G4Media.ro

Alexandru Rafila, după un an la Ministerul Sănătății: ”Mi-aş fi dorit un…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alexandru Rafila, după un an la Ministerul Sănătății: ”Mi-aş fi dorit un acces mai bun la medicamente al pacienţilor, avem de lucrat şi la modul de achiziţie a vaccinurilor pentru copii”/ Ce spune despre vaccinurile anti- COVID distruse

La un an de când a preluat mandatul la Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila a trecut în revistă schimbările pe care le consideră cele mai importante, transmite News.ro. Ministrul Sănătăţii spune că centrele ambulatorii deschise anul trecut în pandemie pentru pacienţii cu COVID- 19 şi finalizarea listei celor 25 de spitale care vor fi reabilitate cu fonduri prin PNRR se regăsesc printre acestea. Există însă şi capitole unde, spune ministrul Sănătăţii, şi-ar fi dorit să poată face mai mult, precum accesul mai bun la medicamente al pacienţilor şi modul de achiziţie al vaccinurilor pentru copii. Există însă şi la aceste capitole, spune ministrul, soluţii pe care vrea să le pună în aplicare în anul care vine.

 • ”Am preluat mandatul la sfârşitul lunii noiembrie, în anul 2021, când eram în plină pandemie şi pandemia ne afecta vieţile din punct de vedere economic, social şi medical, pentru că valul al patrulea al pandemiei a produs nu mai puţin de 26.000 de decese din cauza infecţiei cu noul coronavirus şi, în plus, anul 2021 a reprezentat şi un record de mortalitate pentru România, am avut aproape 300 de mii de decese, ceea ce este enorm, în condiţiile în care în acelaşi an s-au născut undeva în jur de 180 de mii de copii, deci un spor negativ de 120 de mii de persoane, un oraş de dimensiuni medii a dispărut din România. În aceste condiţii am căutat să găsim o soluţie care s-a dovedit a fi cea potrivită.

Am dezvoltat rapid, începând cu luna decembrie, o reţea de centre ambulatorii la nivel naţional, peste 230 de centre, am reuşit să aducem medicaţia antivirală în aceste centre şi lumea se putea prezenta încă din primele etape ale bolii pentru evaluare, pentru tratament, şi lucrul ăsta a contat foarte mult alături bineînţeles de creşterea rapidă a numărului de teste efectuate încât persoanele care prezentau simptome să nu mai stea acasă o săptămână sau două până când situaţia se complica şi lucrul ăsta a schimbat radical modul în care pandemia a evoluat în România pentru că , pe de o parte, nu am mai închis şcolile, un lucru pe care eu îl consider unul dintre cele mai importante şi activităţile economice, sociale au continuat fără sincope”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii spune că, atunci când a ajuns la minister, nu existau documente legate de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi că, în acest moment, sunt atinse toate ţintele privind proiectele care vor fi făcute prin PNRR. Cel mai important dintre ele este legat de modernizarea a 25 de spitale. Lista concretă a acestor spitale va fi anunţată la finalul anului.

 • „Noi aveam de îndeplinit o sarcină extem de dificilă, programul naţional de redresare şi rezilienţă, l-am găsit cu greu la Ministerul Sănătăţii, nu existau documente, nu exista nici măcar în memoria instituţională,oamenii din Minister nu lucraseră la acest PNRR, a trebuit să reconstituim din bucăţi,să înţelegem ce se întâmplă, care era filozofia acestui program care putea să aducă României resurse foarte mari în domeniul investiţiilor, atât în medicina ambulatorie cât şi în asistenţa medicală spitalicească.
 • Împreună cu câţiva colegi am pus la punct un proiect ambiţios. La sfârşitul anului, am reuşit să atingem absolut toate ţintele din PNRR, atât în domeniul investiţiilor, mă refer aici la dotarea cabinetelor de medicină de familie, cel puţin 3000 de cabinete, ambulatoriilor de specialitate, la nivel naţional, dotarea spitalelor pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, dotarea secţiilor de neonatologie sau a celor de planning familial. Până la finalul anului vom avea finalizată lista celor cel puţin 25 de spitale care urmează să fie construite din PNRR, criteriile au fost aprobate de Guvernul României, ele vor fi aplicate pentru lista preformată care a fost furnizată de Ministerul Sănătăţii la preluarea mandatului.
 • Sunt lucruri pe care le consider importante şi care până la urmă vor schimba situaţia sistemului de sănătate în România împreună cu un element crucial fără de care orice sistem de sănătate nu este funcţional, mă refer aici la o reformă a resurselor umane care poate să asigure într-un interval de timp rezonabil de minimum 5 ani aş spune resursa umană de care este nevoie atât în domeniul asistenţei medicale primare cât şi în domeniul specialităţilor , mai ales cele deficitare care câteodată sunt cu mari lipsuri în anumite zone din România”, a spus Alexandru Rafila.

