G4Media.ro

Analiză BBC: Mulți angajați sunt îngrijorați că inteligența artificială le va lua…

Sursa foto: Dreamstime

Analiză BBC: Mulți angajați sunt îngrijorați că inteligența artificială le va lua locul de muncă. Putem să trecem peste frică și să găsim partea bună din evoluția tehnologiei?

Claire lucrează de șase ani în relații publice la o mare firmă de consultanță, cu sediul la Londra. În vârstă de 34 de ani, ea se bucură de slujba ei și câștigă un salariu confortabil, dar în ultimele șase luni a început să se simtă neliniștită în legătură cu viitorul carierei sale. Motivul: inteligența artificială.

„Nu cred că o mașină ar putea egala deja calitatea muncii mele”, spune Claire, al cărei nume de familie nu a fost dezvăluit pentru a proteja siguranța locului de muncă. „Dar, în același timp, sunt uimită de cât de repede ChatGPT a devenit atât de sofisticat. Mai dă-i câțiva ani și îmi pot imagina cu desăvârșire o lume în care un robot face treaba la fel de bine ca și mine. Nu-mi place să mă gândesc ce ar putea însemna asta pentru posibilitățile mele de angajare.”

În ultimii ani, pe măsură ce au proliferat titlurile despre roboții care fură locurile de muncă ale oamenilor – și pe măsură ce instrumente de inteligență artificială generativă precum ChatGPT au devenit rapid mai accesibile – unii angajați au declarat că au început să se simtă îngrijorați în legătură cu viitorul lor și dacă competențele pe care le au vor mai fi relevante pentru piața muncii în următorii ani, se arată într-o analiză BBC.

În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că inteligența artificială ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Anul trecut, sondajul anual al PwC privind forța de muncă la nivel mondial a arătat că aproape o treime dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de perspectiva ca rolul lor să fie înlocuit de tehnologie în trei ani.

Cred că o mulțime de creativi sunt îngrijorați”, spune Alys Marshall, copywriter în vârstă de 29 de ani, stabilită în Bristol, Marea Britanie. „Cu toții sperăm doar că clienții noștri vor recunoaște valoarea [noastră] și vor alege autenticitatea [unui om] în locul prețului și comodității instrumentelor de inteligență artificială.”

Acum, antrenorii de carieră și experții în resurse umane spun că, deși o anumită anxietate ar putea fi justificată, angajații trebuie să se concentreze pe ceea ce pot controla. În loc să intre în panică cu privire la posibila pierdere a locurilor de muncă în favoarea mașinilor, ei ar trebui să investească în a învăța cum să lucreze alături de tehnologie. Dacă o tratează ca pe o resursă și nu ca pe o amenințare, adaugă experții, vor deveni mai valoroși pentru potențialii angajatori – și se vor simți mai puțin anxioși.

Frica de necunoscut

Pentru unii oameni, instrumentele de inteligență artificială generativă par că au apărut rapid și vijelios. ChatGPT de la OpenAI a izbucnit aparent peste noapte, iar „cursa înarmărilor IA” se intensifică mai mult în fiecare zi, creând o incertitudine continuă pentru angajați.

Carolyn Montrose, antrenor de carieră și lector la Universitatea Columbia din New York, recunoaște că ritmul inovațiilor tehnologice și al schimbărilor poate fi înfricoșător. „Este normal să simțiți anxietate cu privire la impactul IA, deoarece evoluția sa este fluidă și există mulți factori de aplicare necunoscuți”, spune ea.

Dar, oricât de neliniștitoare ar fi noua tehnologie, ea mai spune că lucrătorii nu trebuie neapărat să simtă o teamă existențială. Oamenii au puterea de a lua propriile decizii cu privire la cât de mult se îngrijorează: ei pot fie „alege să se simtă anxioși în legătură cu IA, fie încurajați să învețe despre ea și să o folosească în avantajul lor”.

Scott Likens de la PwC, specializat în înțelegerea problemelor legate de încredere și tehnologie, se face ecoul acestei afirmații. „Progresele tehnologice ne-au arătat că, da, tehnologia are potențialul de a automatiza sau simplifica procesele de lucru. Cu toate acestea, cu un set corect de competențe, indivizii sunt adesea capabili să avanseze în paralel cu aceste progrese”, spune el.

„Pentru a se simți mai puțin neliniștiți de adoptarea rapidă a IA, angajații trebuie să se aplece asupra tehnologiei. Educația și formarea [sunt] esențiale pentru ca angajații să învețe despre IA și despre ceea ce poate face pentru rolul lor specific, precum și pentru a-i ajuta să dezvolte noi competențe. În loc să se ferească de IA, angajații ar trebui să planifice să o îmbrățișeze și să o educe.”

