G4Media.ro

ADVERTORIAL Guvernarea PNL, măsuri bune pentru economie în pandemie: peste 1,4 milioane…

ADVERTORIAL Guvernarea PNL, măsuri bune pentru economie în pandemie: peste 1,4 milioane de români, beneficiari ai șomajului tehnic, bonificații și programe eficiente pentru firme. ALTE măsuri

Pandemia a determinat un șoc major pentru majoritatea statelor, iar guvernul PNL a luat rapid măsuri pentru a spori capacitatea sistemului de sănătate și pentru a le oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor afectate în mod deosebit.

Pentru a atenua efectele negative asupra populației și asupra mediului de afaceri, guvernul liberal a adoptat un set amplu de măsuri de sprijin, mobilizând fiecare leu pentru a proteja vieți și pentru a nu fi afectat nivelul de trai al românilor.

Aproximativ 1,4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic

Pentru că mulţi antreprenori nu ar fi avut posibilitatea să susţină financiar angajații din cauza efectelor economice negative generate de Covid – 19, Guvernul PNL a venit în sprijinul mediului de afaceri cu măsuri menite să protejeze locurile de muncă, prin susținerea financiară a măsurii șomajului tehnic. Guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contractele de muncă suspendate temporar. Astfel 1.4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic, din luna aprilie până în prezent. Costul a fost de aproximativ 5 miliarde lei.

Pe lângă indemnizaţiile de şomaj tehnic, Guvernul a reglementat încă o măsură suplimentară de protecţie a salariaţilor – 41,5% din salariul de bază al celor care s-au întors din şomaj tehnic este plătit de către stat. De această măsură au beneficiat peste 600.000 persoane, sumele totale plătite depășind 2 miliarde lei.

Totodată, Guvernul a oferit sprijin persoanelor care au lucrat în regim de telemuncă, suma alocată depășind 20 milioane de lei. De asemenea, părinții au beneficiat de zile libere plătite pentru perioada în care copiii lor au învățat online. De această măsură au beneficiat aproximativ zeci de mii de părinți, însumând un efort bugetar de 81.440.000 lei/lună.

Măsurile economice, o gură de oxigen pentru mediul de afaceri

Guvernul PNL a suspendat popririle și executările silite pentru neplata taxelor și impozitelor și a ratelor bancare. Astfel, aproximativ 321.000 de români au beneficiat de amânarea ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni.

„Amânarea ratelor la bănci – am avut cea mai largă adresabilitate pentru această măsură și cea mai lungă perioadă de timp pentru care s-a dat această amânare a ratelor la bănci comparativ cu celelalte țări europene. Sigur că trebuie să vedem ce se va întâmpla și după 1 ianuarie, așa cum ne-am gândit și după 25 octombrie, motiv pentru care am adoptat ordonanța de urgență în care dăm posibilitatea companiilor să apeleze la diferite forme de reeșalonare, astfel încât să nu punem o presiune foarte mare nici din punct de vedere fiscal, nici din punct de vedere al ratelor bancare în cazul amânării ratelor bancare după expirarea perioadelor de facilități”, a declarat Premierul României, Ludovic Orban.

Dincolo de amânarea ratelor, Guvernul PNL a rambursat TVA c 3,2 miliarde lei în plus față de anul trecut. De această măsură au beneficiat un număr peste 70.000 de firme, suma restituită fiind mai mare cu 3 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului 2019, în timpul guvernării PSD. Totodată, Guvernul a decontat concedii medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei. Guvernul PSD în anul 2019, în 11 luni, până la plecarea de la guvernare, a plătit 1,6 miliarde, iar în anul 2018, doar 1,4 miliarde.

De asemenea, 250 de milioane lei au mers spre bonificații pentru plata la scadență a impozitului pe profitul companiilor și IMM-urilor.

IMM Invest: mai mult de 21.000 de companii au primit acord de finanţare

Guvernul PNL s-a concentrat pe măsurile care să asigure lichiditatea în economie. În acest sens, au fost adoptate mai multe instrumente de garantare și de asigurare a lichidității în economie care să ajute companiile nu numai să-și continue activitatea, dar și să crească gradul lor de acces la credite bancare. Prin programe de tipul IMM Invest, IMM Leasing sau IMM Factor, companiile din România au acum la dispoziție instrumente de asigurare a accesului la finanțare și a lichiditații.

„Dacă ne uităm la datele BNR, vedem că valoarea totală a creditelor acordate de bănci pentru IMM-uri a crescut cu 40 miliarde lei în 12 ani, din 2007 până în 2019, ceea ce înseamnă o creștere medie anuală de circa 3 miliarde lei. Or, doar prin programul IMM Invest, în acest an, în câteva luni, au fost acordate credite în valoare de peste 15 miliarde lei”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei Premierului Ludovic Orban.

Cele mai mari investiții din ultimii 10 ani

Premierul Ludovic Orban afirmă că economia din România este printre economiile care se află într-una dintre cele mai bune situaţii la nivel european.

