G4Media.ro

Anticorupția e pusă pe butuci. Bilanț de etapă și proiecții

Anticorupția e pusă pe butuci. Bilanț de etapă și proiecții

Legi schimbate în rău, instituții destructurate, magistrați linșați mediatic, presă liberă pusă cu botul pe labe, populație anesteziată. Aici suntem după un an și jumătate de guvernare PSD-ALDE, iar lupta anticorupție, lăudată ieri de emisarul SUA la București, e de facto pe moarte. Pare că PSD a câștigat războiul pentru libertatea penalilor care-l conduc, dar e doar o bătălie. O victorie de etapă, marcată și de votarea abuzivă a modificărilor la Codul de procedură penală, un fel de OUG 13 adoptat de Parlament. Oricât de rău arată acum lucrurile, România nu e un stat eșuat. Nu suntem încă Ungaria. România mai are instrumente de echilibrat situația, mai are soluții realiste.

E clar că, după eșecul usturător de la OUG 13, când au provocat cele mai mari proteste din istoria recentă, Dragnea și ai lui au schimbat tactica. În loc să arunce broasca în apa fiartă și să riște un salt rapid din oală, au băgat broasca în oala cu apă rece și au fiert-o încetul cu încetul. Broasca a murit fiartă după ce s-a obișnuit treptat cu căldura.

Așa se face că, de un an și jumătate, corupții ajunși la butoanele României au făcut modificările în trepte. Au beneficiat de majoritatea confortabilă din Parlament, de complicitatea unei Curți Constituționale rușinoase (în care fostul astru al anticorupției, Daniel Morar, a făcut jocurile borfașilor), de debilitatea opoziției și erorile politice ale președintelui Iohannis, de retragerea în carapace a unui SRI înfricoșat de atacurile haitei de corupți. Au beneficiat și de erorile făcute de DNA în câteva dosare mari, transformându-le cu ajutorul trompetelor media din excepții în regulă.

Așa am ajuns să vedem cum se stinge lupta anticorupție. Procurorii DNA sunt sub asediu, credibilitatea lor e subminată în fiecare minut. Potrivit unor surse judiciare, informațiile de la servicii vin tot mai greu. Toate celelalte instituții și mecanisme din sistemul de checks and balances sunt distruse cu perseverență, în ciuda avertismentelor de la Comisia Europeană (Curtea de Conturi, Codul Administrativ etc). Președintele e scos din joc, România se tranformă abuziv într-o dictatură, cu un Liviu Dragnea controlând un  Parlament dominat de hoți.

Trei ținte mari au avut PSD și ALDE: să schimbe oameni, legi și instituții. Le-au reușit aproape toate. Kovesi e acum doar o țintă simbolică, ea însăși a recunoscut în interviul pentru New York Times că, odată intrate în vigoare modificările legislative la coduri și la legile justiției, continuarea luptei anticorupție ”devine imposibilă”.

În acest context sumbru, laudele de ieri ale trimisului SUA, Wess Mitchell, sună ca un epitaf. Da, România a fost un model în regiune privind lupta anticorupție. Da, România a făcut pași mari. Dar bunul simț ne arată că această etapă s-a încheiat. Votul final pe Codul de procedură penală a avut loc chiar ieri, la puțin timp după ce Mitchell și-a încheiat discursul la Universitatea București. Maximă sfidare din partea lui Dragnea.

Etapa s-a încheiat sub asaltul hoților deghizați în parlamentari. S-a încheiat sub ochii îngăduitori ai SUA și UE, prea ocupate cu alte dosare, prea grijulii să nu transforme și România într-o oaie neagră, alături de Polonia și Ungaria. S-a încheiat sub un președinte mult prea ezitant, care n-a utilizat la maxim arma sa cea mai importantă, cuvântul. Cu câteva excepții notabile, Klaus Iohannis a lăsat impresia că a cedat mult prea ușor asaltului PSD-ALDE. Pe scurt, n-a jucat cât i-ar fi permis funcția și atribuțiile.

Chiar dacă azi trage de timp, pentru a nu-și ostiliza și mai mult opinia publică, nu prea are opțiuni în ce priveste decizia CCR. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să semneze decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi, altfel riscă o suspendare instant în Parlament.

