G4Media.ro

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „face progrese” în accesul la centrala nucleară…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „face progrese” în accesul la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina – Grossi

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ”face progrese” în ceea ce priveşte accesul la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat vineri directorul său general Rafael Grossi, informează AFP, citată de Agerpres.

„Cred că facem progrese”, a declarat Grossi în timpul unei vizite la Tokyo.

Directorul AIEA a precizat că inspectori au vizitat mai multe situri, printre care bazinele de răcire, dar că nu au avut acces la acoperiş, unde, după cum suspectează Ucraina, forţele ruse care ocupă centrala au plasat mine sau explozibili.

„Sunt mai degrabă convins că vom obţine această autorizare”, a declarat Grossi.

„Aceasta este o zonă de luptă, este o zonă de război activă, deci uneori poate dura o zi sau două pentru a obţine autorizaţii”, a explicat Grossi.

Ucraina, a cărei centrală nucleară Cernobîl (nord) a fost, în 1986, în epoca sovietică, scena celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, a acuzat marţi Moscova că pregăteşte o „provocare” la centrala Zaporojie. Armata ucraineană susţine că „obiecte similare unor explozibili au fost plasate” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei.

Rusia susţine, dimpotrivă, că Kievul este cel care plănuieşte o „acţiune subversivă” la centrală.

Căzută în mâinile armatei ruse pe 4 martie 2022, cea mai mare centrală a Europei a fost vizată de tiruri şi a fost decuplată de la reţeaua electrică de mai multe ori, o situaţie precară ce generează temeri că s-ar putea produce un accident nuclear major.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...