Cum s-ar putea rezolva deficitul de resursă umană în sănătate. Parteneriatul între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, pe de o parte, şi rolul autorităţilor locale, pe de alta, care trebuie să găsească modalitatea de a atrage medici în localităţile lor.

 • „Modificarea filosofiei de pregătire a medicilor în Rezidenţiat pe de o parte, şi atragerea medicilor către zonele mai puţin tentante din punct de vedere economic sau social se poate realiza de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei dar numai în parteneriat cu autorităţile locale care trebuie să găsească soluţii pentru atragerea acestor resurse”, a spus Ministrul.

După un an la Ministerul Sănătăţii, Rafila a explicat şi ce proiecte şi-ar fi dorit să fie mai bine realizate şi a precizat şi motivele pentru care ele nu au putut fi realizate aşa cum ar fi vrut. Accesul pacienţilor la medicamente şi accesul la timp al copiilor la vaccinurile special create pentru ei sunt printre lucrurile la care mai este de lucrat, spune Ministrul. Un fond de inovaţie separat de cel al CNAS pentru medicamentele inovative, printre proiectele luate în calcul la Ministerul Sănătăţii.

 • „Cel mai mult mi-aş fi dorit să găsim o situaţie care să permită un acces mai bun la medicamente al pacienţilor din România. Chiar dacă am reuşit să dublăm numărul de molecule noi care au fost incluse pe lista de medicamente compensate şi gratuite faţă de 2021, în 2021 au fost cred că în jur de 37 de molecule noi, anul acesta am depăşit 75, accesul la medicamente compensate şi gratuite, mai ales la generice care sunt cele pe care le folosesc majoritatea pacienţilor din România, aproape 80% din pacienţii din România folosesc medicamente generice, acestea lipsesc de multe ori şi am demarat un proces amplu de discuţii şi consultări încât să schimbăm o legislaţie care a dus la dispariţia acestor medicamente de pe piaţă.
 • Noi aveam un mecanism de stabilire a preţurilor de referinţă în funcţie de un medicament care reprezenta această referinţă, fusese la un moment dat prezent în România, aceste medicamente de referinţă, multe dintre ele au dispărut, deci pur şi simplu nu mai există pe piaţă, şi ele continuă să fie referinţă pentru alte medicamente, lucrul ăsta generează foarte multe sincope, producătorii nu mai sunt interesaţi fie să le producă fie să le aducă în România dacă sunt de import, altele sunt din zona de export paralel, intracomunitar se pot vinde medicamente pe alte pieţe care sunt mai interesante din punct de vedere economic şi acest mecanism care stabilea că în România medicamentele au cel mai mic preţ a dus la dispariţia medicamentelor de pe piaţă.
 • Asta afectează programe importante precum oncologia. Am avut chiar ieri o şedinţă, am adus organizaţiile producătorilor de medicamente, organizaţiile de pacienţi astfel încât să putem să înaintăm până la sfârşitul acestui an un act normativ care să mai reglementeze situaţia. Pentru regândirea taxei de clawback care este descurajantă mai ales pentru producătorii de generice din România, trebuie să găsească probabil Parlamentul o soluţie care să fie pe deplin acceptată şi asumată politic.
 • Eu cred că o ameliorarea a crizei va fi, o rezolvare înseamnă mult mai mult decât politica de preţ, înseamnă şi politica aceasta legată de clawback şi de filozofia care trebuie să existe în România astfel încât să securizăm resursele pentru medicamentele generice iar cele inovative să fie introduse eventual prin constituirea unui fond pentru inovaţie prin care să nu grefezi bugetul Casei Naţionale pentru medicamente compensate şi gratuite şi care să permită extinderea listei cu medicamente inovative fără ca aceşti bani să fie luaţi de la medicamentele generice.
 • Este o politica ce trebuie să ţină cont de faptul că în România 79% dintre pacienţi primesc medicamente generice şi pentru asta se cheltuie doar 21% dintre resurse şi invers, pentru restul de 21% dintre medicamente se cheltuie 79% dintre resurse. Balanţa aceasta trebuie să fie ţinută întotdeauna sub control”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Modul de achiziţie a vaccinurilor pentru copii, printre lucrurile pe care ministrul şi-ar fi dorit să le facă mai eficient. Ministrul ia în calcul constituirea unei structuri specializate în achiziţia de vaccinuri pentru copii astfel încât să nu mai existe întreruperi în aprovizionarea cu serurile necesare lor.

