe valul regional al naționalismului și euroscepticismului. Doi ani de-acum încolo vom tot auzi asemenea promisiuni utopice, la pachet cu încercarea patetică de a ne smulge lacrimi pentru soarta grea a țăranului român. Țăran pe care ei înșiși, PSD-iștii, l-au batjocorit și ținut în subdezvoltare de 29 de ani încoace.

Doi ani va dura lupta cu acest model învechit și periculos de a vedea implicarea statului în economie. Dacă la finalul a patru runde de alegeri PSD va ieși câștigător, uitați de lumea viitorului și pregătiți-vă sacoșele de fâș pentru statul la coadă la aprozar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Ar trebui sa-l sustineti pe Dragnea, nu sa-l criticati. E bine ca reface aprozarele, poate chiar in locatiile alea vechi, daca i le confisca Queridei Zavo, care le-a mostenit de la tac’su, locatii insusite gratis de la stat, daca tot s-a nimerit sa fie pe-acolo. Astfel ve-ti avea si dvs. unde sa va desfaceti marfa, zarzavatul asta de articol spre exemplu si nu veti mai cersi aici pe site donatii. Eu n-am bitcoini pentru donatii, imi pare rau!

    • Uite alta idee buna: Gea la caruță, ca iți fura conaționalii zarzavatu’ cu tot cu cal! :green:

    • Nici o problemă! Dvs. puteti sa sponsorizati site-ul cu ceapă, castraveți si zeama de varza .
      Nu toata lumea are bitcoin.

    • Nicusoare,tata,ca n-ai tu bitcoins,ne doar-n exact partea ascunsa a frezei!….cat despre hotul dragnea ce sa spunem?…il sustinem in drumul ferm spre Jilava….! Nu,nu comuna ci puscaria! Iar pe tine,nostalgic al aprozarelor,te sfatuim,prietene: Nu mai uita sa-ti iei pastilele!….nu de alta,dar poate intri in convulsii si rau i-ar parea hotului sef(psdragnea)sa piarda un pupincurist ca tina!
      P|S: …ve-ti avea…..se scrie” veti avea”!….aviz muma dancila!

    • Am sesizat azi o recrudescenta a fenomenului ”postac psdac”, care se reinventeaza pe masura ce se inmulteste, bunaoara azi ne vorbeste de bitcoins, eee, e si el actual, de, si-n plus ataca jurnalistii sitului G4 Media. Va zica, sa inteleg ca asta-i vectorul dat de tatuku’ vost, nu? Ba, postaciti cum faceti voi de obicei, da-n plus ardeti-i si pe jurnalisti, ridiculizati-i, faceti-i de prosti, faceti-i de cersetori, dati in ei cu tot ce apucati!!!
      Eheheei, postacii mei, nu se lega, bai scarbosilor, si nu va iese, pentru ca cei care citim stiri pe G4 Media stim de ce alegem acest site de stiri! In consecinta, deja am inceput sa-mi notez numele voastre jegoase, ca sa va dau raport in seara asta, si sa dispareti dreaq de-aici!

    • Aprozare la el in teleorman. La Iasi, Timisoara, Cluj,Brasov ne ocupam de IT

    • Cu apropierea europarlamentarelor s-au activat sute de troli pe site-ul asta, se vede ca PSD-ul e disperat. Sa iesim masiv la vot pe 26 mai sa dam o lovitura mafiei PSD, ALDE si UDMR.

  2. La aprozarele lui Ceaușescu plăteai și pămîntul lipit de cartofi. Păi, tovarășe, trage și pămîntul la cîntar, îți spunea șefu’ aprozarului. Dacă aveai pile, negociai procentul de pămînt la kilogramul de cartofi, dacă nu, nu. Și tot românul cumpăra toamna, așa era obiceiul, de nevoie, o sută-două kile de cartofi ca să iasă din iarnă. Pămînt românesc, de-al nostru, fără euri, din colțișorul nostru de Europă!

    • Ehe ce vremuri, mă ia asa o melancolie ..
      Acum poți să îi cumperi si prăjiți.

    • Da, mare regret cu aprozarele astea. Nu mă pot opri din plâns când îmi amintesc

    • Eu nu inteleg de ce toti ne gandim automat la perioada lui Ceausescu. Ca avem exemple si mai recente, economatele lui Vanghelie.

      E exemplu cel mai bun. A bagat Vanghelie la bani publici in ele din greu. Si-a facut secretara si soferul directori. A spalat bani la greu prin ele, achiztionand marfa de la firmele controlate de el. Dar cica a dat mancare ieftina oamenilor!

