G4Media.ro

Amendă și suspendarea permisului pentru șoferii care țin în mână telefonul mobil…

Amendă și suspendarea permisului pentru șoferii care țin în mână telefonul mobil sau tableta, la volan

Șoferii care țin în mână telefonul sau alte dispozitive mobile, la volan, vor fi sancționați cu 20 de puncte amendă și le va fi suspendat permisul de conducere, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, scrie HotNews.ro

Proiectul modifică legislația privind circulația pe drumurile publice și prevede interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (de exemplu, tablete).

Acum, legislația prevede că șoferilor „le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip <<mâini libere>>”, iar noua prevedere ar urma să fie: „în timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

În expunerea de motive, Ministerul Afacerilor Interne prezintă o serie de accidente grave din cauza utilizării telefonului mobil la volan

  • 1) La data de 12.10.2018 pe DN59, între localitățile Voiteni și Jebel din județul Timiș, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în același sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul șoferului din primul autoturism și a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care și un copil de 3 ani) au fost tran sportate la spital.
  • 2) La data de 30.09.2018, pe strada Calea București din municipiul Craiova, județul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul auto turismului și-a pierdut viața.
  • 3) La data de 19.07.2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane si rănirea gravă a altor două. (Descarca de aici expunerea de motive și proiectul)

În proiectul de ordonanță se mai arată că o interdicție privind utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculului, sancțiuni mai aspre ori existența unui ,,mod de conducere” pentru telefoane sunt unele dintre opțiunile explorate de către guverne din întreaga lume.

Citește integral pe HotNews.ro/ Sursa Foto: Autoexpert.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Degeaba se dau legi daca se aplica doar foarte rar.
    In plus, cu cat vor fi mai mari amenzile cu atat mai mare va fi tentatia spagii.

    • Daca pui problema asa, nicio lege nu merita facuta, ca oricum se vor inchide si inchisorile ca nu corespund …
      Si la fel cu spaga: daca nu vedem decat spaga atunci nu mai are rost.
      Nu putem constru inimic pentru ca cineva isi poate trage foloase din asta … samd

    • Daca faci o lege si nu o aplici se cheama ca pierzi vremea si consumi aerul inutil.
      Cand construiesti ceva, acel ceva va fi folosit. O lege neaplicata este 0. Cum poti sa faci echivalenta intre cele 2?

    • Vesnicii intelepti romani care sunt convinsi ca responsabilitatea apare prin amenintare. :o))

      Ramane sa vedem daca legea lor va crea realitate sau realitatea le va anula legea.

      Apropos, cum a ramas cu propunerea legislativa prin care filmarile cetatenilor, insotite cu declaratie pe proprie raspundere ca inregistrarile nu sunt modificate, sa duca la incheierea PV-ului de catre Politie si sa fie proba in instanta?! Pare mai importanta ca asta … nu?

  2. Vii de orinde din UE, cobori din avion, iesi in aerogara si te urci intr’un taxi lambda : soferul de taxi (bucurestean) butoneaza mobilul.
    Vorbeste cu prietenii, trimite sms, verifica FB, etc.

    Bine ai venit la nesimtiti.

    • Nooo! In restu’ ioropei nu butoneaza nimeni telefonu’ la volan!
      Hai ca prin tarile vorbitoare de limba germana si cele nordice e ok, dar pe la tiganii vorbitori de limbi latine e la fel ca p’aci!franta, italia te calca frate pe trecerea de pietoni!

    • @Landser

      Ce bine ar fi daca ai si intelege ceea ce citesti 😉
      Reciteste : „soferul de taxi”. Hai sa’ti traduc eu : sofer de taxi = profesonist = transport autorizat de persoane.
      Unde am scris eu despre particulari?

  3. Permisul trebuie ANULAT , nu suspendat .

    • Tu oricum esti un bou!
      Dupa comentariile tale sigur ti ai luat carnetu’ pe volga sau pobeda iar acu’ conduci un jiguli!
      Pesedist muist!

  4. Asa e, ca pomanagii nu folosesc waze nu? Ah am uitat… sunt fie prea saraci ca nu au scoala, asa ca nu au GPS, sunt prea analfabeti sa stie ce-i aia desteptofon sau tabletzica si mai mult sunt taximetristi si soferi asa ca oricum nu ar avea atentie distributiva pentru multitasking. Bine, asta in fericitul caz in care muncesc – si cand zic ca „muncesc” nu ma refer ca posteaza mesajele stapanilor in schimbul rublelor.

    Dar asa e, ai dreptate. Poate ne si explici ce-i cu nazismul asta al disaporei. Ardem de nerabdare sa ne inveti ceva sociologie geopolitica new wave. Na, noi nu suntem asa la curent cu d-astea fiind prea ocupati cu carnatii si slanina.