De asemenea, ar putea fi util să ne amintim că, potrivit lui Likens, „nu este prima dată când ne confruntăm cu perturbări în industrie – de la automatizare și producție la comerț electronic și comerț cu amănuntul, am găsit modalități de a ne adapta”. Într-adevăr, introducerea de noi tehnologii a fost adesea enervantă pentru unii oameni, dar Montrose explică faptul că multe lucruri bune au venit odată cu evoluțiile din trecut: ea spune că schimbările tehnologice au fost întotdeauna un ingredient cheie pentru progresul societății.

Indiferent de modul în care oamenii reacționează la tehnologia IA, adaugă Montrose, aceasta este aici pentru a rămâne. Și poate fi mult mai util să rămânem pozitivi și să privim înainte. „Dacă oamenii se simt neliniștiți în loc să acționeze pentru a-și îmbunătăți abilitățile, acest lucru le va face mai mult rău decât IA în sine”, spune ea.

Valoarea unică a oamenilor

Deși experții spun că un anumit nivel de anxietate este justificat, s-ar putea să nu fie încă momentul să apăsăm butonul de panică. Unele cercetări au arătat recent că temerile legate de preluarea de către roboți a locurilor de muncă ar putea fi exagerate.

Cercetarea publicată în 20 noiembrie 2022 a profesorului de sociologie Eric Dahlin de la Universitatea Brigham Young din Utah, SUA, a arătat nu numai că roboții nu înlocuiesc lucrătorii umani în ritmul în care cred majoritatea oamenilor, dar unii oameni percep greșit și ritmul în care instrumentele de automatizare preiau controlul. Datele sale au arătat că aproximativ 14% dintre angajați au declarat că și-au văzut locul de muncă înlocuit de un robot. Dar atât lucrătorii care au experimentat înlocuirea locurilor de muncă din cauza tehnologiei, cât și cei care nu au avut această experiență au avut tendința de a supraestima ritmul și volumul tendinței – estimările lor erau departe de realitate.

În general, percepția noastră cu privire la preluarea de către roboți este mult exagerată. Cei care nu își pierduseră locurile de muncă au supraestimat de aproximativ două ori, iar cei care își pierduseră locurile de muncă au supraestimat de aproximativ trei ori”, a declarat Dahlin în prezentarea cercetării sale. În timp ce Dahlin a spus că unele tehnologii noi vor fi probabil adoptate și implementate fără a lua în considerare toate implicațiile, este de asemenea adevărat că „doar pentru că o tehnologie poate fi folosită pentru ceva nu înseamnă că va fi implementată”.

Stefanie Coleman, director în cadrul companiei de consultanță EY, subliniază, de asemenea, că nu ar trebui să ne așteptăm ca forța de muncă a viitorului să fie „binară”. Cu alte cuvinte, va trebui să existe întotdeauna o combinație între oameni și roboți.

Oamenii vor avea întotdeauna un rol de jucat în afaceri, îndeplinind munca importantă pe care roboții nu o pot face. Acest tip de muncă necesită, de obicei, calități umane înnăscute, cum ar fi construirea de relații, creativitatea și inteligența emoțională”, spune ea. „Recunoașterea valorii unice a oamenilor în forța de muncă, în comparație cu mașinile, este un pas important în navigarea printre temerile care înconjoară acest subiect.”

În urmă cu câteva săptămâni, Claire, angajată în domeniul relațiilor publice, a decis că vrea să înceapă să învețe mai multe despre tehnologia care îi transformă industria. Ea caută acum cursuri online prin care speră să învețe să codeze. „O mulțime de tehnologie obișnuia să mă sperie, așa că pur și simplu o ignoram, dar, pe baza a tot ceea ce văd, asta este un fel de prostie”, spune ea. „Ignorarea unui lucru cu siguranță nu îl va face să dispară, iar eu încep încet să înțeleg că, dacă îmi fac timp să îl fac mai familiar – ceea ce îl face mai puțin înfricoșător – ar putea să mă ajute foarte mult.”

Sursa: BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Articolul BBC incearca sa reduca anxietati justificate pentru o imensa parte a angajatilor cu activitati non-creative, dar si o parte a creativilor. Din pacate, Noua Etica aplicata de catre noile metacorporatii, ce vor aparea curand, le va confirma si implini temerile in mod cert, in urmatorii max. 20 de ani.