G4Media.ro

Afacerea Microsoft: Corpul de control al premierului, sesizat de un secretar de…

Afacerea Microsoft: Corpul de control al premierului, sesizat de un secretar de stat mazilit / Sunt în joc 22 de milioane de euro

Secretarul de stat de la Ministerul Comunicațiilor, Manuela Catrina, a sesizat Corpul de control al premierului Viorica Dăncilă cu privire la afacerea Microsoft, cu câteva zile înainte să fie schimbată din funcție în luna mai și înlocuită cu fostul senator PSD de Prahova, Daniel Savu, un apropiat al lui Sebastian Ghiță, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Manuela Catrina arată în sesizare că avea delegate atribuțiile și dreptul de semnătură ale ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, pentru a face plățile în cadrul contracului subsecvent pentru furnizare de produse software Microsoft nr. 37/2013, parte a Acordului cadru de furnizare nr. 32/2009.

În cadrul acestui contract a fost plătită deja tranșa I de peste 11 milioane de euro și mai trebuie achitate tranşele II şi III în valoare de peste 22 de milioane de euro către Asocierea D-CON.NET GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG și Synotech Global Services România, adică intermediarii afacerii Microsoft – Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

Între ciocan și nicovală. Problema este că – ar fi arătat fostul secretar de stat Manuela Catrina în sesizarea către premier – acest contract Microsoft face obiectul a două dosare DNA în care procurorii reclamă prejudicii de aproape 63 de milioane de euro la bugetul statului.

E vorba de dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Valerian Vreme, cu un prejudiciu de peste 11 milioane de euro (detalii aici) și dosarul în care au fost deferiți Justiției fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și intermediarii Claudiu Florică și Dinu Pescariu, cu un prejudiciu de peste 51 de milioane de euro (Detalii aici).

Decizie definitivă a instanței de contencios. Claudiu Florică și Dinu Pescariu au obținut însă în instanțele de contencios o decizie judecătorească în care se arată ca trebuie onorat contractul 37/2013 întrucât nu a fost invalidat printr-o decizie finală a instanțelor penale. E vorba de decizia Curții de Apel București, Secția Contencios Administrativ, cu numărul 3929 din iunie 2018.

Prin urmare, ar trebui achitate tranșele II și III ale contractului în valoare de peste 22 de milioane de euro. De altfel, Ministerul Comunicațiilor are bugetată această plată în 2019.

Nu au luat măsuri în instanță pentru suspendarea contractului. Fostul secretar de stat Manuela Catrina ar fi reclamat însă lipsa măsurilor luate în instanță de către funcționarii Comisiei Microsoft (de ducere la îndeplinire a contractului 37/2013) și de către ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, pentru suspendarea contractului Microsoft până la pronunțarea instanțelor penale în cele două dosare DNA și la o eventuală invalidare a contractului.

Foto: Extras din sesizarea făcută de Manuela Catrina:

G4media.ro a întrebat MCSI dacă a achitat vreun euro din tranșele II și III ale contractului cu Florică și Pescariu. Răspunul a fost că încă nu. Vezi de ce în răspunsul Ministerului Comunicațiilor pe care îl găsești aici.

Context. Intermediarii afacerii Microsoft Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost deferiți Justiției în două dosare DNA. E vorba de dosarul cu Gabi Sandu, cu prejudiciu de peste 51 de milioane de euro (vezi mai sus) și un alt dosar de spălare de bani a unei sume de aproape 23 de milioane de dolari. Detalii în comunicatul DNA.

În acest din urmă dosar e vorba de partea inițială de contract, încheiată în 2004 de Guvenul Năstase și a căror fapte de abuz în serviciu – presupus săvârșite de miniștrii PSD Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Adriana Țicău și Șerban Mihăilescu zis Miki Șpagă – s-au prescris. Prejudiciul se ridica la aproape 67 de milioane de dolari, însă foștii miniștri PSD au scăpat de răspunderea penală, faptele fiind prescrise. Au fost deferiți Justiției doar Florică și Pecariu pentru spălare de bani de aproape 23 de milioane de dolari.

Contractele Microsoft se referă la închirierea de licențe software pentru computerele din școli și alte instituții publice la prețuri supraevaluate. Compania Microsoft ar fi acordat disconturi de 40 la sută din valoarea contractelor, însă ele au fost încasate de intermediarii Florică și Pescariu, iar foștii miniștri ar fi primit comisioane ca să închidă ochii (fapte prescrise în cazul foștilor miniștri din cabinetul Năstase).

Foto: Claudiu Florică, intermediarul afacerii Microsoft (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. In Romania, justitia da dreptate , cand victimelor, cand faptasilor, functie de cine o comanda. Precum la bal, cine plateste lautarii pentru el canta. Din aceste motive hotararile ”onoratelor instante” sunt relative si nedrepte. In cazul vanzarilor mascate de copii prin ”adoptie internationala” putem vorbi de genocid impotriva umanitatii.

  2. Va zica, mega-hotia microsoft merge mai departe nestingherita, si de ce nu, cata vreme cei care-au pus-o la cale mai sunt pe-acolo – tariceanu, andronescu, iata si ghita e reprezentat, se intoarce in curand si madam udrea ca sa dea mana de ajutor mega-hotilor! Si deciziile astea sunt proaspete, chiar din 2019, nu de-acum 15 ani.

  3. N-are cum. Ia inventați voi o chichiță avocățească să nu se prescrie. 2004? Pe Dragnea l-au luat cu fapte din 2000. Ia vedeți, nu cumva licențele alea mai sunt încă în folosință? Atunci faptele sunt chiar recente. Aaa, nu vreți să vă atingeți de vei mai mari?

  4. Haită, ati putea continua si Bechtel , ce mama dracu ! Ca doar nu va jenati ………….

  5. ciocu mic, sunt epoleti pe aici.

  6. ce mutra de infractor. daca il vezi noaptea, fugi.

  7. Draga redactie, pentru exactitate: Dcon a factorizat factura catre MCSI si a platit demult Microsoft. Platile de care vorbiti sunt catre o banca romaneasca care ar suferi pierderea in caz de neplata si care se agita sa nu se intample.

  8. la ce banci se dau credite nerambursabile prin telefon, dupa modelul guzganului rozaliu ?