G4Media.ro

Alegeri repetate în Grecia: Există riscul alegerii unui nou parlament fără majoritate,…

Foto: Parlamentul Greciei

Alegeri repetate în Grecia: Există riscul alegerii unui nou parlament fără majoritate, pe 25 iunie

Curtea Supremă a Greciei a primit înscrieri din partea a 44 de concurenți electorali pentru alegerile parlamentare repetate, pe care la va analiza în zilele următoare, printre care și din partea partidului Grecii pentru Patrie și Libertate, condus de neo-nazistul Ilias Kasidiaris, a cărui candidatură a fost deja invalidată pentru scrutinul din 21 mai, alături de alte câteva partide extremiste.

Între timp, două sondaje de opinie de după 21 mai au indicat intenții de vot de 41% pentru partidul Noua Democrație (ND, conservator), condus de fostul premier Kyriakos Mitsotakis, ceea ce i-ar oferi o majoritate absolută de 162 din cele 300 de mandate ale Vouli, parlamentul unicameral al Greciei.

În scrutinul din 21 mai ND a obținut 40,8% din voturi dar numai 146 de mandate, cu cinci mai puține decât majoritatea absolută, din cauza reprezentării proporționale integrale. Acum s-a revenit la vechea lege electorală care acordă partidului clasat pe primul loc un bonus de 20 – 50 de mandate, proporțional cu scorul obținut de minimum 25%, până la 40%.

ND are puține emoții în privința clasării pe primul loc – SYRIZA (stânga radicală), condus de Alexis Tsipras, e la peste 20% în urma sa în sondaje, dar există riscul să nu poate obține majoritatea absolută. De ce? În parlamentul ales pe 21 mai și dizolvat opt zile mai târziu au intrat cinci partide, pe lângă ND și SYRIZA au mai trecut pragul național de 3% PASOK (social democrat), Partidul Comunist Grec (KKE) și Soluția Greacă (EL, ultra-naționalist). Acum sondajele indică faptul că pe lângă cele cinci partide, alte două mai au șanse să intre în parlament: NIKI (Victorie, naționalist-ortodoxist) și Calea Libertății (PE, stânga naționalistă). În acest fel, cele 300 de mandate se vor împărți între șapte partide și nu între cinci, ceea ce înseamnă mai puține mandate.

Pentru ND există riscul ratării din nou a majorității absolute în cazul obținerii unui scor sub 39%. Mitsotakis a respins orice coaliție, preferând să meargă la un al treilea scrutin consecutiv. Nikos Anfroulakis, liderul PASOK, clasat pe locul 3 pe 21 mai și singura alternativă posibilă de coaliție pentru ND, a refuzat de plano participarea la orice guvern.

Mitsotakis știe că este singurul candidat la postul de prim ministru, iar ceilalți lideri de partide știu că vor fi în opoziție. De aceea este improbabil să aibă loc o dezbatere televizată pentru că scrutinul din 25 iunie are o singură necunoscută: vor reuși ND și Mitsotakis să obțină minimum 151 de deputați pentru a guverna monocolor sau țara se va întoarce din la urne, pentru a treia oară în trei luni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...