G4Media.ro

ANALIZĂ Cum vor afecta alegerile din Polonia inițiativa partidului de guvernământ privind…

Sursa foto: Wojtek RADWANSKI / AFP

ANALIZĂ Cum vor afecta alegerile din Polonia inițiativa partidului de guvernământ privind referendumurile multiple?

Convocarea mai multor referendumuri în aceeași zi cu alegerile parlamentare a ajutat partidul de dreapta aflat la putere în Polonia să preia din nou controlul asupra agendei de campanie și să pună opoziția pe picior greșit, relatează Notes from Poland.

Deși interesul mass-media pentru referendumuri a scăzut, acestea oferă încă partidului de guvernământ ocazia de a readuce dezbaterea electorală la problemele sale principale.

Recâștigarea alegătorilor dezamăgiți

Alegerile parlamentare din Polonia, programate pentru 15 octombrie, sunt extrem de disputate și echilibrate.

Sondajele de opinie sugerează că gruparea de dreapta Lege și Justiție (PiS), partidul de guvernământ al Poloniei din toamna anului 2015, va fi cel mai mare partid, dar nu va obține o majoritate generală. În prezent, are o medie de 36-37% de susținere, dar are nevoie de aproximativ 40% pentru a avea o șansă de a-și asigura un al treilea mandat fără precedent.

Având în vedere scena politică extrem de divizată, există foarte puține indicii privind transferuri semnificative de susținere electorală între tabăra de la guvernare și cea din opoziție, astfel încât rezultatul alegerilor va depinde în mare măsură de care dintre cele două tabere va reuși să își mobilizeze susținătorii pentru a se prezenta la vot.

Majoritatea alegătorilor pe care PiS i-a pierdut de la victoria sa în alegerile din 2019 nu au trecut la partidele de opoziție și în prezent intenționează să se abțină, astfel încât cheia succesului va fi convingerea acestor alegători dezamăgiți să revină în rândurile sale. În ultimele câteva luni, partidul a încercat să găsească modalități de a „reseta” alegerile și de a recâștiga acești alegători.

Succesele electorale de până acum ale PiS s-au bazat pe realizarea programelor sale generoase, dar costisitoare, de cheltuieli sociale. Iar îngrijorările legate de situația economică și de scăderea nivelului de trai au fost principalele motive pentru care mulți dintre susținătorii de odinioară ai PiS au devenit dezamăgiți de partid.

Așadar, prima dintre aceste inițiative a fost promisiunea de a crește plățile din programul său extrem de popular de alocații pentru copii de la 500 la 800 de zloți pe copil pe lună de la începutul anului 2024.

Apoi, a adoptat o legislație care a deschis calea pentru înființarea unei noi și puternice comisii de stat însărcinate să investigheze dacă deciziile economice și politice importante luate sub influența Rusiei au subminat securitatea națională a Poloniei.

Comisia este menită să examineze acțiunile din perioada 2007-2022, o perioadă care acoperă atât actuala administrație, cât și guvernele din 2007-2015 conduse de Platforma Civică (PO) de orientare liberală, în prezent principalul partid de opoziție din Polonia.

Mulți comentatori au susținut că această comisie îl viza în primul rând pe liderul PO, Donald Tusk, pe care PiS l-a acuzat adesea că a permis ca Polonia să fie influențată în mod nejustificat de Rusia în timpul mandatului său de prim-ministru, între 2007-2014.

În cele din urmă, partidul a sperat să se folosească de opoziția sa față de un nou „pact privind migrația” al UE, care prevede relocarea obligatorie a migranților „neregulamentari” în interiorul blocului comunitar, ca o modalitate de a revigora o problemă în jurul căreia s-a mobilizat cu succes în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din 2015, în perioada de vârf a crizei europene a migrației din acel an.

Pactul, care va impune statelor membre ale UE care sunt mai puțin vulnerabile în fața migranților care le traversează granițele fie să primească o cotă minimă de relocare din statele din „linia întâi”, fie să facă plăți de „solidaritate” de 22.000 de euro pentru fiecare migrant neacceptat, se opune marii majorități a polonezilor.

Evidențierea securității și a suveranității naționale

Cu toate acestea, din diverse motive, niciuna dintre aceste inițiative nu s-a dovedit a fi un schimbător de campanie. Prin urmare, ultimul plan al PiS, anunțat la jumătatea lunii august, este de a organiza o serie de referendumuri în aceeași zi cu scrutinul parlamentar.

Ideea inițială a fost de a organiza un referendum cu o singură întrebare prin care polonezii să respingă pactul UE privind migrația. Cu toate acestea, sondajele de opinie ale partidului și cercetările efectuate în cadrul focus-grupurilor au arătat că, deși majoritatea polonezilor au susținut poziția guvernului în această privință, de data aceasta nu a fost suficient de importantă pentru a atrage votanții așa cum spera Lege și Justiție.

