G4Media.ro

Agricultori polonezi blochează un important punct de frontieră cu Germania

Sursa Foto: Algarve Daily News

Agricultori polonezi blochează un important punct de frontieră cu Germania

Fermieri polonezi au blocat luni un important punct de frontieră cu Germania, la Slubice, pentru a protesta faţă de reglementările verzi ale Uniunii Europene şi importurile de cereale ucrainene în UE, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Protestatarii au instalat tractoare începând de duminică de-a curmezişul autostrăzii A2, blocând acest punct de trecere situat la sud de orăşelul polonez Slubice, pe care fluviul Oder îl desparte de oraşul german Frankfurt-pe-Oder.

‘Noi, agricultori polonezi, suntem aici pentru că nu acceptăm reglementările verzi ale Uniunii Europene’ şi ‘importul necontrolat de cereale venite din ţări din afara UE’, a declarat pentru AFP Christopher Janicki, un manifestant.

Blocada, care era prevăzută iniţial să dureze 25 de zile, urma să ia sfârşit în cursul după-amiezii, agricultorii răzgândindu-se după discuţii cu localnici, oameni de afaceri şi transportatori.

Proteste ale agricultorilor au loc de mai multe săptămâni în Polonia, unde aceştia blochează drumurile şi posturile de frontieră cu Ucraina.

Polonia se numără printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei după declanşarea ofensivei ruse în februarie 2022.

Relaţiile dintre cele două ţări vecine s-au tensionat însă în ultimele luni din cauza unor diferende comerciale, mai ales a deschiderii de către Bruxelles a frontierelor UE pentru produsele agricole ucrainene care, potrivit fermierilor polonezi, nu respectă normele UE.

‘Agricultorii polonezi au hambarele pline şi nu îşi pot vine marfa. Dacă nu putem vinde cereale, nu putem să câştigăm bani şi să continuăm producţia’, a explicat Janicki.

Aproape de frontiera comună s-au înregistrat cazuri izolate de produse agricole aruncate pe autostrăzi sau pe căile ferate.

Vineri, guvernul polonez a declarat pentru AFP că Varşovia şi Kievul sunt ‘departe de un acord’ cu privire la importurile de produse agricole ucrainene.

La rândul său, prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a spus că Ucraina îşi rezervă ‘dreptul de a aplica măsuri de retorsiune’.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...