G4Media.ro

Afganistan: Gărzi înarmate împiedică tinerele femei să intre în universități

Sursa foto: Captură video - Twitter/ Suhail Shaheen

Afganistan: Gărzi înarmate împiedică tinerele femei să intre în universități

Sute de tinere au fost împiedicate miercuri de gărzi înarmate să intre în campusurile universitare din Afganistan, la o zi după ce autoritățile au decis să le interzică femeilor accesul la învățământul superior, după ce li s-a refuzat deja accesul la învățământul secundar, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

De la venirea la putere a fundamentaliștilor islamici, libertatea femeilor a fost din ce în ce mai limitată, în ciuda condamnării internaționale.

Reporterii AFP au văzut un grup de studente adunate în fața porților închise ale intrării în universitatea din Kabul, blocate de gărzi înarmate.

„Suntem condamnate, am pierdut totul”, a spus o tânără a refuzat să fie identificată. Bărbații au împărtășit, de asemenea, suferința studentelor.

„Acest lucru ilustrează analfabetismul și ignoranța lor față de islam și lipsa de respect pentru drepturile omului”, a declarat un student care a refuzat să fie identificat.

Marți, autoritățile talibane au anunțat, printr-o scrisoare trimisă tuturor universităților guvernamentale și private din țară, că universitățile afgane sunt acum interzise fetelor.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zibullah Hashimi, care a postat scrisoarea pe Twitter, a confirmat de asemenea măsura pe termen nelimitat pentru AFP.

Deocamdată nu a fost dată nicio explicație pentru această decizie.

Universitățile sunt închise pentru sărbătorile de iarnă și sunt așteptate să se redeschidă în luna martie.

„Nu numai eu, ci și toți prietenii mei au rămas fără cuvinte. Nu avem cuvinte pentru a ne exprima sentimentele. Toată lumea se gândește la viitorul necunoscut care îi așteaptă”, a declarat Madina, o studentă care a vorbit sub rezerva anonimatului.

„Speranța ne-a fost răpită. Ne-au îngropat visele”, a declarat studenta pentru AFP.

După ce talibanii au preluat controlul țării în august 2021, universitățile au fost obligate să adopte noi reguli, inclusiv separarea fetelor și a băieților în timpul orelor de curs.

Femeilor li se permitea să urmeze cursuri, dar numai dacă acestea erau predate de femei sau de bărbați mai în vârstă.

„Condamnate în fiecare zi”

Noua interdicție vine la mai puțin de trei luni după ce mii de fete și femei au susținut examenele de admitere la universitate în întreaga țară.

Mulți dintre ei aspirau să aleagă o carieră de inginer sau de medic.

La revenirea lor la putere după 20 de ani de război cu americanii și forțele NATO, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, dar au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001).

În ultimele 16 luni, măsurile liberticide s-au înmulțit, în special împotriva femeilor, care au fost excluse progresiv din viața publică și din școlile secundare.

„Suntem condamnate în fiecare zi. În timp ce noi speram să progresăm, suntem marginalizate din societate”, a deplâns marți Reha, o altă studentă.

Într-o răsturnare de situație neașteptată, în 23 martie, talibanii au închis școlile secundare la doar câteva ore după redeschiderea lor anunțată de mult timp.

Diferiți membri ai guvernului au declarat că nu sunt suficienți profesori sau bani, dar și că școlile se vor redeschide după ce va fi elaborat un curriculum islamic.

Decizie „barbară”

Pe lângă faptul că sunt private de educație, femeilor le este interzis accesul la majoritatea slujbelor publice sau sunt plătite cu o sumă de nimic pentru a sta acasă.

De asemenea, nu au voie să călătorească fără o rudă de sex masculin și trebuie să poarte burqa sau hijab atunci când părăsesc locuința.

În noiembrie, talibanii le-au interzis, de asemenea, să intre în parcuri, grădini, săli de sport și băi publice.

Demonstrațiile femeilor au devenit riscante. Multe femei care au manifestat au fost arestate, iar jurnaliștii sunt din ce în ce mai mult împiedicați să acopere aceste adunări.

Comunitatea internațională a legat recunoașterea regimului taliban și ajutorul umanitar și financiar atât de necesar de respectarea de către talibani a drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor de a fi educate și de a munci.

Statele Unite au condamnat marți în „termenii cei mai fermi” o decizie „barbară” care va avea „consecințe semnificative pentru talibani”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „profund alarmat”. „Negarea educației nu numai că încalcă drepturile egale ale femeilor și fetelor, dar va avea un impact devastator asupra viitorului țării”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

La rândul său, Pakistanul s-a declarat „dezamăgit” de decizia vecinului său. Cu toate acestea, ministrul său de externe, Bilawal Bhutto Zardari, a considerat că cea mai bună abordare „în ciuda multor eșecuri în ceea ce privește educația femeilor și alte lucruri, este prin Kabul și guvernul interimar”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. sute de feministe din vest merg in afganistan sa protesteze! Oh, wait.

  • Daca si ce descriu oamenii astia e feminism pentru tine, atunci esti o suina misogina.

  • Fraiere feministele astea, oriunde ar fi ele! Ia să-și pună baticul pe cap (ortodox, pocăit, musulman, la alegere) și să treacă la cratiță, acolo unde le este locul. N-așa, George?

  • @ George – Vai de capul tau, faci confuzii grave. Nu prea intelegi tu cuvintele, nu?

 2. Dar unde sunt reprezentantii comunitatior de mus ulmani (din lumea libera, cel putin) care sa iasa public si sa spuna :

  „Talib@nii sunt niste sin_istri imb_ecili, care nu inteleg nimic din Cor@n si care fac de ras Isl@mul! Ei nu sunt mus ulmani, se exclud prin ceea ce fac si nu-i recunoastem ca fiind de-ai nostri!” ?

  Nu-s! ☹️

  Chiar sa nu fie nicio diferenta intre ceea ce se cheama mus ulmanii moderati si tali bani? 🤔