G4Media.ro

Alexandru Muraru, în ziua comemorării Holocaustului: ”Marșurile urii, hărțuirea jurnaliștilor, atacarea instituțiilor,…

Alexandru Muraru, în ziua comemorării Holocaustului: ”Marșurile urii, hărțuirea jurnaliștilor, atacarea instituțiilor, tehnici fasciste făcute la îndemnul unor antisemiți. Nu e un tablou pe care România și-l poate permite”

Alexandru Muraru, consilierul premierului pe pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei, a declarat, joi, în Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, că pandemia COVID-19 și celelalte crize prin care trece Europa sunt ”un teren fertil” pentru antisemitism, pentru negarea, distorsionarea sau trivializarea Holocaustului, pentru homofobie, xenofobie, rasism și ură:

 • ”Toate acestea accentuează teoriile conspirației și prejudiciază grav democrația, comunitățile noastre, infectează cu minciuni îngrozitoare tinerele generații și ultragiază memoria Holocaustului”, a declarat Muraru, care este și deputat de Iași.

Muraru a vorbit și despre ”pericolul real al extremismului” amintind de acțiuni publice de elogiere a criminalilor de război chiar de la tribuna Parlamentului, a unor manifestări violente de stradă orchestrate politic, a unor amenințări grotești față de persoane de altă etnie, a profanării și vandalizării unor monumente și simboluri evreiești, a declarat consilierul premierului.

Alexandru Muraru a amintit de ”lista neagră” a presei din România, întocmită de partidul extremist AUR, în fruntea căreia a fost trecută G4Media.

 • ”Atacarea Parlamentului, marșurile urii, hărțuirea adversarilor politici și a celor care au opinii diferite, atacurile și ocuparea instituțiilor publice și până la întocmirea de liste cu publicații de presă nefavorabile în vederea intimidării și hărțuirii jurnaliștilor, toate aceste tehnici fasciste au fost făcute la îndemnul unor lideri politici manipulatori și demagogi, antisemiți declarați și persoane care urăsc tot ceea ce reprezintă societatea democratică. Acesta nu este un tablou pe care România și-l poate permite”, a mai transmis Alexandru Muraru.

În timpul evenimentului de comemorare, doi bărbați au depus o coroană cu un mesaj negaționist. Manifestația antisemită a avut loc sub ochii jandarmilor și a mascaților care asigurau securitatea ambasadorului David Saranga. Pe coroana depusă era inscripționat mesajul ”România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului”, una dintre cel mai frecvent întâlnite retorici antisemite ale negaționiștilor Holocaustului. ”Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”, mai scria, în limba engleză, pe coroana depusă.

Evenimentul a avut loc la Memorialul Holocaustului din București, în prezența ambasadorului Israelului în România, David Saranga, Octavian Fulop și Israel Tanner, supraviețuitori ai politicilor și lagărelor de exterminare, și a reprezentantului Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România.

Mesajul integral al reprezentantului Guvernului

Distinși participanți, Onorată asistență,
Ne-am adunat astăzi aici pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Acum 77 de ani, cel care a devenit de atunci simbolul suprem al crimei și al ororilor, lagărul de la Auschwitz era eliberat. Ne-am adunat astăzi aici pentru că un viitor al păcii, al toleranței și respectului pentru demnitatea umană și alteritate nu poate exista fără memorie.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului, aduc astăzi un pios omagiu sutelor de mii de victime ale Holocaustului din România. Mă înclin în amintirea victimelor acestei supreme tragedii cerându-mi iertare mereu și mereu în numele statului român.

Este modul nostru de a le transmite supraviețuitorilor Holocaustului că destinele strivite de ororile rasismului nu se vor repeta. Că vom fi vigilenți. Că nu vom uita.

Onorată asistență,

Fie că vorbim despre deportările regimului antonescian în Transnistria, de asasinatele din Basarabia sau Bucovina ale aceluiași sistem criminal, de Iași sau București, de pogromuri, de trenuri ale morții, fie despre cele la Auschwitz de către autoritățile horthyste a celor din Transilvania de Nord, evreii de pe aceste locuri au fost victime ale politicilor statale rasiale, antisemite, discriminatorii și criminale. Holocaustul nu a fost o prăbușire accentuată, ci o coborâre treptată în întuneric.

Astăzi, tulburările prin care trece lumea și Europa provocate de pandemie și de alte crize, sunt un teren fertil, din păcate, pentru antisemitism, pentru negarea, distorsionarea sau trivializarea Holocaustului, pentru homofobie, xenofobie, rasism și ură. Toate acestea accentuează teoriile conspirației și prejudiciază grav democrația, comunitățile noastre, infectează cu minciuni îngrozitoare tinerele generații și ultragiază memoria Holocaustului.

