G4Media.ro

Ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, în topul celor mai influente femei…

Ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, în topul celor mai influente femei din Bruxelles – Politico

Diplomatul Luminița Odobescu, ambasadoarea României pe lângă Uniunea Europeană în ultimii trei ani, a fost inclusă de publicația Politico în topul celor mai influente 20 de femei din Bruxelles – inima politică a UE. Luminița Odobescu, care s-a remarcat printr-un stil discret de reprezentare, este clasată pe locul 6 în top.

”Luminița Odobescu are sarcina dură de a reprezenta o țară pe care mulți o asociază încă cu corupția la nivel înalt. Ambasadoarea României la UE contribuie decisiv la eforturile țării sale de a avea o președinție rotativă reușită în contextul în care Brexit, Trump, Rusia și mișcările naționaliste din Europa amenință scena diplomatică din UE”, arată Politico.

”În Bruxelles, ea a îmbunătățit comunicarea României și a deschis Reprezentanța pentru evenimente. Dar provarea ei majoră va veni anul viitor, când România va deține președinția UE”, mai arată publicația europeană.

Luminița Oddobescu și-a început cariera în Ministerul de Externe în 2001, urcând până la poziția de secretar de stat în 2012. În perioada 2012 – 2015 a fost Consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă al premierului.

Citește aici Top 20 femei din Bruxelles

Sursa foto: MAE.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. ”În Bruxelles, ea a îmbunătățit comunicarea României și a deschis Reprezentanța pentru evenimente. Dar provarea ei majoră va veni anul viitor, când România va deține președinția UE”, mai arată publicația europeană.”

  …n-ar strica imbunatatirea traducerii…poate si verificarea textului inainte de postare.

  mult succes in continuare.

 2. Atat de discreta, ca nici n-am auzit de ea!
  Si inca ceva: ciudat este organizata aceasta UE. Nu inteleg necesitatea existentei unui ambasador la UE al unei tari membre UE.
  Cred ca principala cauza a ineficientei UE este birocratia exagerat de stufoasa a ei. Am citit mai devreme un articol despre reprezentarea UE, in care autorul venea cu solutia unui singur Presedinte al UE, similar cu Presedintele SUA, nu 3 cati are in prezent.
  Dar ce sa-i faci, UE nu sunt Statele Unite ale Europei! Ideea e ca, daca ar avea un singur presedinte ales prin vot universal, ar avea o singura voce puternica si poate ar exista mai multa unitate in UE.

  • Atât de unită este UE încât statele membre au ambasadori la UE, UE își apără interesele financiare în țările membre, o parte dintre țările membre sunt în clubul de la … Schengen, iar altele nu, unele țări membre sunt urmărite prin mecanismul MCV și altele nu, prețurile la toate mărfurile, cu excepția forței de muncă, trebuie să fie aceleași, fondurile de solidaritate se acordă țărilor foste comuniste cu condiționări de angajare a firmelor din Europa de vest și multe alte chestii din astea mărunte de ”unire în diversitate” cum ar fi: capitalul quasi inexistent în țările foste comuniste trebuie să concureze de la egal la egal cu cel al țărilor vestice, resursele primare și energetice trebuie să fie privatizate în folosul firmelor cu experiență și capital din vest, forța de muncă necalificată și înalt calificată din țările foste comuniste este bine primită în țările vestice.

  • Despre rolul Reprezentanței României la UE puteți citi aici http://ue.mae.ro/node/148 iar ambasadorul (in cazul nostru ambasadoarea) este șeful acestei instituții, cu funcțiile de conducere și reprezentare aferente.

   „Birocrația stufoasă” a UE este rezultatul deceniilor în care această organizație a evoluat. Să nu uităm că UE nu este o entitate externă, ci o platformă prin care statele membre iau decizii și lucrează împreună în anumite domenii – pentru că știu că este în folosul individual al fiecăruia dintre ele să facă asta. E ușor de criticat ineficiența, dar având în vedere numărul statelor membre (cu forțele diferite din interiorul fiecăruia dintre ele) și complexitatea problematicilor abordate mie mi se pare că, dimpotrivă, este incredibil că pot fi luate în comun atât de multe decizii și atât de rapid.
   În privința unei figuri politice puternice care să o reprezinte, cred că asta nici nu ar fi dezirabil, tocmai pentru că deciziile se iau ÎMPREUNĂ de statele membre și Parlamentul European conform unui mecanism stabilit de comun acord. Trump e vârful executivului SUA, ce decide el e lege pentru administrația sa. Or în UE așa ceva nu e nici posibil, nici de dorit – tocmai pentru că deciziile luate trebuie să reprezinte în cea mai mare măsură posibilă interesele tuturor popoarelor din UE. Astfel, fiecare stat membru are un anumit număr de voturi în Consiliul UE, pe care le folosește cum se pricepe mai bine formând alianțe cu alte state membre – care diferă de la dosar la dosar. Dar cel mai des se urmărește și se reușește luarea deciziilor prin consensul tuturor – fără a se recurge la vot! De asta UE reprezintă un proiect unificator, pentru că în timp statele învață să-și promoveze interesele individuale având în vedere interesele celorlalți și mai ales interesele UE în ansamblu, pentru că uniți suntem mai puternici în această lume din ce în ce mai complicată. Departe de mine ideea că totul e roz, sunt multe lucruri de îmbunătățit, dar să nu trecem cu vederea că ne e mult mai bine CU decât FĂRĂ. Iar pentru noi, România e de mii de ori mai bine ÎN decât era AFARĂ.

  • Viorel, frumos scris! Ai putea sa spui si unde lucrezi?!

 3. Si apropo de ambasadoarea nostra buna: am constatat si eu imbunatatirea comunicarii Romaniei la Bruxelles. E o buna comunicare paralela!

 4. Influenta prin forta imprejurarilor, adica presedintia UE. Nu se compara cu Mihnea Motoc, nu are nici aplomb, nici educatie, nici alonja intelectuala. E o Dancila, in lumea in care se invarte.

  • Ce calitati deosebite are Motoc, vis-a-vis de ea???. O cunoasteti personal ca sa fiti in masura sa faceti aceste afirmatii ???

 5. O alta piloasa. Ori MAE, ori TVR , numai neamuri si pilangeli. Nici ei nu mai au loc unii de altii. Discretia ei e la fel ca a lui Ciorbea, mananca banii (multi!) degeaba.

  • Vorbiti, in necunostinta de cauza. Daca nu cunoasteti persona, recomandabil e sa va abtineti.E originara din acelasi sat ca mine: Deda, jud. Mures, tatal a fost profesor de istorie, mama -contabila.A fost un copil ff destept, a muncit toata viata.Nu stiti care are viata la tara, inainte de anii 90. Tot ceea ce a realizat in viata se datoreaza calitatilor ei professionale si muncii ei.Pentru noi in sat,e o mandrie -un om care a reusit in viata prin munca ei, si toata lumea zice ca daca ea a reusit sa ajunga la nivelul asta, avem speranta ca si alti oameni valorosi ( fara pile , MAE, TVR ) pot sa aiba o sansa in Romania zilelor noastre. Eu inca cred in Romania.

 6. Nu corectați textele înainte să le publicați?
  Sunt tone de greșeli în textele voastre!

 7. Madame sau Doamna
  Esti o infecta reprezentanta a Romaniei sa nu- ti sustii reprezentanta tarii tale!!Rusine, du-te in Franta , in Romania nu ai ce cauta, Tradatoareo!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.