Un referendum cu o singură întrebare pe această temă ar fi putut, de asemenea, să ducă la o creștere a sprijinului pentru partidul de dreapta radicală Confederația (Konfederacja), care a înregistrat o creștere a sprijinului în ultimele câteva luni.

Multe sondaje sugerează că ar putea deține balanța puterii ca „a treia forță” în noul parlament. Confederația are o abordare și mai radicală față de migrație și nu are niciun record de apărat, astfel încât poate depăși cu ușurință PiS, susținând, de exemplu, că migranții nu ar trebui să primească ajutoare sociale de stat.

Așa că PiS a decis să adauge alte trei întrebări de referendum prin care îi întreabă pe polonezi dacă se opun: vânzării activelor economice strategice deținute de stat către entități străine; îndepărtării gardului ridicat anul trecut la granița dintre Polonia și Belarus pentru a preveni migrația ilegală; și creșterii vârstei de pensionare, pe care PiS a redus-o la 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Aceste întrebări sunt menite să se lege și să evidențieze temele generale de campanie ale PiS privind securitatea și suveranitatea națională; sloganul său electoral este „Un viitor sigur pentru polonezi” (Bezpieczna przyszłość Polaków).

Stratagemă politică sau voce a poporului?

Întrebările de la referendum sunt, de asemenea, incomode pentru opoziție și sunt concepute special pentru a le reaminti alegătorilor despre diverse politici și poziții nepopulare asociate cu PO, și în special cu Tusk.

La rândul său, opoziția argumentează că referendumurile sunt inutile, deoarece pun întrebări despre probleme care sunt deja rezolvate și în care nu există nicio contestație politică.

De asemenea, ei acuză PiS de denaturarea pactului UE privind migrația, susținând că acesta include o excepție pentru țările care se află sub presiune migratorie, cum ar fi Polonia, care a primit milioane de refugiați din Ucraina în urma invaziei rusești și care ar putea beneficia de fapt de sistemul de plăți de solidaritate.

Opoziția spune că desfășurarea simultană a celor două campanii este doar o stratagemă pentru a ajuta PiS să ocolească reglementările privind finanțarea campaniilor electorale, deoarece poate folosi cheltuielile pentru referendumuri pentru a promova problemele electorale principale ale partidului.

Potrivit opoziției, acest lucru va afecta în mod negativ transparența și integritatea procesului electoral, deoarece, în timp ce legile poloneze privind finanțarea campaniilor electorale controlează îndeaproape cheltuielile partidelor politice, în practică va fi imposibil să se facă distincția între cheltuielile pentru campania electorală și cele pentru referendum.

PO a încercat, de asemenea, să întoarcă aceste probleme împotriva partidului de guvernământ. Acesta acuză guvernul că ar fi vândut el însuși părți dintr-o importantă companie petrolieră de stat unor cumpărători saudiți și maghiari. Acesta susține că gardul de la frontiera cu Belarus este ineficient și că PiS a supravegheat o creștere uriașă a imigrației legale și ilegale.

Opoziția critică, de asemenea, formularea întrebărilor propuse pentru că utilizează, după cum spun ei, un limbaj încărcat și emotiv, menit să demonizeze adversarii și să provoace un răspuns specific în favoarea politicilor actuale ale PiS. Adevăratul scop al referendumului, spun ei, este de a crește prezența la vot în rândul electoratului de bază al partidului de guvernământ.

PiS susține că organizarea referendumurilor nu face decât să recunoască dreptul constituțional al națiunii poloneze de a influența în mod direct politica și că este important să le oferim polonezilor obișnuiți o voce decisivă în aceste probleme importante.

Desfășurarea referendumurilor în ziua alegerilor, în aceleași secții de votare și cu participarea acelorași comisii electorale, minimizează costurile. În plus, dacă vor fi adoptate, referendumurile ar asigura că orice viitor guvern format de actualele partide de opoziție nu va putea ignora voința poporului în aceste chestiuni.

PiS susține că un astfel de mandat este necesar deoarece opoziția s-a opus construirii zidului de la granița cu Belarus, iar Tusk și-a exprimat în trecut sprijinul pentru privatizarea în masă a activelor de stat rămase în Polonia.

Aceștia subliniază că guvernul anterior condus de PO a fost cel care a crescut vârsta de pensionare la 67 de ani și, în timpul crizei migrației din 2015, a fost dispus să accepte cotele obligatorii de relocare a migranților impuse de UE.