„Investiţiile publice în România au fost cele mai mari investiţii din ultimii 10 ani, pe primele nouă luni am depăşit investiţiile totale de peanul 2016, 2017 și 2018 şi dintre ţările europene suntem singura ţară în care investiţiile publice au avut o influenţă pozitivă în cadrul Produsului Intern Brut, adică singura ţară care a crescut investiţiile cu adevărat în perioadă de criză economică generată de pandemie”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, există o creştere constantă a producţiei industriale în ultimele patru luni, dar şi în privinţa încasărilor la buget în ultimele trei luni, faţă de perioada similară a anului 2019.

O evoluție se poate observa și în ceea ce privește salariul mediu net. Calculat pentru luna august a acestui an este cu 7,6% mai mare faţă de luna august a anului 2019, iar rata şomajului a scăzut. Astfel, la data de 1 octombrie, sunt cu 20.000 mai mulţi angajaţi cu contract de muncă decât la data de 1 ianuarie 2020, înainte de debutul pandemiei.

Guvernul PNL a crescut pensiile și alocațiile

Nu doar salariul mediu net a crescut, ci și alocațiile și pensiile. Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cea mai mare creștere de când România a aderat la Uniunea Europeană. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei de la 1265 lei până la 1442 lei. Totodată și indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei. Astfel, suma pentru plata pensiilor în perioada septembrie – decembrie 2020 este de aproximativ 30,5 mld. Lei, iar pentru indemnizația minimă – 1 mld lei, sume de care au beneficiat aproximativ 5 milioane de persoane.

În aceea ce privește alocațiile, acestea au fost majorate cu 20% începând cu 1 septembrie, iar până în 2022 acestea vor fi dublate.

Spre deosebire de Guvernul PNL, majorările de venituri pe care le făcea Guvernul anterior veneau la pachet cu o rată a inflației mare – iar asta făcea ca puterea de cumpărare să stagneze sau chiar să scadă. Astăzi, politicile liberale au dus la o scădere a inflației, de la 4.1% în iulie 2019 la 2.8% în iulie 2020.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Hai sictir pnl, sa-i pui masca pe figura cind se plimba pe afara lui ma-ta, oricare ar fi ea!

 2. E incredibil cat de mult kkt e in aceasta postare. Se lauda ca firmele iau mai multe credite de la banci, desi guvernul meu le-a adus la sapa de lemn. Se lauda cu cresterea pensiilor cu 14%, dar refuza sa aplice legea majorarii pensiilor cu 40% votata chiar de ei in parlament. Vorbesc de marirea alocatiilor, dar refuza sa aplice dublarea lor votata in Parlament. PNL e o mizerie!!!

  • Alex ești dus rău cu capul , Tovarășe ! Repetați voi postacii Bolșevici , aceleași prostii ! Se cam laudă dar s-au mărit cat s-a putut ! Poate ai Matale niste mine de aur și nici atunci nu poți să respecți legile populiste Criminale votate de niste Ticăloși !

 3. Situația va fi dramatică anul viitor, scadere a economica și somajul vor pune o presiune foarte mare pe buget!
  Care va fi situația creditelor in conditiile acelea?! Se voa amana plata ratelor in continuare ? Altfel e posibil un dezastru!

  Prognoza Comisiei Europene: România va avea în acest an o scădere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 10,3%. Anul viitor vom avea șomaj – record de 6,2%

 4. Băieții de la Scânteia ar fi mândri de așa articol

 5. Baaaaa jigodilor cum sa inchideti pietele? Oamenii de unde isi mai cumpara de mancare?

  • Cumperi de la supermarket!
   Astea-s decizii luate de tâmpiți!

   Să creadă ei că o să-i votez! Voi vota USR!

  • Bine ca esti tu destept. Tu crezi ca la acest nivel poti lua anumite decizii asa, dupa ureche. Sunt oameni specialisti care in urma unor analize, au realizat ca nivelul de infectare este destul de ridicat in aceste piete.

 6. Trebuie recunoscut adevărul acolo unde el există!
  Guvernul PNL Orban – Iohanis a reacționat mai bine la criza din acest an decât guvernul PDL Boc – Basescu in criza din 2009-2010! Cretinii ceilalți, după ce că au micșorat veniturile salariale, au mai și crescut TVA cu 5 puncte, iar culmea prostiei și ticăloșiei a fost reducerea cu 15% a ajutorului de șomaj pentru care angajatul a plătit în timpul activității! Deci, ce a făcut Orban a fost parfum pe lângă Boc Băsescu!

 7. N-au facut nimic pentru o gramada de firme care au 1-2 angajati si nu au putut trece in somaj tehnic ca aveau ceva activitate si care lucreaza in vanzari asa ca nu pot nici sa beneficieze de 2500 lei pentru laptop in regim de telemunca, ca deh si pana acum era acelasi lucru.

 8. Pai la supermarket nu este aglomerat? Pe oamenii aia care trăiesc din ce in vin in piața, ii despagubeste cineva? Putem tine in schimb campania electorala?