Dar drumul pe care a apucat-o România are destinația tot în mâlul autocrației, al democrației fake. Nu întâmplător liderii de la Budapesta, Varșovia și București se uită cu ochi pofticioși la banii murdari din China și Rusia, cum avertiza Wess Mitchell. Spre deosebire de fondurile UE, rublele și yuanii nu poartă cu ei povara transparenței, ci promisiunea dulce a șpăgii. Cum să nu tânjească Vâlcov&Dragnea după ei?

Ok, veți spune, și cum rămâne cu România?

Doar o lebădă neagră poate împiedica PSD să guverneze până la finalul mandatului, iarna lui 2020. Cum știm cu toții, lebedele negre apar rar, așa că nu m-aș baza pe un asemenea scenariu. Chiar și o potențială condamnare a lui Liviu Dragnea va schimba puține lucruri. Direcția PSD e clară, cu Dragnea sau fără la conducere. Și, până la urmă, știți cum gândesc baronii PSD? Dacă maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece. Se vor debarasa fără regrete de Dragnea odată ce vor ști că au scăpat de frica închisorii.

Moțiunea PNL are șanse minime în acest moment. O arată calculele hârtiei, neînțelegerile cu aripa Ponta, faptul că Dragnea și-a asigurat non-combatul UDMR prin ordonanța de urgență care rezolvă problema liceului maghiar din Târgu Mureș.

Cât despre proteste, PSD-iștii au fost cinici. Au împins evenimentele spre vară, când capacitatea forțelor reformiste de organizare e minimă. E vacanță. Realist vorbind, mulți oameni au pur și simplu alt program. Mulți dintre ei s-au și resemnat cu situația, din păcate.

Da, lucrurile arată rău. PSD-iștii au distrus multe. Dar există ancore de stabilitate. În primul rând, însăși apartenența la UE și NATO arată o țară diferită de 2004, epoca lui Năstase. UE și SUA au suficiente mecanisme pentru a sancționa derapajele antidemocratice. Cu Orban, cu Polonia nu le-au folosit sau au început prea târziu să le folosească. Cu lecțiile învățate, e absolut necesar să pună la lucru aceste instrumente, să nu aștepte inevitabilul și în România. Sancțiunile politice pentru un guvern abuziv, daca vor fi folosite, vor fi responsabilitatea PSD și ALDE.

În al doilea rând, există încă instituții funcționale. CSM, multe dintre parchete, multe curți sunt încă dominate de reformiști. Nici un pas înapoi. Magistrații au la îndemână instrumente cu care pot sancționa abuzurile politicienilor. A demonstrat-o cu vârf și îndesat Forumul Judecătorilor, o asociație care a arătat cum se duce inteligent și credibil lupta pentru principiile corecte. E un exemplu de urmat de toți profesioniștii.

În al treilea rând, societatea civilă e mult maturizată. Da, e vacanță, da, e greu să protestezi la 35 de grade. Dar mii de români au stat conectați zilnic la realitățile politice, o performanță în sine. Au protestat la minus 10 grade, au protestat în week-enduri, au sancționat derapajele PSD-ALDE cu o viteză și o conștiință democratică de admirat. Acești oameni sunt tot aici, nu s-au evaporat, trebuie doar mobilizați de un lider credibil și în direcția corectă.

Dar trebuie să fim realiști, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Miza realistă sunt alegerile, toate cele patru care urmează în 2019 și 2020. Doar așa va putea fi reluată lupta anticorupția și seria de reforme întrerupte brutal de PSD în ultimii șase ani. Democrația înseamnă implicarea zilnică și rezistență pe termen lung. Da, au câștigat o bătălie, dar nu și războiul cu democrația.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. nu sunt 100% de acord cu ” Au beneficiat și de erorile făcute de DNA în câteva dosare mari” (dar nu sunt jurist), ultimele dosare de la ICCJ, par (rau)voit a fi „achitate”, ICCJ pare un soi de refugiu al infractorilor cu gulere albe, e un firewall intre infractori si justitie. !DNA nu e perfecta, dar nici la nivelul de incompetenta pe care-l proclama latrinistii, si clar se poate imbunatati activitatea ei. La fel se poate imbunatati activitatea judecatorilor.

  • Intr-un fel sper sa am dreptate si sa fie vorba de SIPA in spate. Pentru ca daca am si se da in vileag ca ICCJ sau CSM sau vreun procuror a fost santajat, PSD o sa fie ingropat rau de tot. Pot ei sa tipe „abuz” si „inscenare” pana poimarti.

