G4Media.ro

Aproape jumătate dintre pacienţii cu coronavirus trimişi de România în străinătate în…

Aproape jumătate dintre pacienţii cu coronavirus trimişi de România în străinătate în plin val patru au decedat / Dintre cei 84 de transferaţi, 47 au fost duşi la spitale din Ungaria

Aproape jumătate dintre pacienţii cu coronavirus trimişi de România în străinătate, în plin val patru, când unităţile sanitare din ţară nu au mai făcut faţă, au decedat. Potrivit datelor transmise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la solicitarea News.ro, dintre cei 84 de pacienţi transferaţi, 47 au fost duşi la spitale din Ungaria.

DSU a transmis, la cererea News.ro, că, începând cu luna octombrie 2021 şi până în prezent, 84 de pacienţi cu COVID-19 au fost transferaţi în unităţi spitaliceşti din afara ţării.

Mai mult de jumătate dintre aceştia, respectiv 47, au fost duşi la Spitale din Ungaria. Au mai fost transferaţi în Germania 18 pacienţi, în Polonia 9, în Italia 4 şi câte doi în Austria, Danemarca şi Cehia.

DSU nu a oferit date cu privire la vârstele pacienţilor, dacă erau bărbaţi sau femei şi nici nu a precizat dacă erau sau nu vaccinaţi, invocând Regulamentul UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), fiind vorba despre date prin care o persoană poate fi identificată sau identificabilă.

”De asemenea, art. nr. 21 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia”, a transmis DSU.

Instituţia a precizat, însă, că aproape jumătate dintre pacienţii transferaţi în străinătate au murit.

”Vă facem cunoscut că, până în prezent, 41 de pacienţi cu COVID-19 transferaţi în unităţi spitaliceşti din afara României au decedat”, a mai transmis instituţia.

România a început să transfere pacienţi cu coronavirus aflaţi în stare gravă în 14 octombrie. Prima ţară cu care s-a încheiat un acord în acest sens a fost Ungaria, dispusă să preia 50 de pacienţi.

La momentul respectiv, de zile întregi, autorităţile nu aveau niciun pat liber în secţiile de ATI, iar numărul pacienţilor care aveau nevoie de îngrijire de Terapie Intensivă era în creştere constantă.

În acea perioadă, de altfel, s-au înregistrat recorduri de infectări şi decese. În 19 octombrie, au fost raportate 18.863 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 574 de decese. De asemenea, 1.805 pacienţi erau internaţi la ATI.

Autorităţile naţionale au decis să suporte de la bugetul de stat toate cheltuielile privind transferul în străinătate, dar şi repatrierea – indiferent dacă este vorba de pacienţi vindecaţi, sau de pacienţi care au decedat.

sursa: News.ro, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Una e Germania, Franta, Austria, etc si alta e Ungaria sau Polonia care nici macar nu respecta normele UE.

 2. Pai cred ca e mult mai bine decat daca ramaneau in spitalele noastre, unde ATI Covid inseamna aproape sigur condamnare la moarte.

 3. Atâta a putut alianța mortală PNL-USR-UDMR. Cel mai negru an din istoria României s-a produs când a fost USR la guvernare. Ca să vezi ce coincidență.

  • aloo . eugenia, tu asti ponta taica ?
   . nu te laş dă minciunit bre ponta
   . tu umbli dupa calendaru rusăsc bre .
   . dupa calendaru’ nost , in octonvrie nu mai ezista pnl-usr-udmr bre .
   .in octonvrie ăra deja psd-pnl-udmr .
   .nu mai stiț’ ce minciuni sa inventaț’ .
   .vai si-amar de voi

  • Când a fost USR la Ministerul Sănătății. Tot USR vrea sa se revanșeze acuma cu amendamentul „no jab, no job”

  • @Sivon
   De ce începi propozițiile cu puncte? Crezi că ești mai interesant?

 4. La spitalul vorbăreței de la TV doamna Mahler (Institutul Marius Nasta) rata de supraviețuire la ATI a fost de vreo 36%.
  Mai mult cu gura decât cu practica medicala.

  • Nici nu vreau sa știu care este rata de supraviețuire la ATI Tg. Cărbunești, unde se terminase si oxigenul si spirtul.

  • .vîcîtî alias AşâB alias scufuța de la fun(f)u’ lu’ putin
   .traiasca cituu care n-o dat bani la sanatateee.
   . uraaa
   . şâ la gara

 5. Deci când e vorba să știm dacă erau vaccinați sau nu se aplică regulamentele UE și legea 46/2003, care spune că tratamentul e confidențial.
  Când e vorba să intri la Kaufland, nu se mai aplică.

 6. Când pleci din spitalele Patriei, ca o șaorma cu de toate, ești halit! E greu să te mai salveze cineva.