 9. Unii n-am primit șomajul tehnic de două luni dar pnl are bani pentru publicitate.

 10. Raportul primului an de guvernare Ludovic Orban: „În ciuda contextului politic ostil și a crizei sanitare, PNL și-a INDEPLINIT TOATE Angajamentele”. (document)
  Liberalii au realizat un Raport de activitate al Guvernului în perioada 4 noiembrie 2019 – 4 noiembrie 2019, intitulat „Un an de guvernare în slujba românilor”.
  Publicarea documentului coincide cu debutul campaniei pentru alegerile parlamentare.
  În prima parte a raportului de 234 de pagini, dedicat primului an de guvernare, PNL face o trecere în revistă a contextului în care a preluat puterea executivă.
  „Din punct de vedere economic, în anii 2017-2019, România a acumulat dezechilibre macroeconomice majore, fiind cel mai vulnerabil stat membru UE în situația declanșării unei crize economice”, scrie în document.
  Liberalii spun că în 2019 economia era caracterizată de un deficit bugetar excesiv, un deficit comercial istoric, cel mai slab ritm de executare a investițiilor publice din ultimii 10 ani, un nivel record al plăților restante, birocrație excesivă, dar și deprofesionalizarea instituțiilor prin promovarea în poziții-cheie a unor persoane pe criteriul apartenenței politice.
  „Programul de guvernare asumat de Partidul Național Liberal și adoptat de Parlamentul României a fost alcătuit din obiective specifice, pe termen scurt, pentru un singur an de guvernare, în contextul slabei susțineri parlamentare (guvern minoritar) și având în vedere apropierea organizării alegerilor generale.
  În ciuda contextului politic deosebit de ostil (formarea unei majorități politice conjuncturale în Parlament, care a blocat constant măsurile adoptate) și a crizei sanitare generate de pandemia Covid-19, Guvernul a reușit ca, într-un termen foarte scurt, să INDEPLINEASCA TOATE angajamentele pe care și le-a propus și asumat la învestitură”, spune Guvernul.

  La concurenta cu PSD, asa-i?!
  Ia uite ce a PROMIS maretul PNL: Sa NU cumva sa credei ca PNL a luat Punct cu Punct Programul plin de Promisiuni ca sa demonstreze ca s–a INDEPLINIT Toatea Angajamentele!
  NUUUUUU!!
  A facut fix ce-a facut si PSD: a scris ce-a vrut, NU s-a referit deloc la ce a PROMIS!
  Uie primul Program de guvernare al PNL, din Octombrie 2019, dupa ce Guv Dancila a fost DEMIS, acest Program MENTIONA:
  „Unul dintre obiectivele esențiale este reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice. Un AUDIT al Instituțiilor publice este OBLIGATORIU, ca o premisă a modernizării administrației publice și a punerii funcționarilor publici în slujba cetățenilor. Transparenţa, integritatea, echitatea, profesionalismul și eficienţa sunt valorile pe care va fi reașezată administrația publică. Sistemul bugetar nu va mai fi rezervat incompetenţilor și pilelor, așa cum s-a întâmplat în guvernarea PSD.”
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/programul-de-guvernare-al-partidului-national-liberal-ce-masuri-propune-guvernul-orban-1205943

  Adica, asa au „indeplinit” PNLeii TOATE angajamentele asumate: FIX ca PSDeii!!!

  • I-a încurcat pandemia în nov. 2019 – martie 2020, că altfel chiar le făceau!

  • @Radulescu Marcel: Pot sa inteleg ca pandemia a dat peste cap multe in Tara asta, dar sa vina PNL si sa declare vesel nevoie mare ca : „În ciuda contextului politic deosebit de ostil (formarea unei majorități politice conjuncturale în Parlament, care a blocat constant măsurile adoptate) și a crizei sanitare generate de pandemia Covid-19, Guvernul a REUSIT ca, într-un termen foarte SCURT, să INDEPLINEASCA TOATE Angajamentele pe care și le-a propus și Asumat la Investitură”, asta e o mizerie marca PSD!!!!!
   Cum sa vii sa afirmi asta cand tu Guvern PNL esti vai de mama ta iar despre masurile din Programul PNL de guvernare nasumate la Investitura NU v-am auzit vorbind de cand sunteti la guvernare!!!?
   Daca chiar voia PNL sa demonstreze ca Guvernul a INDEPLINIT Toate angajamentele asumate”, TREBUIA sa vina cu Programul de guvenrare si punct cu punct sa bifeze ca a INDEPLINIT!
   NU au facut mai nimic din ce si-au asumat, FIX ca la PSDragnea!
   Povesti frumoase, minciuni cu nimic deosebite de-ale lui Dragnea, cititi Programul de guvernare al PNL din Octombrie 2019, ala asumat de Guvernul Orban la Investire, si gasiti aceleasi povesti frumoase!!
   Rusine, mincinosilor!!!!

 11. Si daca Primul Program de guvernare al PNL din Octombrie 2019 NU v-a fost de-ajuns, in Februarie 2020, dupa Motiunea impotriva Guv Orban, PNLeii au venit cu „un nou” Program de guvernare:
  https://www.economica.net/guvernul-propus-orban-a-venit-cu-un-nou-program-de-guvernare-document-integral_179700.html

  Luati promisiuni cat sa va saturati!
  FIX ca de la PSDei!!!!