G4Media.ro

Analiză: Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din…

Foto: EPA/STR (Via Agerpres)

Analiză: Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan

Criza din Kazahstan ar putea să îi convingă pe moldoveni, odată pentru totdeauna, că modelul propus în spațiul dominat de Rusia este unul falimentar și că trebuie să înceteze să oscileze între „vectorul estic” și cel occidental, se arată într-o analiză a portalului Veridica.ro

Republica Moldova a pendulat, în cei circa 30 de ani de la independența sa față de URSS, între așa-numiții vectori geopolitici – estic și occidental. Acest lucru a însemnat că politicienii de la Chișinău au propus fie o mai mare apropiere de Moscova și o integrare în construcțiile pe care aceasta le propune în spațiul ex-sovietic, fie o orientare spre Occident, care implică în special adoptarea modelului european, cu perspectiva unei viitoare integrări europene.

Prima variantă a fost și este susținută de partide de stânga care descind, direct sau indirect, din Partidul Comunist – agrarieni, comuniștii lui Voronin, socialiștii lui Dodon etc. Pentru a doua opțiune au pledat formațiuni pro-europene dar și unele pro-românești.

O serie de crize care au avut loc în spațiul ex-sovietic în ultimii ani au arătat însă ce înseamnă modelul estic – regimuri autoritare incapabile să asigure prosperitatea cetățenilor lor, ceea ce a dus la tensiuni sociale și politice, reprimarea dură a mișcărilor de contestare, intervenția brutală a Rusiei atunci când și-a simțit amenințată poziția.

Modelul estic s-a văzut în războaiele din Georgia și Ucraina, reprimarea protestelor și persecutarea opozanților, societății civile și presei independente în Belarus și în Rusia, iar cel mai recent în violențele din Kazahstan.

Dacă modelul occidental propune și oferă un proiect politic ce pune accentual pe reforme democratice și statul de drept, dublat de o economie de piață, ceea ce s-a întâmplat în Kazahstan arată ce presupune un model dictatorial bazat pe controlul statului asupra pieței și inechitate socială privind distribuția bunăstării.

Continuare pe Veridica.ro 

Foto: Forțe de ordine kazahe în timpul protestelor de săptămâna trecută din Kazahstan. Foto: EPA/STR (Via Agerpres)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Aha, Necsutule, ai avea dreptate daca energia s-ar fi scumpit mult mai mult in Kazakhstan, decat in Occident.
  Deocamdata e invers. 😁
  Apoi nu te grabi sa tragi concluziile, pana nu aflam toate dedesubturile celor intamplate acolo. 😎

  • Ce-i, Sputnik, te-ai activat?
   Pana una-alta, energia se scumpeste in tot spatiul estic, ca de-aia au iesit amaratii aia in strada in Kazahstan. Sa nu mai vorbesc la cat vinde Gazprom gazul acum in Moldova?
   Asa ca, las-o jos ca macane rau…
   „Stalin si poporul rus/Libertate ne-au adus”.

 2. Sau modelul hibrid romanesc unde promitem schimbari si adaptari la modelul european, dar in final tot cu preturi plafonate ramanem, deci o blocare a evolutiei libere a pietei.