Doamnelor şi domnilor,

În ultimul an, viața publică românească a fost degradată și prejudiciată, fără precedent în ultimele decenii prin discursuri, mesaje și acțiuni antisemite, xenofobe, naționalist șovine, extremiste, rasiste, de factură neo-legionară. Pericolul extremismului este real, se întâmplă sub ochii noștri. Asistăm la un atac asupra valorilor fundamentale a democrației noastre.

Am fost cu toții martorii unor acțiuni publice de elogiere a criminalilor de război chiar de la tribuna Parlamentului, a unor manifestări violente de stradă orchestrate politic, a unor amenințări grotești față de persoane de altă etnie, a profanării și vandalizării unor monumente și simboluri evreiești.

Atacarea Parlamentului, marșurile urii, hărțuirea adversarilor politici și a celor care au opinii diferite, atacurile și ocuparea instituțiilor publice și până la întocmirea de liste cu publicații de presă nefavorabile în vederea intimidării și hărțuirii jurnaliștilor, toate aceste tehnici fasciste au fost făcute la îndemnul unor lideri politici manipulatori și demagogi, antisemiți declarați și persoane care urăsc tot ceea ce reprezintă societatea democratică. Acesta nu este un tablou pe care România și-l poate permite.

De aceea, nu facem niciun pas înapoi. Guvernul și autoritățile au o politică de toleranță zero față de aceste acte!

Condamn public toate aceste acte și încurajez instituțiile și comunitățile să lucreze activ pentru sancționarea imediată a agresorilor, să protejeze deopotrivă valorile, angajamentele și eforturile pe care România le-a făcut în ultimele două decenii!

În final aș dori astfel să le exprim din inimă mulțumiri tuturor celor care sunt alături de aceste eforturi, liderilor și instituțiilor, supraviețuitorilor si Ambasadei Israelului în România. Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neștearsă!

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Cei care sunt la putere sunt de vina pentru ca permite aceste derapaje . Sunt de fapt complici .

  Cel care comentase in fata lui Dragnea la un miting PSD a fost snopit in bataie de mardeiasii PSD-ului.

 2. Facem pisulicu pe toti autovictimizatorii lumii ; cersetori de tot felul de drepturi pe principiul ca ei au suferit . E plina lumea de suferinzi , de oameni care au suportat faradelegi si se gasesc astia sa isi afiseze numai ei durerea . Hai sicitr !

  • In AUR s-au adunat toti frustratii demolatori pentru ca „să moară și capra vecinului” dar curand vor pricepe că luptă doar pentru parvenirea catorva șmecheri.

 3. Nu tine. In primul rand pt ca oamenii nu mai rezoneaza la mesaje de genul asta.

  Ei rezoneaza la faptul ca sunt in continuare cetateni de mana a 2-a in UE, tratati ca niste sclavi care trebuie sa mai si treaca granita Schengen ca sa intre in spatiul liber. Asta, desi au un presedinte super-super european cu legaturi babane la Germanica.

  Aiurea. Si ii inteleg perfect.

 4. Se referă la congresul PNL cănd au bruscat o jurnalistă ?

 5. urmeaza curartenia de primavara .astia nu au invatat nimic de la ceilaltii perdanti in relatia cu presedintele .

 6. curind aur se sparge dupa toate aceste dezvaluiri .

 7. Ce bine zice acest etnic! Daca era mai melaninat, stateam si eu o tura sa-l ascult.

 8. Codita de topor tot codita de topor ramane!

 9. Mai subțire cu pianul băieți că în 2022 românii au probleme mult mai grave. Nu știu dacă comemorarea e mai importantă decât asigurarea căldurii și alimentației pentru copii. Și se pare că este tot mai greu a asigura traiul de la un salariu la altul.

 10. Si inca ceva: numai in mintile bolnave si schizofrenice ale unora mai exista negarea Holocaustului, dar si autovictimizarea perena!
  Ma simt agresat intelectual de avalansa de articole platite din banii statului Israel prin care este ostracizat in fel si chip statul roman! Rusine!

 11. Jos labele de pe muzeul Antipa!

 12. vorbeste cumva despre USR?

 13. @ Da da

  Nu sint membru aur si nici simpatizant . Va aflati intr-o mare eroare . Pe mine ma intereseaza actiunea umana punctual . Pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte . Partidele sint adunaturi sa secaturi . La fel institutiile publice ale statului .