G4Media.ro

AFP: Scriitoarea Asli Erdogan a fost achitată de un tribunal din Istanbul

AFP: Scriitoarea Asli Erdogan a fost achitată de un tribunal din Istanbul

Un tribunal din Istanbul a achitat-o, vineri, pe scriitoarea turcă Asli Erdogan, în urma unui proces controversat în care era acuzată pentru „activități teroriste”, care a stârnit îngrijorarea comunității internaționale, relatează AFP, preluată de Le Figaro.

Instanța a achitat-o pe scriitoare de acuzațiile de „încercare de a submina integritatea statului” și „apartenență la un grup terorist” și a dispus renunțarea la acuzații pentru „propagandă teroristă”, transmite corespondentul AFP.

În urmă cu o săptămână, Organizația PEN România, condusă de scriitorul Radu Vancu, a cerut Turciei să înceteze hărțuirea judiciară a scriitoarei Asli Erdogan, precum și a tuturor scriitorilor și jurnaliștilor care își exprimă pașnic punctele de vedere.

Asli Erdogan a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. A fost arestată şi închisă în august 2016, împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem). A petrecut 136 de zile în detenţie. În 2017, i-a fost decernat Premiul pentru pace „Erich Maria Remarque”, iar în 2018, Premiul „Simone de Beauvoir” pentru libertatea femeilor.

Ea trăieşte în Frankfurt.

Născută pe 8 martie 1967, în Istanbul, Asli Erdogan a debutat ca romancieră în 1994, cu volumul „The Shell Man”. Notorietatea deplină a venit odată cu „The City in Crimson Cloak”, în 1998, un roman bine primit în Turcia, Europa şi Statele Unite. „The Stone Building” a primit cel mai prestigios premiu literar în Turcia, Sait Faik, în 2010, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză.

Asli Erdogan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi.

Foto: Facebook Asli Erdogan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.