De asemenea, PiS susține că excepțiile de la noul pact privind migrația ar fi la cheremul Comisiei Europene care, spune partidul, nu este un partener de încredere și aplică adesea standarde duble.

Implicare sau ignorare?

În plus, deși, prin încurajarea alegătorilor să boicoteze referendumurile, opoziția poate reduce prezența la vot suficient de mult pentru ca aceasta să nu depășească pragul de 50% necesar pentru ca plebiscitele să fie valide din punct de vedere constituțional (sondajele sugerează că se situează în jurul acestui prag), acest lucru permite PiS să își acuze adversarii că sunt antidemocratici și acționează cu rea credință.

Apelurile la boicot riscă, de asemenea, să creeze confuzie și să demobilizeze alegătorii opoziției. Pentru a nu fi luați în calcul în prezența la referendum, alegătorii vor trebui să refuze buletinul de vot, acceptându-le în același timp pe cele pentru alegerile parlamentare. Chiar și faptul de a lua buletinul de vot pentru referendum, dar de a nu-l completa sau de a vota invalid, va fi considerat participare.

Într-adevăr, chiar dacă opoziția ignoră referendumurile și refuză să se implice în mod substanțial în cele patru întrebări, plebiscitele vor avea loc în continuare, iar PiS își poate acuza adversarii că au o agendă ascunsă și că sunt în secret în favoarea punerii în aplicare a acestor măsuri.

Pe de altă parte, angajarea cu întrebările de la referendum riscă să legitimeze procesul și chiar și un simplu apel deschis la boicot (chiar dacă acest lucru înseamnă pur și simplu să le explice susținătorilor săi cum să se abțină) riscă să mute accentul dezbaterii înapoi pe problemele alese de PiS.

Ambele părți doresc polarizare

În mod fundamental, referendumul urmărește să polarizeze scrutinul ca o alegere directă între PiS și PO. PiS consideră că o astfel de polarizare este în interesul său și ar putea convinge mulți dintre susținătorii săi mai reticenți să se prezinte la vot, în special dacă opoziția devine sinonimă cu Tusk.

Deși este un critic foarte bine articulat și eficient al PiS, sondajele arată că Tusk este el însuși o figură extrem de polarizantă, cu devotați loiali de partea opoziției, dar și cu adversari feroce în rândul electoratului de bază al PiS.

Victoria inițială a PiS în alegerile din 2015 a reflectat dezamăgirea generalizată față de elita conducătoare a țării și o puternică stare de spirit predominantă conform căreia a venit timpul pentru schimbare. Având în vedere că Tusk a fost prim-ministru timp de șapte din cei opt ani în care PO a fost la guvernare, puțini politicieni întruchipează mai bine guvernul anterior.

PiS consideră că, oricât de frustrați ar fi polonezii față de actuala administrație, cei mai mulți dintre ei nu doresc să vadă o întoarcere la status quo ante, cu care încă îl asociază pe Tusk.

În mod interesant, PO consideră, de asemenea, că beneficiază de o astfel de polarizare, deoarece sporește imperativul ca adversarii guvernului să se consolideze și să se adune în jurul celui mai mare partid de opoziție.

Strategia de campanie a partidului pare să se bazeze pe ideea că majoritatea polonezilor s-au săturat de guvern și că trebuie doar să-i convingă să voteze pentru PO și Tusk dacă doresc o schimbare.

Revenind la problemele de bază ale Legii și Justiției

Inițiativa referendumurilor multiple a ajutat PiS să preia controlul asupra narațiunii campaniei electorale și să pună opoziția pe picior greșit. Întrebările de la referendum au atins în mod clar o coardă sensibilă pentru mulți alegători și au scos la iveală ceea ce partidul de guvernământ spune că este un bilanț îndoielnic al opoziției în aceste probleme.

Chiar dacă sunt întrebări care prezintă interes în principal pentru susținătorii de bază ai partidului de guvernământ, mobilizarea acestor alegători și recâștigarea foștilor susținători ai Partidului Socialist care intenționează să se abțină vor fi esențiale pentru determinarea rezultatului alegerilor.

Cu siguranță, ciclurile de știri merg inevitabil mai departe, iar interesul inițial legat de referendumuri s-a diminuat deja într-o oarecare măsură. Dar faptul că acestea vor avea loc în ziua votului înseamnă că referendumurile nu vor dispărea în totalitate, așa cum au făcut-o unele „schimbări de situație” sperate anterior.

De asemenea, ele oferă PiS un pretext pentru a readuce dezbaterea la temele sale de bază, dacă, în orice moment în următoarele săptămâni, partidul de guvernământ simte că pierde controlul asupra agendei de campanie și că povestea se mută pe teme mai favorabile opoziției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...