G4Media.ro

Alegeri prezidențiale Franța: Votanții lui Jean-Luc Melenchon din turul 1 se tem…

Foto: La France Insoumise

Alegeri prezidențiale Franța: Votanții lui Jean-Luc Melenchon din turul 1 se tem de Marine Le Pen, dar nu se simt atrași de Emmanuel Macron/ Partidul lui Melenchon se pregătește de alegeri parlamentare

Partidul La France Insoumise (Franța Nesupusă – LFI, stânga populistă) a publicat rezultatele consultării susținătorilor candidaturii liderului LFI, care a obținut 21,95% în primul tur, clasându-se pe locul 3, cu privire la atitudinea de adoptat în turul la II-lea din 24 aprilie în care președintele în exercițiu Macron (Republica în Mișcare – LREM, centru) se confruntă cu Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă).

Dintre cele 215.292 de persoane care și-au dat votul de susținere pentru candidatura lui Jean-Luc Mélenchon, 37,65% au ales să voteze alb sau nul, 28,96% au ales să se abțină, iar 33,4% să voteze pentru Emmanuel Macron. Consultarea nu a inclus posibilitatea de a vota pentru candidata RN.

Melenchon a declarat după închiderea urnelor în turul 1 pe 10 aprilie: “Niciun vot pentru Le Pen în turul 2”. Și se pare că votanții săi îl ascultă, în majoritatea lor. Sondajele de opinie arată că reportul de voturi merge în raport de 2:1 către Macron. Numai că aceștia reprezintă în ansamblu sub jumătate. Restul intenționează fie să absenteze de la vot, să voteze alb sau sunt încă nedeciși.

Franceinfo a intervievat câțiva votanți Melenchon și a constatat profunda lui dezamăgire sau chiar dezgust cu privire la cei doi candidați rămași în cursă.

„Regret că pentru atât de puțin am ratat ocazia de a o elimina din start pe Marine Le Pen și de a avea o adevărată dezbatere de idei. Dar voi face totul pentru a mă asigura că nu va ajunge la putere. Voi face baraj împotriva extremei drepte, ca în 2017. Îl voi vota pe Macron fără iluzii, dar și fără ezitare. Nu sunt deloc mulțumită de el. Este de dreapta, tot ce spune sunt fumigene, dar este totuși mai puțin periculos decât Marine Le Pen. Chiar dacă mi-e teamă că vom avea un al treilea tur social dacă va fi reales…” spune Cathy Pernaud, 71 de ani, pensionară, Sausset-les-Pins (Bouches-du-Rhône, sude-estul Franței).

„La vârsta mea, aceasta este poate ultima dată când voi vota. Acesta va fi un buletin de vot alb sau nul. În niciun caz nu voi vota din nou pentru Macron, chiar dacă sondajele se vor strânge până atunci. Motivul meu este că Le Pen nu va trece. Consolarea mea este că Macron va trece fără votul meu. La vremea respectivă, părea un pic de stânga. Și a spus că nu va mai exista extrema dreaptă la sfârșitul mandatului său. Rezultatul este că este de două ori mai puternică.

Le Pen, pe de altă parte, întruchipează dezordinea. S-a schimbat, respectă instituțiile, dar eu nu am încredere în ea. Dacă am votat pentru Mélenchon, ca socialist de-o viață, a fost pentru a o împiedica pe Le Pen să ajungă în turul al doilea. Sper acum că votul meu l-a întărit pe Mélenchon și că el va lua avânt în opoziție. Vom avea nevoie de el.” este de părere Denise Salat, 85 de ani, pensionară, Tours (Indre-et-Loire, centrul Franței).

„L-am votat pe Mélenchon în primul tur pentru ca el să treacă în turul doi. Am bănuit că ceilalți nu vor trece. A fost strategic. Un vot util. Acum chiar ezit. Sunt sigură că voi vota. Multă lume vrea să voteze alb, eu nu. Voi face o alegere, dar nu știu încă pe care. Voi face o alegere, dar încă nu știu care.

„Cred că nu voi vota în turul doi. Macron, m-am săturat. A spus niște chestii vechi despre pensionare. Le Pen mi se pare rasistă. Mélenchon, el s-a pronunțat pentru creșterea salariului minim, pentru tineri, pentru legalizarea canabisului… A fost un tip simpatic, care a făcut o campanie bună pe rețelele de socializare. În realitate, Macron este mai bun decât Le Pen care este prea de dreapta.” spune Yanis Boudraoui, 18 ani, elev de liceu în cadrul unui certificat de formare profesională în domeniul instalațiilor sanitare, Grigny (Essonne, regiunea pariziană).

Am de gând să aflu mai multe, să citesc ambele programe în detaliu. L-am votat pe Macron în 2017, dar nu mă interesau deloc alegerile prezidențiale, am votat influențată. Să-l văd din nou peste cinci ani nu mă încântă. Iar Marine Le Pen, oricâte prejudecăți am avea despre ea, ar putea face niște lucruri. Desigur, este puțin rasistă, dar ce poate face mai rău decât ceea ce am avut deja astăzi?” Amna, 28 de ani, contabilă, Deuil-la-Barre (Val-d’Oise, nordul Franței), care poartă vălul islamic.

„Este cu adevărat păcat pentru că Mélenchon nu a fost departe de a trece în primul tur! Mi-a plăcut ce a spus despre puterea de cumpărare, pensii… Pentru al doilea tur încă nu știu ce voi face. Ne-am săturat de Macron. Le Pen, nu am încercat niciodată. Aștept ca dezbaterea să decidă! Ei vor dezbate și apoi vom vedea.” spune Michèle Delpierre, 72 de ani, pensionară, Bruay-la-Buissière (Pas-de-Calais, nordul Franței).

Între timp, Melenchon și LFI își îndreaptă atenția către alegerile pentru Adunarea Națională care vor urma celor prezidențiale, pe 12 și 19 iunie. Acum LFI, devenit principalul partid al stângii, a lansat un apel de alianță celorlalte partide din această parte a eșichierului, Verzilor (Yannick Jadot 4,63% la prezidențiale), Partidul Comunist (Fabien Roussel, 2,28%) și Noul Partid Anticapitalist (Philippe Potuou, 0,77%) o alianță. În schimb LFI a refuzat o propunere de alianță din partea Partidului Socialist, a cărei candidată, Anne Hidalgo a obținut doar 1,75% la prezidențiale, cel mai slab rezultat din istoria partidului.

Alegerile pentru Adunarea Națională au loc după sistemul majoritar uninominal cu două tururi, în 577 de circumscripții. Candidatul care obține majoritatea voturilor, reprezentând cel puțin 25% dintre alegătorii înscriși pe liste câștigă din primul tur. În caz contrar, se califică în turul 2 candidații care obțin un număr de voturi mai mare decât 12,5% dintre înscrișii pe liste sau dacă sunt mai puțini de doi care îndeplinesc această condiție, se califică primii doi clasați și candidatul care obține cele mai multe voturi este ales deputat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Mi-aș dori ca Marine le Pen să câștige alegerile , ar un mare bine pentru mulți francezi .

  2. Alesul lor le-a iesit pe locul 3. Acum ce mai vor? Sa respecte rezultatul alegerilor, asta inseamna democratie. Daca nu, inseamna ca vor anarhie. Nu vor sa voteze nici pe LePen nici pe Macron? Foarte bine, sa stea acasa, sa nu se duca la vot daca ei considera ca nu vor sa gireze pe niciunul dintre cei doi cu votul lor.

  3. Macron e cea mai buna alegere.