 • „Sunt câteva lucruri pe care mi le-aş fi dorit să le fi făcut mai eficient, fie că discutăm despre modul de achiziţie a vaccinurilor, acolo am reuşit un lucru cred extraordinar, nu numai noi, a fost o contribuţie a Ministerului Sănătăţii dar şi a Parlamentului în egală măsură, în viitorul apropiat va fi posibilă compensarea vaccinurilor, este un lucru foarte important.
 • Noi avem de lucrat, şi aici aş încerca să schimb lucrurile în mod radical, trebuie să existe o structură specializată în achiziţia de vaccinuri, pentru copii, vedeţi, vaccinurile care sunt produse biologice care se produc cu mare dificultate, procesul tehnologic durează cel puţin doi ani la unele dintre vaccinurile complexe, achiziţiile de vaccinuri trebuie să fie mai flexibile şi să permită un mecanism care să împiedice sincopele care există pe piaţă. Dacă un vaccin lipseşte lucrul ăsta descurajează vaccinarea pentru că părinţii merg odată cu copilul la medic să-l vaccineze dacă nu este vaccin disponibil poate a doua oară nu mai vine”, a precizat Alexandru Rafila.

Distrugerea a 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, o situaţie greu de acceptat, spune ministrul Sănătăţii. Rafila spune că totuşi a reuşit să economisească sume importante de bani prin vinderea unor cantităţi de vaccin către ţări interesate dar şi prin faptul că ţara noastră nu a mai cumpărat anul acesta numărul de vaccinuri prevăzute în contractul iniţial stabilit prin mecanism european.

 • „Chiar dacă noi am reuşit să economisim circa 300 de milioane de euro din faptul că am vândut o parte dintre vaccinurile împotriva infecţiei cu noul coronavirus sau am redus contractul la care eram obligaţi să cumpărăm de exemplu până la sfârşitul anului încă 11, 2 milioane de doze şi am cumpărat doar 3 milioane de doze din vaccinul cu formula nouă, îmi pare rău că ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin care nu au fost utilizate.
 • În total până la sfârşitul anului vor fi circa 6 milioane de doze care expiră, o parte din ele au fost distruse, restul probabil vor intra în aceeaşi procedură, este o situaţie greu de acceptat, s-a întâmplat în multe alte ţări europene, atunci când discuţi de bani publici, de contracte care implică sume mari de bani trebuie să existe foarte multă transparenţă astfel încât lumea să înţeleagă ce se întâmplă iar opacitatea în elaborarea şi desfăşurarea acestor contracte nu este un lucru bun”, a explicat acesta.

Planul pentru anul care vine la Ministerul Sănătăţii. Printre proiecte, semnarea contractelor de finanţare pentru domenii esenţiale din sistem

 • „Pentru anul care vine îmi doresc în primul rând să semnăm toate contractele de finanţare pentru toate investiţiile din domeniul medicinii de ambulator, asistenţă medicală primară, ambulatorii de specialitate, secţii de neonatologie, dotarea spitalelor pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru centrele de planning familial, anul viitor să se încheie proiectele spitalelor regionale şi să fie nu numai începute ci şi adjudecate proiectele de construire a acestor spitale şi să reuşim schimbarea modului de gândire în acordarea serviciilor medicale, să mutăm balanţa dinspre asistenţa medicală spitalicească spre cea ambulatorie şi să rezolvăm şi problema medicamentelor compensate şi gratuite, în special în zona acestora generice, fără să excludem medicamentele originale şi să reuşim să realizăm toate normele necesare pentru implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului”, a explicat ministrul Sănătăţii pentru News.ro.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

25 comentarii

 1. Tataie, unde.s noile spitale regionale promise de PSD? Doar gargara.i de voi și aranjamentele personale, in rest, Dumnezeu cu mila!

