G4Media.ro

Andrzej Duda a câștigat, la limită, un al doilea mandat de președinte…

sursa foto: Facebook

Andrzej Duda a câștigat, la limită, un al doilea mandat de președinte al Poloniei

Președintele în exercițiu, Andrzej Duda, a câștigat la limită un al doilea mandat de șef al statului, după ce s-a impus, în turul doi al scrutinului, cu 51,21% din voturi în fața contracandidatului său liberal, Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, potrivit publicației Rzeczpospolita.pl.

Rezultatele au fost făcute publice luni dimineață de Comisia Electorală Națională (PKW), după numărarea a 99,97% din totalul voturilor exprimate.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civică, de centru, a fost votat de 48,79% dintre alegători.

Potrivit Comisiei Electorale, Andrzej Duda a obținut 10.413.094 voturi, în vreme ce Rafal Trzaskowski a contabilizat 9.921.219 voturi.

Voturile din secţiile rămase „nu vor afecta semnificativ” rezultatul final, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele PKW, judecătorul Sylwester Marciniak.

Prezenţa la urne a fost neobişnuit de ridicată, de 68,12%, a precizat comisia electorală.

Un sondaj publicat mai devreme şi bazat exclusiv pe sondajele la ieşirea de la urne din 500 de secţii de votare îl arăta pe Duda în frunte, cu 50,4% din voturi faţă de 49,6% pentru Trzaskowski.

Actualul preşedinte, aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), şi-a revendicat rapid victoria duminică noapte pe baza exit-poll-urilor.

„Să câştig alegerile prezidenţiale cu o prezenţă la vot de 70% este ceva incredibil. Sunt impresionat”, a declarat Duda în timpul unui miting electoral la Pultusk, la aproximativ 60 de kilometri nord de Varşovia.

Victoria lui Duda înseamnă că partidul la guvernare naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul său Jaroslaw Kaczynski îşi pot consolida puterea până cel puţin la scrutinul parlamentar din toamna anului 2023, scrie agenția germană de presă DPA.

Realegerea sa este crucială pentru PiS, care în prezent nu este la comanda unei majorităţi parlamentare necesare să respingă un veto prezidenţial. Un preşedinte dintr-un partid de opoziţie s-ar fi putut folosi de veto pentru a bloca legislaţia, mai notează jurnaliștii germani.

Înainte de alegeri, oponenţii lui Duda şi ai guvernului PiS şi-au exprimat teama că un al doilea mandat prezidenţial ar putea încuraja PiS să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul din ce în ce mai autocratic.

Dar în noaptea alegerilor, preşedintele în exerciţiu a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial.

„Vreau să dăm mâna (…) astfel încât toţi compatrioţii noştri să poată vedea acest gest şi emoţiile să se reducă, în timp ce ele au mers prea departe de mai multe ori”, a spus Duda.

Foto: Andrzej Duda, câștigător al turului doi al alegerilor prezidențiale din Polonia, 2020 / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. polonezii inca nu sunt spalati pe creier….

  2. Cata necinste, draga redacție! Aseară, niciun cuvânt relativ la sondaje. Mai devreme, încă mai poate candidatul primar sa câștige. Acum, duda a câștigat la limita, își consolidează puterinic puterea partidul sau, etc, cred ca ati uitat ca e susținut de trump. Acum doua săptămâni sigur va piarde. Și asta numai dintr-un trend actual de a-i diaboliza pe conservatori și a-i susține pe cei care dărâma statui. Sunteti mass media care doar gălăgie, susține estabilsmentul actual, progresist, dar eu am încredere în majoritatea tacuta. În privința Poloniei recomand putina calitate,.b.wildstein și cartile sale apărute la Humanitas, chiar a venit în România pentru un dialog cu h. R. Patapievici.

  3. S-a furat sigur … Mai stim noi un caz … Cand esti deja Presedinte poti mobiliza Serviciile sa traga sforile. Se intampla mereu. Peste 30 de ani o sa aflati adevarul. 🙂 Unde credeti ca traim ?

  4. a câştigat Putin, a reuşit să manipuleze gena naţionalistă a polonezilor, strategia lui de sabotare a UE continuă

    păcat că Putin nu e la fel de interesat de cetăţenii lui, care emigrează câte 300000 pe an în SUA sau UE, unde nu trebuie să se confrunte cu o dictatură care îi împuşcă sau îi aruncă de la balcon

    • Cat de ratat si incult tre sa fii sa nu stii (sau sa te prefaci ca nu stii) ca polonezii si balticii sunt cei mai anti-rusi, anti-Putin din Europa?!
      *Conservatorii polonezi si din tarile baltice, mai precis.

    • Casually e un antifa cu cont fake pe facebook. Intra pe siteuri religioase si se injura cu crestinii. Crede ca e trendy si inteligent.

    • Ralphe,
      1. „nu știi” se scrie cu un singur „i”, pentru că are formă negativă;
      2. or fi polonezii anti-ruși, dar conducătorii lor politici actuali sunt anti-occidentali, la fel ca rușii; dacă nu pricepi asta, înseamnă că ai degeaba cap (dacă ai).

    • Nu, polonezii au conștiință, n- au cum să reușească sexo- marxiștii într- o societate educată

    • @Brutus
      „să nu știi se scrie cu un singur „i”, pentru că are formă negativă” – Ahahahahahahhahahaha!!!!
      Ai terminat la Spiru? Bacu l-ai luat? Ai măcar 5 clase?

    • @Brutus:
      Si tu Brutus ? Si tu dai lectii de scriere altora care stiu sa scrie mai corect decat tine?

      PS. Si ce are a face faptul ca sefii, conducatorii polonezilor, desi anti-rusi, sunt anti-occidentali la fel ca rusii ?

  5. Românii n-au intrat în capcana lgbt/anti-lgbt la referendumul cpf. Polonezii nu doar că au intrat în capcana unei discuții inutile și irelevante, dar au mai și votat un hoț de frică. Concluzia: să fie sănătoși, să le dea dumnezeu putere să treacă peste următorii ani cu cât mai puține modificări la legile justiției în interesul corupților. Atâta timp cât rămân în NATO, nu e totul pierdut (sper).

    • Intre timp, draga doamna Alina, ca fapt divers, de cand conservatorii sunt la putere in Polonia, tara a fost primita in grupul statelor cu economie dezvoltata, fiind a sasea economie a Europei. Este trist acest lucru, intr-adevar, dar nu pentru polonezi, ci pentru liderii UE si comunitatile alea, „stim cu totii care”. Cat despre prezenta in NATO a Poloniei, nu cred ca trebuie sa va ingrijorati – Polonia este unul dintre stalpii NATO in Europa. In schimb poate-l intrebati pe Macron ce probleme are cu NATO, ca-n ultima vreme il cam mananca-n dos. PS faza cu hotul de unde vine, din reflex ?

  6. Rezultatul pare trist, daca il privesti cu ochii maro.