   Dar de la o impresie de a mea si pana la a dovedi e cale lunga. Mai rau, chiar daca l-as surpidne in flagrant pe nea Ceausica Dracnev ca il santjeaza pe vreun judecator si as inregistra, cine stie ce legi dau de fac inregistrarea me sa fie egala cu un ragait in fata legii.

   Posibil sa fie „andrenalina” (pai ce, doar blonda sa inventeze substante? pai ce imunoglobina mea 🙂 🙂 🙂 ) cauza, insa dintr-o data, nu mai sunt asa pesimist. Vreau sa vad ce fac KJ+UE in perioada urmatoare. CCR iese din discutie. E deja practic absorbit de catre comunisti (posibil unul dintre C-uri sa vina de la „comunisti”)

 2. Domnule, inceteaza. Gata, am luptat, au furat si au castigat. Institutiile pe care le mentionati sunt parazitate si ineficace. NATO si UE nu tin loc de parlament. Societatea civila a reusit doua lucruri notabile: sa faca jocul Rusiei in Rosia Montana si al lui Dragnea in cazul Colectiv. Time to take stock. Cut and run, the fight is over.

  • noi astia de iesim si protestam nu protestam pentru bani, protestam pentru principii, banii se pot face in milioane de feluri, prin munca cinstita (cand nu este coruptie), iar principiile sunt ceea ce lipseste clasei politice din ziua de azi . E o tampenie sa spui sa s-au facut jocurile lui Dracnea la colectiv. Ca s-a folosit Dracnea de situatie, e altceva, s-a inlocuit dracu’ cu tat’su (doar e PSD .. asita sunt corupti pana in maduva oaselor). Jocul Rusiei la Rosia Montana? nu prea inteleg, dar cred ca oricum ai da-o in viziuna ta, doar niste cianuri acolo servesc poporului Roman.

  • Esti patetic si faci jocul PSD-ului cu remarcile tale defetiste si jalnice.

   Esti barbat sau sluga?

 3. Ungaria nu e un stat esuat, Ungaria are autostrazi.

 4. Eu zic că suntem mult mai rău decât Ungaria… Ne sunt superiori în multe privinte: unitatea de voința a nației, cultură politică, demnitate personală și națională, conduită publică, perseverență în atingerea obiectivelor naționale și multe altele… Doar că ei nu mai au un Horty Miklos, pe când noi îl avem, în persoana lui „LIV_JONG_UN”…

 5. Altfel, analiza e foarte corectă și completa, sunteți de admirat Domnule Pantazi, meritați toate felicitările!

 6. Miroase a cedare ..Mioriţa-i peste tot. Nu sunt de acord cu alegerile la termen. Toate instituţiile statului sunt controlate de penali şi infractori , de găştile şi familile lor, orice proiecţie 2019_ 2020 aducătoare de speranţă, în acest context, e lipsită de realism. Statul este capturat, pe hărtie stăm bine, avem NATO şi UE, dar avem şi geopolitică cu impact nefavorabil. Pentru a putea face faţă cu adevărat atacurilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor, trebuie să avem servicii şi instituşii puternice. URGENT!

 7. Nu putem sa-i lasam sa mai stea la putere pana in 2020, asta ar insemna sa preia toate institutiile statului, ar insemna sa elimine dreptul de vot al diasporei etc. Insa, toate relele sunt inspre bine. Faptul ca o haita de hoti a reusit in doar un an si jumatate sa puna pe labe lupta anti-coruptie, sa preia aproape toate institutiile statului, arata ca avem o Constitutie slaba, si odata ce vom scapa de acesti hoti la alegerile viitoare, va trebui sa reformam intreg statul din temelii. Ne trebuie o noua constitutie, o noua CCR- cu judecatori care nu sunt numiti politic, un sistem de checks and balances care sa nu permita unui partid care ajunge la putere sa preia tot statul si sa-l foloseasca in scop personal. Insa raul facut de PSD, ALDE si UDMR este atat de mare, incat nu stiu daca nu vom avea nevoie de 10 ani pentru a face reformele necesare.

 8. L-ati auzit ieri pe Predoiu ?

  Pana la sfarsitul acestui an PSD vrea sa modifice legea electorala dupa principiul „invingatorul ia totul”!

  PS. G4 am plecat de pe HN pt ca nu scriam pe ” linia” lor si ma cenzurau.

