G4Media.ro

Alexandru Rafila: Toată lumea poate să vadă care este evoluţia pandemiei. Continuăm…

Alexandru Rafila: Toată lumea poate să vadă care este evoluţia pandemiei. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că instaurarea unor noi restricţii în contextul pandemiei de COVID-19 „depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”, subliniind că toată lumea poate să vadă și să înțeleagă cum evoluează pandemia și să respecte din prorpie inițiativă regulile de siguranță sanitară.

„Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală. (…) Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a spus ministrul Sănătăţii la România TV, citat de Agerpres.

Întrebat fiind dacă reintroducerea restricţiilor în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri ar fi posibilă, Rafila a răspuns că nu exclude nimic, dar că ridicarea etapizată a restricţiilor ar fi încetinit transmiterea virusului.

„Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (…) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a afirmat Rafila.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. „să recomandăm (…) să încerce să folosească”
  Să încerce. Absolut penibil, i-e rușine nu cumva să nu se îmbolnăvească oamenii unii pe alții. Mămăligă șoșocară mai mare decât Rafila n-am văzut.

  • Vorbește pe limba anti vaxerilor, anti botnita, după ce i-au spălat pe creier că masca e unealta diavolului, acum se roagă de prostănacii care nu știu cum se poarta o masca, „să încerce să o folosească”. :))

 2. Ministrul Rafila : bla , bla, bla ….
  Cel mai slab ministru al sănătății post decembrist .
  In opoziție : știu tot , fac tot , dau și cu stg și cu dreapta ! La putere : sa vad , vom constata , vom analiza … Tot timpul in contra timp și lipsit de inițiativă .

 3. Evident niciun cuvant din partea ministerului despre aerisirea continua a spatiilor inchise. Sa nu cumva sa-i traga curentul pe români.

 4. Bă frumos mai sună,Toate lumea, huuuuuuoooooo analfabeților .

 5. Bă frumos mai sună,Toate lumea, huuuuuuoooooo analfabeților .
  Aveți grijă nu cumva să îndrăzniți a o depăși pe Veorica .

 6. Cu „recomandările” tandemului Rafila – Câmpeanu, scolile vor fi pline de coviditi.
  Elevii nu mai poarta masca, mananca impreuna in pauze, isi schimba locurile in banci.
  Astfel incat un covidit va avea drept contacti directi jumătate din clasa. Va creste numarul de imbolnaviri, iar Câmpeanu si Rafila, se vor face ca plouă, așa cum le este obiceiul.
  Scapa cine poate..

  • Bai, da voi de ce-ați ieșit din beci?

  • Dragi compatrioti, va rugam sa constientizari gravitatea extrema a atrocitatilor care se petrec in scolile romanesti:

   „Elevii nu mai poarta masca, mananca impreuna in pauze, isi schimba locurile in banci.”

   Asa ceva este intolerabil, o societate careia cu adevarat ii pasa de copiii ei nu lasa astfel de anomalii sa existe. Trebuie sa nu precupetim nici un efort pentru a sterge orice urma de umanitate si socializare in copiii nostri! Doar astfel vom obtine societatea progresista multilateral dezvoltata, visul inaintasilor nostri.

   Va multumesc.

 7. Bre ati lasat 1 milion de persoane sa intre zilele astea in ro fara niciun test. Jet

 8. Nu cred ca scapam fara restrictii…

  Am avut un val mare cu restrictii, ar urma un val mic fara restrictii. Nu cred ca ne lasa ei sa putem oberva ca, si fara restrictii, Covidu e exact la fel, doar ca suntem mai liberi… Asa ceva e inadmisibil in noua oranduire mondiala in care statul trebuie sa iti supravegheze, ghideze si avizeze fiecare miscare, doar pentru ca poate.

 9. De COVID mai scapi in Romania, insa de PSD … niciodata