  • Agent constatator Rafila.
   USL 2 la guvernare și PSD cu PNL în opoziție.
   Mai vreți? Votați USL 3 la viitoarele alegeri!!!

  • Aplică ce te-au învățat tovarășii din Cuba, tov Rafila ! „Justiție pentru oameni !” 😂😂😂😂😂

 2. Rafila a fost un dezastru total ca minsitru as sanatatii. Am fi avut nevoie de cineva de la PNL ca sa conduca acest minister cu profesionalism si integritate, un Rares Bogdan sau o Alina Gorghiu.

  • Eu il propun pe Diamant inapoi la minister. E indiscutabil ca Vlad Voiculescu a fost cel mai bun ministru al sanatatii. Bine, a fost cel mai bun cind e vorba de ars pacientii prin spitale, achizitii nebunesti de vaccinuri, pus transplantul romanesc pe butuci si trimis pacienti la tratament in strainatate contra comisioane babane. Omul e bun pe felia asta si asta merita Romania.

  • @pacman,
   Da ce, Vlad Voiculescu lea dat foc la pacienți? sau pacienți și-au dat foc singuri votând (sau neparticipand la vot ) de 30 de ani aceiași hoți, pentru o găleată goală, dar au pretenții de la un ministru săi scoată din rahat în câteva luni de guvernare.
   PS. Găleata goală era pentru pacienți să-și care apa când au luat foc😉

  • Eu cred ca Sorina Pintea, aia lua spaga dar si facea! 🤣🤣🤣

 3. Rafila a fost un dez.astru total ca ministru as sanatatii. Am fi avut nevoie de cineva de la PNL ca sa conduca acest minister cu profesionalism si integritate, un Rares Bo.gdan sau o Alina Go.rghiu.

 4. Rafila: „Până la finalul anului vom avea finalizată lista celor CEL PUTIN 25 de Spitale care URMEAZA să fie CONSTRUITE din PNRR, criteriile au fost aprobate de Guvernul României, ele vor fi aplicate pentru lista preformată care a fost furnizată de Ministerul Sănătăţii la preluarea mandatului.”

  Halucinant!
  25 de Spitale vor fi CONSTRUITE prin PNRR pana la FINAL de 2026, iar el la acest moment NU are nici macar Lista celor 25 de Spitale ce vor fi CONSTRUITE!???
  CONSTRUITE inseamna Spitale noi, de la ZERO!
  Din alea unde sa nu mai colcaie bacteriile intraspitalicesti!!
  Cand in Romania un spital public nu e gata nici in 20 de ANI!!!!

  Rafila, NU ai FACUT nimic, esti un ZERO, asa esti de 35 de ANI de cand ai terminat Facultatea de medicina si te invarti in functii publice!
  NIMIC nu ai lasat in urma in 35 de ANI!!!

 5. Rafila trebuia sa impuna vaccinarea obligatorie si sa amendeze pe cei care nu se supun. In rest vorbarie goala.

 6. Bă nene, oamenii sunt programați peste 2,3,6 luni la un control medical. E normal? Ce belești acolo la minister? Asta e prima MARE problema. Unde sunt medicii? Ce caută în privat când nu-i găsești la stat. Am sunat pentru copil la clinica de stat și mi-a răspuns o tanti râzând că medicul poate face o consultație peste 2 luni. Pentru copil !!!!Razand a răspuns individa, am crezut că am greșit numărul. Am mai pățit la fel când am sunat pentru programare la alte 2 clinici de stat, dar cu alte probleme. Du-te bă acasă că și tu ești degeaba. Din partea mea meritați o mare flegmă și tu și 90% din doctori care lucrează în ambele sisteme.

  • Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi la UPU sau in vreun Spital public in Romania, mori cu zile….
   Zi de zi citesc cazuri de acest gen(in ADEVARUL), NU raspunde nimeni, niciodata, desi oamenii mor ….