      Rezultatul? „Conform datelor furnizate de Registrul Comerţului şi ANAF, SC “Economat Sector 5” SRL a declarat pierderi de aproape 12 milioane euro în perioada 2001-2010”

      A costat cam multi bani publici mancarea aia „ieftina”. Vanghelie si „directorii”de la Economat sunt acum in proces care se tot lungeste, ca se pensioneza judecatorii pe capete si se reia mereu de la inceput, in 2018 a fost a treia oara.

      Dragnea e mai ambitios, vrea sa aplice metoda la nivel national. La el pierderile or sa fie de sute de milioane de euro. Pentru ca putem.

  3. crevetii vietnamezi erau chiar OK daca stiai sa-i prajesti. mergeau bine cu bere! Deci deduc ca autorul era prea mic sa-i fi incercat.

    • erau buni pe dracu. pentru mine singurul lucru fascinant era ca „infloreau” in tigaie. in rest mi-e dor de ei ca de mere padurete. banui ca pentru matale asta era singura „placere”: creveti cu bere. sofisticat, ce mai…

    • Exact despre creveți voiam să spun. Ieri mi-am făcut un castron mare. Voi preferați chipsurile?
      In rest – total de acord cu ideile din articol.

    • Da domnule ! Intr-adevar erau crevetii vietnamezi excelenți daca știai sa-i prajesti . Problema era ca romanii nu știau sa-i prajeasca , doar americanii știau. Si asa am ramas cu ochii in soare vre-o 40 jdă ani așteptând americanii sa ne învețe cu crevetii matale.

    • Berea la crîșmă se dădea obligatoriu cu creveți sau cu chiftele din pește. Nu mîncam chiftelele, înfigeam scobitori în ele știind că chelnerii le servesc altor clienți. Era și asta o formă de a te răzvrăti împotriva sistemului.

    • @ arhivistul. „formă de a te răzvrăti împotriva sistemului.” .
      Tare asta. Păi ne vedem in Piața Victoriei cu chiftele infipte’n scobitori ! # Rezist

    • Fara suparare, dar erau scarbosi, oricum ii prajeai 🙂

      Pentru cei tineri: creveti erau doar cu numele. In fapt, erau un fel de fulgi uscati ce contineau de toate, adica faina de orez, amidon, zahar, sare si praf de creveti (!), bu se stie cat, ca nu era trecut procentul. Se prajeau in ulei doar cateva secunde, ca se umflau imediat in contact cu uleiul incins, pe care il absorbeau la greu.

      De foame, ii mancai si pe aia. Dar, dupa mai multe saptamani/luni, iti luai campii.

      Chestiile alea au aparut la noi in urma unor operatii de barter cu Vietnamul (habar nu am ce le dadeam pe mizeriile alea) si erau folosite de umple magazinele goale pusca (nu e o figura de stil, chiar asa erau, rafturi intregi absolut goale). Marfa venea rar si se dadea in spatele magazinului, cu coada. se termina imediat. Se facea coada la orice, de la carne, mezeluri, lapte, oua, ulei, unt, banane sau portocale (asta erau raritati, se dadeau doar de sarbatori) sau hartie igienica. Spre finalul anilor 80 s-au introdus cartelele pentru alimente, ca in vreme de razboi, pentru paine, ulei, zahar si faina. Macar la chestiile astea nu mai trebuia sa faci coada, dar portiile erau chiar mici.

      P.S. Si nici macar bere nu se mai gasea usor. Ramaneau doar crevetii aia si apa de robinet, o combinatie mortala. Ei, ce vremuri frumoase…

    • Pentru cei care au deschis internetul mai tirziu, @silicon_v are dreptate.
      Crevetii vietnamezi aratau altfel decit cei pe care ii vedeti in magazine, aia roz sau portocalii, cu codita si ochisori negri. Aia vietnamezi erau niste discuri alb-galbui, de 2-3 cm diametru si grosi de 2-3mm. Parca erau din os, dar nu de aceeasi duritate, se spargeau usor.
      Cind ii prajeai trebuia sa ai mare grija: ii lasai prea putin, ramineau „cruzi” si tari. Ii tineai un pic mai mult, se intareau. Daca ii lasai cit trebuia se umflau si faceau niste mici basici, cam ca spuma aia care se pune la termopane. Da, erau ok cu bere pentru ca trebuia sa pui sare ca lumea ca sa-i poti minca. Problema cea mare era insa ca inghiteau foarte mult ulei, spre disperarea lu’ maica-mea care isi vedea amenintate rezervele de materii prime pentru masa de Craciun si Anul Nou (uleiul, faina, zaharul, ouale… se dadeau pe cartela).

  4. Dupa asta cu aprozarele urmeaza Cantarea Romaniei probabil. Atata ii poate capul lui Dragnea. Asta e strategia de viitor pentru Romania pregatita la o beuta de „elitele” de la putere. La ce sa te astepti de la niste infractori cu diplome tiparite la universitatile de partid?

