G4Media.ro

Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul președintelui Vučić, acuzat de autoritarism, se pregătește…

Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul președintelui Vučić, acuzat de autoritarism, se pregătește de o victorie zdrobitoare duminică, iar liderul sârb de o vizită în Statele Unite pentru discuții pe tema Kosovo

Partidul președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, ar urma să câștige detașat alegerile parlamentare programate duminică, fiind cotat în sondaje cu 58%, scrie Politico.eu. Potrivit publicației americane, Vučić a dominat scena politică din Serbia în ultimii zece ani, iar Partidul Progresist din Serbia este pe punctul să câștige chiar mai mult decât la alegerile de acum 4 ani, când a înregistrat 48%, cu ajutorul unor partide de opoziție care vor boicota alegerile de duminică.

Vučić a respins acuzațiile din țară și din afara ei care îl acuză că a instaurat un regim tot mai autoritar. Țara înregistrează un deficit democratic în evaluările Freedom House din ultimii ani. Luna trecut, raportul organizației Nations în Tranzit a menționat faptul că sub regimul Vucic statul a fost capturat și au avut loc abuzuri de putere.

Vučić a stârnit controverse și în timpul pandemiei de coronavirus. La începutul crizei, el a acuzat Uniunea Europeană din cauza restricțiilor impuse la exportul de echipamente medicale către țările de la periferia Uniunii, susținând într-o conferință de presă că ”solidaritatea UE este o poveste frumoasă care nu există în realitate”, trimițând în schimb bezele Chinei.

Însuși Vučić a spus că alegerile de duminică sunt despre o conducere puternică. ”Avem nevoie de un guvern puternic și de un parlament puternic”, a declarat el pentru RTS.

Președintele Serbiei urmează să efectueze peste o săptămână o vizită în Statele Unite (la câteva zile după o călătorie la Moscova), pentru primele discuții găzduite de americani între liderii Serbiei și ai Kosovo. Cele două sate se află în conflict înghețat după ce NATO a bombardat Serbia în 1999 punând capăt controlului Belgradului asupra reguunii Kosova, în ultimul războiu care a dus la dăstrămarea Iugoslaviei.

Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008, însă Belgradul să se raporteze la teritoriu ca la o provincie rebelă, blocându-i recunoașterea internațională cu ajutorul Beijingului și al Moscovei.

Sursa: Politico.eu

Sursa Foto: Facebook/ Aleksandar Vucic

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.