G4Media.ro

Acuzații grave de imixtiune în subiectele de la Bacalaureat 2024 – Mai…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Acuzații grave de imixtiune în subiectele de la Bacalaureat 2024 – Mai mulți profesori ar fi fost aduși la cererea Ligiei Deca să pună presiune pe cei care fac subiectele să scadă dificultatea – surse / Ligia Deca: Nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor

Acuzații grave de imixtiune în grupurile de experți care au conceput subiectele de la Bacalaureatul 2024 și de presiune exercitate de conducerea politică a Ministerului Educației, cu scopul ca experții să scadă dificultatea subiectelor. Surse din Minister și din inspectorate județene au declarat pentru Edupedu.ro că, la solicitarea ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția-cheie din Minister care concepe toate subiectele de examene – profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“. Ligia Deca neagă acuzațiile.

Rezultatele inițiale arată că la Bacalaureat 2024 este cea mai bună rată de promovare din ultimii 10 ani, iar 32% dintre cei care au promovat au avut medii între 9 și 9:49.

„Presiunea directă a fost de scădere a dificultății subiectelor, pentru că este an electoral, iar rezultatele de la simulare au fost prezentate în mod repetat în Centru ca model de: «așa ceva să nu se mai întâmple»“, au declarat pentru Edupedu.ro surse din cadrul Ministerului Educației.

Ligia Deca declarat că „Ministrul Educației nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare al subiectelor. Procesul de elaborare este gestionat de Centrul Național Politici de Evaluare și colegul meu vă poate da detalii cu privire la acest proces. De asemenea, Comisia Națională gestionează ce înseamnă desfășurare a procesului de evaluare. Permiteți-mi să mărturisesc că și eu am văzut în presă diferite poziții ale cadrelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor. Nu cred că elevii care au învățat bine au avut o problemă. Însă în același timp, dacă ne uităm la cifre, vedem că ele nu sunt mod semnificativ statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci, din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor”.

Mai mulți profesori ar fi fost aduși de persoane din conducerea Ministerului Educației pentru a influența experții Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație (CNPEE) care concep subiectele de la examene, cu scopul de a reduce dificultatea itemilor „astfel încât să le certifice că elevii iau peste 5“, conform surselor Edupedu.ro. Din informațiile noastre, acești profesori externi centrului le-ar fi fost prezentați experților, înainte de examene, ca prezențe „necesare astfel încât să se asigure că pot să facă subiectele și copiii din rural“ și „ca să nu se repete ce s-a întâmplat la simulare”. Amintim că rezultatele de la simularea examenelor naționale au fost foarte slabe, iar conducerea instituției, în special politicienii, ar fi decis să ia și alte „măsuri” în afară de cele educaționale.

„E prima dată când un ministru face așa ceva. S-au stabilit niste grupuri de lucru, aceasta a fost o imixtiune. Există proceduri interne ale CNPEE și secretizare, atunci când cineva umblă în sistem“, spun sursele Edupedu.ro. Potrivit acestora, până la urmă profesorii din exterior au văzut subiectele de examen, înainte de probe.

  • Ministra Ligia Deca este membru PNL și întrebată dacă va candida la alegeri, a declarat că nu a luat încă o decizie. Sorin Ion, președintele Comisiei de Evaluare Națională, este om politic, membru în conducerea PNL Dâmbovița, a candidat recent la alegerile locale pentru funcția de președinte de consiliu județean. Kallos Zoltan, președintele Comsiei de Bacalaureat, este membru UDMR, secretar de stat în minister, a condus în premieră anul acesta Comisia Națională de Bacalaureat.
  • Reamintim, anul acesta sunt 4 rânduri de alegeri, urmează cele parlamentare și prezidențiale, după cele locale și europarlamentare care au avut loc în iunie, iar presiunea pe subiectele de examene poate fi considerată o imixtiune politică pentru a avea rezultate mai bune la examene sau o admitere mai ușoară pentru elevi. Rezultatele inițiale ale Evaluării Naționale au fost publicate miercuri, 3 iulie și urmează anunțarea pe 9 iulie a rezultatelor finale, apoi începe admiterea. Rezultatele Bacalaureat 2024 arată cea mai bună rată de promovare din ultimii 10 ani.

Secretarul de stat responsabil cu organizarea examenelor de Bacalaureat, Zoltán Kallós, a declarat pentru Edupedu.ro că nu a chemat niciun profesor să vadă subiectele Centrului și că „subiectele au fost gata, 10 variante, cu o săptămână înainte de bacalaureatul special. Nimeni nu le-a mai văzut, decât în dimineața probei, când au fost extrase. Nu am făcut nicio chemare. Procedura așa spune: că subiectele trebuie să fie gata cu o săptămână înainte de Bacalaureatul special și apoi nu mai are nimeni acces, până în dimineața probei“.

Ancheta integrală, pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nuuuuuu, e ca la justiție, ca la BNR, că Curtea de Conturi etc, independența totală!

  2. S-au intors anii ’90? Nici vorba. Traim experienta anilor 2020 marcati de o grava deterioare a calitatii umane a celor care ne guverneaza si care nu au nici un fel de scrupule in actiunile lor de a-si atinge strict obiectivele personale. Adica acapararea totala a puterii si implicit imbogatirea fara limite. Distrugerile iremediabile incepute de guvernul pontac continuate de regimul lui dragnea se perpetueaza accelerat in vremea impostorilor de guvernanti actuali.

  3. Dacă știe să-și scrie numele, să ia notă de trecere.
    Dacă știe să se semneze… deja e calificat pentru bursă de merit.

    Cam ăsta e nivelul Educației la care s-a ajuns în ritmul dat de tovarășa doamnă E. Andronescu.