G4Media.ro

Amenzile Gărzii de Mediu au crescut cu 37,4% faţă de intervalul similar…

Sursa foto: Garda Naţională de Mediu / Facebook

Amenzile Gărzii de Mediu au crescut cu 37,4% faţă de intervalul similar din 2020

Valoarea amenzilor aplicate de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), la nivel naţional, în primele zece luni ale anului, a însumat 91,355 milioane de lei, în creştere cu 37,4% faţă de intervalul similar din 2020, reiese din raportul lunar al instituţiei, consultat de AGERPRES.

Conform datelor centralizate, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021, numărul inspecţiilor efectuate în întreaga ţară în domeniul controlului poluării şi al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate a fost de 30.049, cu 6,21% mai multe în comparaţie cu situaţie din primele zece luni ale anului anterior.

Până la sfârşitul lunii octombrie a anului curent au fost emise 1.617 avertismente (faţă de 1.653, în aceeaşi perioadă din 2020), precum şi 317 dispoziţii privind sistarea activităţii (225, anul trecut) şi cinci decizii de încetare a activităţii, comparativ cu niciuna, anul trecut.

De asemenea, de la începutul acestui an şi până la 31 octombrie, au fost transmise 52 de propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, 112 sesizări penale şi s-au confiscat 116 de mijloace auto.

Din totalul controalelor efectuate în cursul acestui an, un număr de 25.017 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 5.032 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Statistica GNM arată că, la nivelul lunii octombrie, au fost efectuate 2.986 de inspecţii, dintre care 2.372 în domeniul poluării. Pe parcursul acestor controale au fost aplicate 422 de amenzi, în valoare totală de aproximativ 8,97 milioane de lei.

În acelaşi interval au fost transmise 186 de avertismente, 24 de dispoziţii de sistare a activităţii, 13 sesizări penale şi şapte propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu. În acelaşi timp, au fost confiscate patru mijloace auto.

Garda Naţională de Mediu este o entitate publică ce funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Garda Naţională de Mediu / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ar fi util să aflăm și care e gradul de achitare a acestor amenzi.
    Oricum ar fi, sunt mult prea puține fata de rata infracționalității in domeniu.

    • ANAF are evidenta… dar nu-si vede capul de plecat ce e… neconflictuali, sindicatul le apara drepturile.
      Multe pot fi rezolvate/imbunatatite cu ajutorul rapoartelor de la ANAF. Cîți angajati au? Peste 20.000?!

  2. a venit USL inapoi, am toata convingerea ca vor scade amenzile .. doar interlopii au acum reprezentat in comisia juridica , chiar sefa prin supravegherea MARELUI FICUS GRIVCO

  3. Se face circ! Probabil sunt hărțuiți cei cu afacerile cinstite in timp ce poluatorii interlopi sunt protejați exact de Garda de Mediu!
    🤮

  4. Datorita lui Octavian Berceanu USR , bucurestenii si nu numai ei au avut ocazia cateva luni de zile sa respire un aer mult mai putin poluat .
    Dar ce sa vezi si ce sa crezi ….bucurestenilor cand au dat aer mai curat in piept s-au panicat si au creat USL .

  5. Cite amenzi a dat garda asta catre institutiile publice si cite astfel de amenzi au fost platite din banii personali ai functionarilor responsabili de cele intimplate ?