  PPS. Ati inceput si voi ? Preferati comentariile obligatoriu optimiste, celor lucide ?

  • Ai dreptate ref la ”luciditate”, dar sa stii ca pe de alta parte marile batalii din istorie au fost pierdute din cauza panicii… E VITAL sa nu ne lasam cuprinsi de panica, bineinteles fara a ne pierde luciditatea !
   PS. Daca si ”mandra” iti face figuri, poate ca nu e suficient sa te …faci ”al dracu”, poate chiar trebuie sa te …inrolezi… ( te rog sa nu ridici piatra, pentru ca doar glumesc!)

  • Proiectul din Senat B216/2018 va usura frauda electorala.

  • @Susufler0
   Nu l-am ascultat ieri pe Predoiu, dar ce scrii aici corespunde perfect cu un presentiment pe care il am deja de ceva vreme.
   Sunt convins ca PSD/ALDE/UDMR cauta cu febrilitate o cale de a se mentine la putere si dupa urmatoarele alegeri. Este vital pentru ei sa reuseasca asta, altfel tot potopul de legi controversate va fi rasturnat rapid si toata tevatura de astazi va fi in zadar. Ce vor face cu averile „stranse cu truda”, ce se va intampla cu vilele, cu proprietatile, cu banii din conturi? Vor fugi cu totii catre tarile calde?

   PSD poate conta pe doar 3 milioane de votanti fideli, sau 4 milioane daca adunam ALDE si UDMR.
   Cu astia 4 milioane, nu ai cum sa iei majoritatea in conditiile unei prezente masive la vot.
   Singura cale ar fi modificarea legilor electorale.
   —————————-
   Mobilizarea la ultimele demonstratii a fost mai redusa si pentru ca (banuiesc eu) oamenii au inceput sa gandeasca la modul „Lasa ca se apropie alegerile, ii trantim atunci la vot in mod democratic si gata cu ei!”.
   Ei bine, socoteala de acasa nu se potriveste mai niciodata cu cea din targ. Presentimentul meu: procesul electoral va fi schimbat, nu vom mai avea alegeri asa cum le stiam din ultimii 30 de ani…

 9. Binomul isi da ultimele suflari,sclavii sai ca si acest Pantazi au inceput deja sa faca pomana!

  • Pomana Pudy? Pai si voi ce paziti de nu dati fuga cu castroanele? Vezi sa nu uiti sa-l anunti si pe @asistat, pentru unul ca el e ”mana cereasca”….

  • Ca intotdeauna subscriu cu ce a zis Dl Scaraoțchi (sau Dracu cum il alint eu),

  • Bai tampitul pamantului: cum isi da binomul ultima suflare din cauza ca inregistrarile video nu mai sunt probe la dosar sau din cauza ca se poate rejudeca un dosar intreg doar pentru ca motivarea n-a fost semnata de te miri cine?
   Chiar iti lipseste capacitatea de a observa ca modificarile legislative nu au nicio legatura cu binomul vostru?

 10. Oare daca s-ar infiinta un fel de Parchet Unional la nivel de U.E., ar putea fi relansata batalia cu hotii..? (E doar o idee si ma voi gandi si la altele, pana la urma vom gasi o solutie…)
  In acest sens, gandesc ca probabil Ungaria si Polonia n-ar avea nimic impotriva, doar la ei problemele nu vin de la hoti, nu-i asa…?
  Doar de nu ar fi plauzibil scenariul conform caruia Bozo intentioneaza sa sparga U.E. folosind drept ”Cal Troian” : Ungaria ; Polonia si Romanica ?! Romanica fiind utila pe ultima suta de metri din cauza sprijinului acordat (dar nu gratuit) de Bibi… Si toate astea sub stricta supraveghere a lui…Cracanel.

  PS. Cand am emis aceasta ipoteza pe H.N. in urma cu vreo 7-8 luni, nu vreti sa stiti cate minusuri am carat cu mine in…Tinuturile de Jos…

  PPS. Oameni buni, parerea mea e ca e mai bine sa ”punem raul inainte” si sa privim ”monstrul” direct in fata, decat sa ne ascundem dupa deget…!

  Atentie ! Tot a mea e si parerea ca ”meciul inca se joaca” si nu se stie niciodata ”de unde sare iepurele”…!

  Bob, tu ce dracu’ faci de nu tragi o concluzie din tot ce ai ”adulmecat” pana acum…?!

