G4Media.ro

Alegeri Noua Zeelandă: Liderul Partidului Național (NP), Christopher Luxon, va deveni noul…

Foto: Facebook Christopher Luxon

Alegeri Noua Zeelandă: Liderul Partidului Național (NP), Christopher Luxon, va deveni noul prim ministru, în urma unei puternice deplasări spre dreapta a electoratului

Potrivit rezultatelor oficiale complete NP (conservator) a obținut 38,95% din voturi și 50 (+17 față de scrutinul precedent din 2020) din cele 121 de mandate în parlamentul unicameral al țării, urmat de Partidul Laburist (Lab) condus de premierul în exercițiu Chris Hipkins, cu 26,9% și 34 (-31) de mandate.

Au mai intrat în parlament Verzii 10,77% și 14 mandate (+4), Asociația Cetățenilor și Plătitorilor de Impozite (ACT, neo-liberal),  8,98% și 11 (+1) mandate, New Zealand First (populist), 6,46% și 8 (+8) mandate și Partidul Maori cu 2,61% și 4 (+2) mandate, rezervate etniei băștinașe din Noua Zeelandă.

Ca urmare, Luxon va prelua șefia guvernului, în coaliție cu ACT, după șase ani de guvernare Laburistă, inițial condusă de prim ministra Jacinda Ardern, care a demisionat în urmă cu 10 luni lăsându-i locul lui Hipkins. În mod clar, electoratul i-a penalizat pe Laburiști mai întâi pentru politica de restricții din timpul pandemiei Covid, una dintre cele mai severe din lume, iar apoi pentru criza costului vieții.

Luxon s-a angajat să reducă costul vieții, să restabilească legea și ordinea publică, precum și să ofere servicii medicale și educaționale mai bune. Discursul său a venit la scurt timp după ce Hipkins a recunoscut că partidul său a pierdut alegerile. Analiștii au descris în mod diferit saltul de susținere pentru NP drept un „bluenami” (tsunami albastru) și un „coșmar” pentru guvern.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...