G4Media.ro

Apel al guvernului grec la Biserica Ortodoxă după boicotarea restricțiilor: Să fie…

Apel al guvernului grec la Biserica Ortodoxă după boicotarea restricțiilor: Să fie responsabilă, să participe la marele efort de limitare a consecinţelor epidemiei

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a făcut apel marţi la Biserica Ortodoxă, care vrea să sărbătorească Boboteaza în ciuda măsurilor de izolare, „să fie responsabilă” şi „să participe la marele efort de limitare a consecinţelor epidemiei” de coronavirus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Apelul survine la o zi după publicarea unui comunicat de către Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate ecleziastică, prin care se anunţa că Biserica „nu va consimţi la măsurile impuse de guvern” şi că bisericile vor fi deschide în întreaga ţară pentru a celebra miercuri, 6 ianuarie, Boboteaza.

În cadrul unei scurte întrevederi care a avut loc marţi între Arhiepiscopul Ieronim, liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia, nesaparată de stat, şi Kyriakos Mitsotakis, premierul a subliniat „necesitatea respectării stricte a măsurilor sanitare de către toţi” şi a îndemnat „Biserica să fie un exemplu”, conform unui comunicat al serviciului de presă al şefului guvernului.

În decembrie, guvernul a relaxat pentru sărbătorile de sfârşit de an măsurile stricte de izolare impuse la 7 noiembrie, permiţând slujbele cu un număr limitat de credincioşi în lăcaşuri de cult unde purtarea măştii este obligatorie.

Însă în faţa temerilor privind un al treilea val, guvernul a decis sâmbătă să revină la măsuri stricte de izolare, punând capăt slujbelor în biserici şi închizând magazinele neesenţiale.

În Grecia, al doilea val al epidemiei a fost mult mai virulent decât cel din primăvară: de la apariţia virusului în februarie au fost înregistrate peste 5.000 de decese, dintre care peste 4.000 în ultimele două luni.

Biserica Ortodoxă din Grecia, extrem de influentă în ţară, a fost criticată în mai multe rânduri pentru nerespectarea măsurilor sanitare în vederea combaterii COVID-19. Până acum, guvernul s-a limitat doar la a face apel la „responsabilitatea individuală” a credincioşilor pentru a se proteja de virus.

Mai mulţi membri ai clerului au fost văzuţi fără mască, nerespectând distanţarea socială necesară sau chiar în timp ce împărtăşeau credincioşi.

Cel puţin cinci prelaţi s-au contaminat cu COVID-19, dintre care cel puţin doi au murit. Arhiepiscopul Ieronim, în vârstă de 82 de ani, a fost spitalizat mai multe zile în decembrie.

Unii preoţi nu exclud ca Biserica să apeleze la justiţie pentru a anula deciziile guvernamentale în privinţa restricţiilor, aşa cum au făcut diferite biserici în Franţa sau în SUA.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Exact!

  2. Dumnezeu este stapin peste tot pamintul si peste tot universul doar Dumnezeu si numai Dumnezeu face sa dispara virusul sau nu ca din cauza noasta a pacatosilor si urciunilor care le face pe pamnt homosexuali si toti satanisti care vad in regula toate pacatele ratate ca lucruri normale

  3. incredibila atitudinea iresponsabila a bisericii ortodoxe in general si lipsa de omenie fata de enoriasi, fie ca vorbim de refuzurile de a-i inmormanta pe cei saraci, de turnatorii aflati in functii de conducere sau de faptul ca nu ajuta la eradicarea acestei pandemii. Ma gandesc serios sa renunt la aceasta religie si sa trec la catolicism.

  4. Bisericile Ortodoxe nu le pasă de oamenii vii.Nu le sunt de folos.Ei vor oameni morți cărora le fac slujbe pompoase cu multă lume,pomeni,agheasmă,lumânări și tămâie,iar unii morți pot deveni sfinți,la care merg cei vii să se închine ca să ajungă și ei ca ei.Adică morți.Avantajul,morții nu se îmbolnăvesc de COVID și rudele plătesc bine pentru slujbele de înmormântare și pomeni.Se împrumută ca să nu-l supere pe prea sfinția sa popa zis preot duhovnic!!!!.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.