  • Da, va fi o Procuratura Europeana, problema este ca oamenii vor fi numiti de Tudorel Toader si restul ticalosilor. Dar vom vedea exact, cum sta treaba.

  • Macron e contestat acasa. Merkel a pierdut si ea lupta si ofera teren adversarilor nationalisti (drace, cum suna asta) pentru a pastra bruma de control pe care o mai are. Spania e ocupata cu Catalonia si rampant unemployment, Italia e deja gata sa mai aduca un Musolini in Europa. Polonia a incetat de vreo 2 ani sa fie democratie constitutionala. Ungaria nu a fost niciodata, si ma indoiesc ca va ajunge vreodata. Bulgaria e de vreo 8 ani cu arme si bagaje in tabara lui Putin. Cehia si Slovacia si-au regasit motive de ura. Marea Britanie e pe cale sa se descompuna sub presiunea propriei stupiditati. Si singurele teme care tin constant agenda publica in tarile astea sunt imigrantii ilegali si terorismul. Turcia a decazut demult in dictatura. Americanii au ales castigul rapid, trimitand un asistent al unui secretar sa negocieze caderea in iliberalism al singurului aliat loial din zona contra catorva contracte pentru prietenii presedintelui.

   Drace, stem vanduti. Che fare?

  • Draga d-le, pitulati-va dle dupa cazan sau dupa copac si panditi momentul..!
   Daca nu stiti la ce ma refer, va rog sa va intoarceti la articolul cu ”complex imobiliar…”…

  • Mesajul era adresat d-lui @marcel

  • @Bogdan192,
   Va ofer cateva solutii si pentru ”extern” si pentru ”intern”:
   – Monsieur Macron sa-si…pompeze ceva sange suplimentar in ”instalatie” deoarece la frau Merkel ar fi de-a dreptul absurd sa avem o astfel de pretentie…
   – Sa se incerce atragerea lui Cracanel intr-un joc de societate, ori ceva asemanator, poate se lacomeste si merge la ”dublu ori nimic”. Baietii astia au experienta in asa ceva, adica au mai pierdut la poker…
   La intern:
   – Fara intarziere trebuie organizata operatiunea: ”sa-i facem sa nu mai iasa din case”…! Daca doriti, luati drept exemplu intalnirea Malin-Varanu’ de anul trecut de la Gaudeamus…
   – Musai trebuie convinsa Opozitia sa se uneasca si in acest sens trebuie lasate deoparte celebrele expresii „…aceeasi mizerie”, astia sunt- cu astia defilam…!
   – Incercati sa pierdeti cat mai putin timp posibil lancezind pe…Cambridge Analytica. E lucrarea…varului, realizata cu un singur scop: sa va tina conectati la …MATRICE…

 11. Vesnica Pomenire a binomului!

  • Cam ”subtire” Pudy ! Si ce te-ai ascuns asa de …jos, ai de gand sa ne onorezi cu o vizita…?

  • Scaraotschi am crezut ca te pregatesti pentru 10 august la marele miting binomist, e cam greu sa il asculti pe Coldica la cum ii merge fleanca,chiar si fostul sau stapan Base zicea ca e amuzant cand trage concluzii.Dar sper ca v-a pregatit bine,o poza cu Kovesi in chiloti face toti banii!

 12. Aha, m-am prins, ne prefacem ca suntem slabi si pe 21 Liviu primeste perversa :)!

 13. Văd că faceți atât de mult pe pesimiștii și va lamentați in propria inteligență, vreau sa va spun că la ora asta sunt pe Valea Prahovei, care este plină de turiști, nu mai zic ce se întâmplă la malul marii negre mai ales în weekend, să deschid subiectul despre aeroportul Otopeni care este luat cu asalt de românii care pleacă în vacanță…și cheltuiesc banii pe alte meleaguri. (Problema) care este? Nimeni nu muncește în țara asta dar avem de toate. Nu va mai plângeți ca bocitoarele la mort că nu este cazul. După ce aleșii își termină mandatul, dacă sunteți fericiți îi votați dacă nu pe alții și așa mai departe…

 14. asadar, daca nu mai avem corupti inseamna ca nu mai este coruptie 🙂 ii depasim pe nordici la gradul mic de coruptie

 15. Sunteți sigur că vor mai exista alegeri?!

 16. Totul e reversibil, cu asupra de măsură! Şi scorniceşteanul s-a bazat pe o unanimitate cum au arătat PSD, ALDE şi UDMR aseară.