  5. Daca sunteti prea prosti sa votati cu USR, luati dictatura, dobitocilor!

    Nu-mi mai pare rau de romani, si-au facut-o cu mana lor, cand n-au fost la vot.

  6. Dramatic este, ca nici unul din comantatori nu pare sa ralizeze marsavia retrograda si primitivismul
    in care Romania este impinsa de acesti imbecili hoti dragnistanezi la ordinul Moscovei.

    Poate nu ati aflat inca, dar suntem in sec XXI, timpul Inteligentei Artificiale, al Civilizatiei Pluriplanetare, al Realitatii Virtuale si al Comunicarii si Economiei Globale.

    Chiar si neputinciosii, speriati de acets prezent, pe care ei nici macar ca viitor nu-l pot intelege si accepta, sunt obligati de realitate sa traiasca astazi

    Nemernicii borfasi din satra tziganului bulgar Dragnea hanesc iluzia unei Romanii primitive, a unui rezervat retrograd la nivelul intelegerii lor simplist si a celor ca ei, cretini iremediabili, O Romanie a prostilor inrobiti de borfasi, dar este o marsavie.

    Romania nu este o rezervatie a trecutului imbacsit si nici nu ar putea supravietui ca atare.
    Cei care isi doresc o Romanie a Prostilor si Hotilor au pierdut deja, i-a invins timpul si copii lor, cvare refuza sa traiasca in mizeria trecutului, slugarind banditii dragnisti.

  7. In afara de ideea in sine care este o idiotenie, mi se pare important de retinut urmatorul pasaj foarte bine capturat de Crisitian Pantazi:

    „Slab orator, care evită mulțimile de frica huiduielilor, Dragnea și-a anunțat programul electoral între PSD-iștii lui din Slobozia și Călărași.”

    Asa idee, asa audienta!

  8. Haideti sa va spun cum mi-aduc aminte eu de aprozarele astea ceausiste : niste baraci de tabla ruginite, jegoase, prafuite, cu geamuri murdare si sparte, cu rafturi goale, si pe jos cu saci de cartofi, ceapa, morcovi plini de pamant, cu vanzatoare/vanzatori burtosi, sa poata ridica un sac, cu halate murdare, pentru ca ridicau sacii pe burta cand ii carau sau vindeau. Oricum, este o imagine atat de scarboasa, oribila si decrepita, incat mi se pare absolut tipica pentru ce intelegea ceausescu din comert cu legume si fructe. Faza e ca-i foarte bine sa vorbeasca despre reinfiintarea aprozarelor ceausiste, poate isi mai goneste din adepti, pentru ca nimeni in tara asta, nici macar nostalgicii, nu au de ce sa le fie dor si sa-si doreasca din nou aprozare. Ele au reprezentat in ultimii zece ani ai comunismului chintesenta de ura impotriva romanului a sistemului de stat. Nici macar un nostalgic al comunismului n-ar putea fi castigat la vot printr-un asemenea slogan.

  9. Apropo comentarii si cresterea copilului:
    1) daca-l certi si-i spui ca este prost
    2) daca-i spui cum era “pe vremea mea”
    3) daca-l ridiculizezi
    4) daca-i ridiculizezi prietenii
    5) daca adopti un ton plin de importanta sau elitist
    Fii sigur ca nu o sa obti nimic de la copilul tau decat prapastia intre voi si inversunare.
    La fel si cu comentariile de tipul “poporul roman asa si pe dincolo”, “vina voastra ca nu ati iesit la vot”, etc. Apropo modernizare, educatie, pedagogie si cum reusim sa ii atingem cu pe cei ce sunt intepeniti in trecut, in tipare mostenite si iterate la exponential prin forta internetului, FB. Cei care sunt pasivi si cei ce se bucura sa primeasca inapoi aprozarul. ( ironic, D asa si-a inceput cariera, ca aprozarist, poste asa vrea sa o sfarseasca). Ce poti face tu, aici cu comentariile tale, la firma, in familie, intre prieteni si … mai departe, in acele sate si orase mici pierdute in saracie? Plus, cine sunt profesorii din scoli si universitati, :(? Tare mi-e teama ca nu stim.

  10. O tara, ca sa existe, are nevoie de intemeietori cu viziune.
    O tara, ca sa dainuiasca, are nevoie de un popor demn, darz si responsabil.

    Romania a avut puzderie de intemeietori, deci exista.
    N-a avut insa noroc de un popor demn, darz si responsabil, ci de opusul acestui deziderat,
    deci nu va dainui.

    Mare bucurie pe Putin, Orban si Dan Voiculescu, trei tzigani dusmanosi de pe margine.