G4Media.ro

ANALIZĂ Atentatele teroriștilor palestinieni întăresc mâna guvernului de dreapta al Israelului în…

Foto: Facebook Prim ministrul Israelului

ANALIZĂ Atentatele teroriștilor palestinieni întăresc mâna guvernului de dreapta al Israelului în introducerea de măsuri represive și punitive împotriva palestinienilor

Cabinetul de securitate condus de Benjamin Netanyahu nu a așteptat prea mult după seria de atentate teroriste comise de palestinieni în ultimele două zile soldate cu șapte morți și cinci răniți printre evrei. Iată măsurile prezentate pe pagina de Facebook a prim ministrului Israelului:

 1. Locuința teroristului care a comis atacul terorist din Ierusalim va fi sigilată imediat înainte de a fi demolată.
 2. Drepturile de asigurare națională și beneficiile suplimentare pentru familiile teroriștilor care susțin terorismul vor fi revocate.
 3. Legislația privind revocarea cărților de identitate israeliene ale familiilor teroriștilor care sprijină terorismul va fi discutată la ședința guvernului.
 4. Acordarea licențelor pentru arme de foc va fi accelerată și extinsă pentru a permite ca mii de cetățeni suplimentari să poarte arme.
 5. Ca răspuns la atacurile abominabile și la sărbătorirea care a urmat, premierul Netanyahu a decis măsuri de consolidare a reglementării, care vor fi prezentate în această săptămână.
 6. Se va proceda la întărirea unităților militare și de poliție, la arestări extinse și la operațiuni concentrate de colectare a armelor ilegale.

O altă măsură propusă ar fi introducerea pedepsei cu moartea pentru cei care comit acte teroriste, care este inițiativa ministrului securității naționale, Itamar Ben Gvir.

“Sper ca propunerea să treacă în Knesset cu o mare majoritate”, a declarat el după ședința cabinetului de securitate. Israelul nu are în legislație pedeapsa cu moartea cu excepția criminalilor de război naziști. Singurul care a fost executat în cei 75 de ani de existență a statului modern Israel a fost Adolf Eichmann, capturat de serviciile secrete israeliene în Argentina în 1960, adus în Israel, judecat la Ierusalim, condamnat la moarte și executat în 1962.

Actualul ciclu al violenței dintre autoritățile israeliene și palestinieni a fost declanșat joi de o razie a militarilor israelieni la Jenin în Cisiordania cu scopul de a aresta agenți operativi ai organizației Jihad Islamic bănuiți a plănui atacuri teroriste în Israel. În urma schimbului de focuri rezultat și-au pierdut viața nouă palestinieni, printre care o femeie de 61 de ani.

Vineri seara, un terorist palestinian a deschis focul ucigând șapte persoane și rănind alte trei la o sinagogă din cartierul Neve Yaakov din estul Ieusalimului. Teroristul a reușit să fugă dar a fost împușcat mortal curând după aceea în urma unui schimb de focuri cu polițiști israelieni.

Cele șapte victime evreiești ale atentatului sunt: Asher Natan, 14 ani, Eli, 48, și Natali Mizrahi, 45, Ilya Sosansky, 26, Rafael Ben Eliyahu, 56, Irina Korolova, 59, și Shaul Hai, 68

Foto: Facebook Isaac Herzog

Foto: Facebook Președintele Israelului, Isaac Herzog

Teroristul a fost numit de serviciul intern de securitate Shin Bet ca fiind Alqam Khayri, în vârstă de 21 de ani, un rezident al Ierusalimului de Est, care nu a mai comis infracțiuni legate de terorism.

Sâmbătă un băiat palestinian de 13 ani a rănit prin împușcare doi evrei la Ierusalim, fiind apoi rănit de polițiști și arestat.

În sfârșit sâmbătă seara un palestinian a deschis focul împotriva unui restaurant din apropierea intersecției Almog de lângă Ierihon în Cisiordania fără însă a răni pe cineva, după care a reușit să fugă.

Recentele evenimente întăresc mâna guvernului Netanyahu care plănuia măsuri dure împotriva palestinienilor, da și reforma justiției care să reducă atribuțiile justiției în cenzurarea actelor legislativului și executivului, care au declanșat proteste de masă în ultimele săptămâni.

Coaliția dintre Likud (dreapta naționalistă), Partidul Sionist Religios și Otzma Yehudit (extrema dreaptă), Shas și Unitatea Torei (ultra-ortodocși) dispune de 64 din cele 120 de mandate în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului, și este improbabil ca în contextul politic actual opoziția să poată opri aceste măsuri dure preconizate de cabinetul Netanyahu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Stimabile, relax.. Dacă nu-ți place ca un portal de știri să publice știri, te pierdem cel mult pe tine, stimate Dârâkî – un cititor, care vrea musai să fie postate doar știrile pr care le vrea el sau ea și nu știrea – pentru că e știre!.. Iată deci, cum unii din public încearcă să facă cenzura – filtrând ei, ca se publice doar știrile convenabie lor…
  Gepatru – continuați, dragilor!

 2. „Locuința teroristului care a comis atacul terorist din Ierusalim va fi sigilată imediat înainte de a fi demolată.”

  Mie imi pare ca cineva are ceva de ascuns.

 3. Deci i-au provocat ca sa aiba scuza sa ii extermine. Asta in timp ce ne indeamna sa le plangem de mila