 17. La ce anume se refera citatul „presă liberă pusă cu botul pe labe” ? Care mijloc mass media e pus cu botul pe labe ?

 18. Exact contrariul di ce se scrie in articol.Stiu,sunt asistata,proasta,cunosc repertoriul.Cand nu ai argumente…

 19. Domnule Pantazi, plecand de la posibila existenta a vreunei lebede negre, nu credeti ca lucrurile sunt „lasate” sa devina atat de grave (practic, parca mergem pe marginea prapastiei) pentru iesi la suprafata varii cartite?
  E o intrebare cu care incerc sa nu o iau razna. Nu vreau sa emigrez si imi dau tot felul de explicatii/sperante.
  Fir’ar al dracului de popor nenorocit!

 20. Daca cu PSD si ALDE e clar ce fel de oameni au adunat si au in conducere si nu mai exista nicio urma de tagada ca sunt o adunatura de hoti si pana la urmatoarele alegeri nu prea mai putem face mare lucru cu ei cred ca e momentul sa ne uitam putin la UDMR. Sa nu uitam in ce cardasie au intrat si pe cine sustin. Ma intreb, oare ungurii care traiesc si muncesc cinstit in tara asta, sunt multumiti cu reprezentantii lor ? Eu nu voi pleca din tara si voi vota in continuare. Un simplu vot draga PSD, un simplu vot, poti conta ca va fi impotriva ta.

 21. Protestele vin si trec – trebuie sa facem o Revolutie Inteligenta – sa schimbam sistemul mafiot-reprezentativ
  Traim vremuri de cumpana. Realitatea ne arata inca o data ca ceva este GRESIT in asa zisa noastra democratie reprezentativa.
  Romania arata ca si o casa nefinisata. Nu avem acoperis si ne ploua in casa. Nu avem nici gard, asa ca ne ataca hotii – ziua in amiaza-mare sau noaptea pe furis.
  A trebuit sa vina anul de gratie 2018 ca sa aflam cum un grup infractional organizat cu numele PSD (au cateva mii de oameni ce iau deciziile, restul sunt de umplutura) – poate acapara o Tara.
  Daca lasam anii sa treaca si nu actionam concret in sensul schimbarii Sistemului Reprezentativ (falimentar) – nu vom mai avea o alta sansa prea curand!
  Protestele de strada sunt bune pentru moment. Facem zgomot, punem presiune pe ticalosii de la putere, ne activam si spiritul civic. Eventual se vor obtine ceva concesii minore si cam atat. Protestele vin si trec – puterea aproape nelimitata a politicienilor (penali sau nu) – ramane.
  Trebuie sa taiem raul de la radacina – daca nu vrem ca si urmasii nostri sa inghete si ei iernile protestand inutil in strada.Trebuie sa finisam casa, sa facem o REVOLUTIE INTELIGENTA si sa schimbam sistemul de conducere al tarii. Cum ar fi daca ne-am uni si am lua o coala de hartie si un pix si am strange semnaturi pentru un Referendum si sa votam pentru:
  1.Introducerea Semnaturii Electronice pentru toti Romanii si Dreptul de a Vota si Online – de acasa, de pe telefon sau calculator
  2.Sa modificam Constitutia Romaniei si sa concediem toata clasa politica. ”Suveranitatea nationala apartine Poporului Roman care o exercita numai prin REFERENDUM”! Le luam reprezentantilor (parlamentarilor) dreptul de a exercita Suveranitatea in numele Poporului – nu merita aceasta Onoare!
  3.Vom avea alegeri din 4 in 4 ani, insa desfiintam Votul pe liste, candidatii vor fi votati uninominal. Nici un sprijin financiar de la buget pentru partide. Parlamentul va avea doar drept de initiativa legislativa si de a vota ce tine de administrarea curenta a Tarii.
  4.O Constitutie moderna, Legile, Bugetele locale si Bugetul National – vor fi aprobate sau nu de catre Cetateni prin Referendumuri periodice, cu aplicare imediata si obligatorie. Pragul de validare al unui Referendum va fi de 50 la suta plus unu. Se va vota la urne sau Online, la alegere. Votul online va reduce costurile la minim. Nu vor mai exista in Romania imunitate in fata legii pentru nimeni si nici privilegii, pensii speciale.
  Acestea ar fi doar cateva initiative pentru implementarea Democratiei Directe, Participative. Ce le lasam copiiilor si nepotilor Nostri? O Tara saraca, de unde se emigreaza in masa? Ne putem schimba destinele si Tara in bine, numai sa ne Unim si sa actionam concret!

