G4Media.ro

Aproape 2.000 de semnături pe Pactul pentru lectură, petiția lansată de asociația…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Aproape 2.000 de semnături pe Pactul pentru lectură, petiția lansată de asociația editorilor prin care se cere autorităților să ia măsuri pentru relansarea culturii scrise / Românii cheltuiesc în medie doar 5 euro pe an pentru cărți

Aproape 2.000 de semnături s-au strâns până joi dimineață pe Pactul pentru lectură, petiția lansată în urmă cu zece zile de Asociația Editorilor din România prin care se solicită autorităților să ia măsuri pentru relansarea culturii scrise, în condițiile în care România are cea mai mică piață de cărți din Uniunea Europeană și un nivel al analfabetismului funcțional alarmant.

Pactul pentru lectură a fost lansat de Asociația Editorilor din România (AER) în 13 februarie, inclusiv printr-o petiție online, iar acestuia i s-au alăturat Gabriel Liiceanu, președinte fondator al Grupului Humanitas și Silviu Lupescu, director general Editura Polirom, alături de Dan Iacob, director Grupul Editorial ART, membru al Consiliului Director AER, Silvia Colfescu, director editura Vremea, membru al Consiliului Director AER și conducerea AER.

Măsurile propuse de AER Guvernului pentru relansarea culturii scrise:

  • o campanie națională de promovare a cititului, susținută de stat;
  • respectarea legii bibliotecilor și înnoirea anuală a stocului de carte, conform legii;
  • reluarea programului de 100 de euro acordați anual profesorilor pentru achiziționarea de cărți și extinderea acestui program și la alte categorii sociale: elevi, studenți, medici etc.;
  • susținerea livrărilor de carte prin poștă/curier prin compensarea cu 50% a costurilor, conform legii culturii scrise.

Semnatarii arată în petiția online:

Realitatea cifrelor

România a coborât, în 2023, la un nivel al analfabetismului funcțional alarmant. Conform ultimelor trei evaluări PISA, peste 40% dintre adolescenții de 15 ani nu au capacitatea să înțeleagă ce citesc. Altfel spus, după aproape zece ani petrecuți în sistemul de educație din România, un procent copleșitor de elevi nu au dobândit deprinderi minime în ceea ce privește pregătirea lor. Acest tablou devine cu atât mai sumbru cu cât trebuie să adăugăm o altă statistică: fiecare al șaptelea elev abandonează școala înainte de a termina gimnaziul.   România are cea mai mică piață de carte din toată Uniunea Europeană, cu doar 5 euro – 25 de lei – de persoană cheltuiți anual pentru cărți. Consecințele sunt extrem de grave pentru piața muncii și pentru relațiile sociale. În vreme ce piețele mari de carte europene iau măsuri consistente la cel mai mic semn de scădere, la noi nu există nici măcar schița minimă a unei strategii naționale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor. România în alte câteva cifre:

  • 41,5% dintre copiii români sunt în risc de sărăcie și excluziune socială (Eurostat)
  • 45% dintre mamele sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România (Salvați Copiii)
  • 73.868 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate (Salvați Copiii)

Dincolo de cifre sunt oameni

Din păcate, oricât de gravă, realitatea statisticilor e rece și nu pare să clintească nimic. Ar trebui să avem însă în minte nu cifre, ci destine individuale, copii, tineri cu chip și nume, și atunci emoția, răspunderea trezite ar fi cu mult mai mari, astfel încât și luarea măsurilor ce se impun să aibă alt ritm, iar viitorul acestor altfel anonimi 40% dintre adolescenții noștri să capete conturul șansei de a avea un loc de muncă mai bine plătit, un nivel de trai decent, o viață mai împlinită.

Copleșiți de gravitatea fără precedent a cifrelor, conștienți totodată că dincolo de cifre sunt destine individuale, dar și destinul țării, lansăm acest Pact pentru lectură și sperăm că, adunându-ne cât mai mulți sub semnul lui, vom readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea.

Ne adresăm așadar

 Domnului Președinte Klaus Iohannis, Guvernului României, clasei politice, factorilor de decizie de care depinde direct implementarea la nivel național a setului de măsuri propuse de-a lungul timpului de către AER, să asume în acest al doisprezecelea ceas punerea lor în faptă, astfel încât odată cu intrarea în anul electoral 2024 să poată fi văzute primele rezultate, iar nu doar auzite vechile promisiuni neonorate de atâta timp.

Petiția poate fi semnată până în 15 martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...