  • De aia ma duceam la privat, plateam aproape 300 de ron si plecam in 30min si cu analizele sangelui si cu reteta. Platim o galagie de bani pentru asigurarile de sanatate si ne ducem la privat. Nu zic ca daca ajungi sa ai o problema la dinti tot la privat te duci.
   Privatizat tot sistemul sanitar si gata.

 7. Un incapabil, zero barat. Nici medicamente pentru copii nu mai gasim in farmacii.

  • Corect, de cateva luni, presa scrie ca nu se gasesc in farmacii in special medicamente pentru copii: Panadol baby, un sirop pe bază de paracetamol, folosit pentru a ameliora durerea şi pentru a reduce febra la copii, a dispărut din toate farmaciile de mai bine de o lună desi virozele respiratorii sunt pe val..
   Cei de la Economica.net spun că medicamente, precum amoxicilina cu acid clavulanic, cefuroxima, cefaclor, cefalexina, claritromicina, fenoximetilpenicilina, ibuprofen sirop, nu s-ar mai găsi în farmaci inca din Octombrie…
   Lipsesc mai ales medicamentele pentru copii, în special antibioticele precum Monural de uz pediatric – Algin baby, Bioflu, Coldrex, spune farmacista Doinița Cocriș, președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava…
   Lipsesc peste 600 de medicamente.
   Lipsa unui medicament poate fi semnalată de pacienți pe site-ul https://medicamentelipsa.ms.ro/.
   Ultimul medicament lipsă e din domeniul psihiatriei, iar timpul de răspuns din partea Ministerului Sănătății e de 5 zile.
   În total, lipsesc peste 600 de medicamente.
   Recent, la Spitalul Judeţean Constanţa, intervențiile chirurgicale care nu erau urgență au fost suspendate temporar din cauza stocului limitat la un medicament folosit în anestezie. Problema a fost rezolvată de producător prin suplimentarea cu produsul respectiv.

  • E politica PSD. Forteaza cel mai mic pret la medicamente si apoi se mira ca nimeni nu vrea sa le vanda la pretul ala, cand toate celelalte tari au pret mai bun. Pret mic inseamna accesibilitate mica. Pret mare inseamna accesibilitate mare.
   PSD (dar si alegatorii) ar trebui sa se decida ce fel de medicamente vor: ieftine, dar lipsa sau mai scumpe dar de gasit.

 8. & Bă, a zis CT Popescu, pe site-ul pe care scrie ca membru fondator, că Uniunea Scriitorilor dă pensii speciale membrilor uniunii, din bani de la bugetul de stat, ?

 9. „Până la finalul anului vom avea finalizată lista celor cel puţin 25 de SPITALE care urmează să fie CONSTRUITE din PNRR, criteriile au fost aprobate de Guvernul României, ele vor fi aplicate pentru lista preformată care a fost furnizată de Ministerul Sănătăţii la preluarea mandatului.”

  Ma tot intreb cum a fost posibil ca moderatorul sa-l lase pe Rafila sa abata campiiii cu „peste 25 de Spitale CONSTRUITE”, cand numai sa faci celebrele Studii de fezabilitate la „peste 25 de Spitale” NOI, adica CONSTRUITE, iti trebuie in Romania 100 de ANI si minim 25 de firme de Consultanta foarte profesioniste, nu de-alea de partid!?!!!
  CINE va face pana la final de 2026 atatea Studii de fezabilitate(!!!) si cine va CONSTRUI atatea Spitale, cand azi abia agasesc forta de lucru angajatorii pe santierele patriei??!!
  Aduc de zor din Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka, Filipine….

 10. Ce te-aș trimite la lopata la săpat fundația spitalelor, și pe tine, și pe tot neamul tău.

 11. Declaratii halucinante făcute de dl. Rafila. Adică 25 spitale ,,modernizate”, 25 spitale ,,construite prin PNRR la care mai adaugă și ,,proiectele ca construire a spitalelor regionale”. Doar promisiuni, tipic psd-iste niciodată onorate. LA ANUL SI LA MULTE MINCIUNI !?!?

 12. Daca astea sunt activitati de ministru , nu mai e nimic de zis. Putem astepta 100 de ani cu un astfel de ministru nu mergem inainte, ramanem in epoca de aur cu tovarasii care se prefac ca muncesc si de fapt se ocupa de maruntisuri si iau bani, cat de multi bani.

 13. M I N C I N O S, ….. ETC!