  • Ei, uite, vedeti, asta da comentariu mobilizator…! Are de toate: are ritm, are solutii ,are reprosuri, are constatari, de toate !
   Bravo, draga dle Creanga ! Aveti un nume celebru, sunteti constient de treaba aceasta…? Va mai astept si cu alte astfel de ”bijuterii”…
   Noapte buna !

  • Fara penali in functii publice a adunat 150 mii de semnaturi in 3.5 luni, jalnic popor

 22. Singurul lucru cu adevarat intelept din tot acest articol este „Miza realistă sunt alegerile”. Asta inseamna democratia, sa ajungi la putere si sa ramai acolo cu mijloace democratice. Nu cu protocoale secrete, nu cu vanarea oamenilor politici, nu cu procurori si judecatori care masluiesc probe, respectiv accepta probe false. SRI, DN​A​, ICCJ, din dorinta de a face curatenie, au incalcat legile si Constitutia. O sa vedem procurori arestati pe banda rulanta, caci au uitat ca adevarul iese la iveala. Cum explicati TFL-istilor ca DNA pierde procesele in progresie geometrica ? Sigur, veti da vina pe judecatori ! Pai, cum asa ? N-ati reusit sa reformati justitia (adica sa ii arestati pe toti care nu au pus botul la progresismul globalist?

 23. TFL-isti, TREZITI-VA !

  Cititi informatii si din tabara adversa. Doar asa veti vedea realitatea asa cum e. Ne-au cotropit multinationalele, nu mai avem nimic. Totul s-a vandut. In loc s-o aparati pe kovesi trebuia sa manifestati sa nu se dea pe nimic gazul din M. Neagra. Cine o sa-l ia ? EXXON, OMV si GA​Z​PROM ! V-ati dus dupa fenta. ​Liderii politici, ​liderii ​procurori​lor​ si liderii serviciilor secrete sunt toti niste tradatori. E vreun strain condamnat pt furtul din avutia tarii ? Erati pentru conservarea padurilor, dar mutul din deal a cinat cu seful de la schweighofer.

 24. Acelasi mut a stat in Bucuresti (inainte de alegerile prezidentiale din 2016) intr-o casa din Bucuresti care apartine sotiei lui RENATO USATII – AGENT FSB (cumnatul celui mai bun prieten al VIITORULUI preşedinte kjw, domnul SCHMIDT, care i-a asigurat limuzinele de lux cu titlu gratuit în ultimul deceniu)

  DEZVĂLUIRE: Legătura dintre Klaus Iohannis şi agentul rus Renato Usatîi
  Autor: Florin Pușcaș, Redactor
  Publicat: 05/12/2014

  Renato Usatîi, liderul Partidului Patria din Republica Moldova, om de afaceri controversat, a fost scos din cursa electorală din ţara vecină cu doar câteva zile înainte de alegeri. Un documentar RISE Project dezvăluie legăturile pe care Usatîi le are cu lumea interlopă din Moldova, Rusia şi Transnistria. Acesta ar fi agent FSB, serviciul secret al Federaţiei Ruse, succesor al KGB-ului. Mai nou, ies la iveală informaţii şi despre legăturile omului de afaceri moldovean în anturajul lui Iohannis.

  „Potrivit unui articol publicat de bursa.ro, Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria, prieten cu Iohannis şi finanţator al campaniei acestuia, este căsătorit cu Veronica Usatîi, sora lui Renato Usatîi. Fostă angajată Lukoil, Veronica Schmidt, soţia în vârstă de 31 de ani a milionarului Michael Horst Schmidt (54 de ani), l-a găzduit pe Klaus Iohannis în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii nr. 33, apt. 1, unde îşi are domiciliul”.

  ​https://www.stiripesurse.ro/legatura-dintre-klaus-iohannis-si-agentul-rus-renato-usatii_941099.html​

 25. DOCUMENTARUL RISE Project DESPRE RENATO USATII

  (RISE Project E BUN DOAR CAND DA IN DRAGNEA ?!!)

  ​https://youtu.be/k_ZD5yJTnKQ​