
Actele de vandalism și sabotaj rusești se înmulţesc în Europa / De ce sunt îngrijorate serviciile de informații
Folosind dezinformarea și uneori exploziile, acțiunile de sabotaj rusești s-au înmulţit pe teritoriul european de la invazia Ucrainei din 2022. În trei ani, natura acțiunilor și-a schimbat paradigma, devenind mai violentă și brutală, atât de mult încât, potrivit agenției americane de știri Associated Press (AP), serviciile de informații europene sunt îngrijorate de pericolul pe care îl reprezintă, relatează L’Express, citată de Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„La începutul campaniei de sabotaj a Rusiei, actele de vandalism erau foarte frecvente, cu distrugerea monumentelor sau graffiti”, a declarat pentru AP un oficial european de rang înalt din serviciile de informații. Pentru informare, în Franța, la sfârșitul lunii octombrie 2023, stele albastre ale lui David erau pictate cu spray pe pereții din capitală. Investigațiile ulterioare au dezvăluit că aceste etichete au fost comandate de o vastă rețea de dezinformare rusă. „Dar, în ultimul an, această campanie de sabotaj a escaladat în incendii și asasinate”, a continuat același oficial.
Ca dovadă, la Londra, de la începutul lunii iunie, are loc un proces surprinzător la Old Bailey, Curtea Coroanei Britanice. Aceasta este cunoscută pentru gestionarea celor mai importante cazuri penale din țară. Șase bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 61 de ani, apar acuzați că au incendiat în 2024 un depozit din estul Londrei, care depozita echipamente pentru Ucraina, la ordinul grupării de mercenari ruși Wagner.
„Dovezile împotriva lor sunt covârșitoare”, a declarat unul dintre procurori la începutul procesului. Înainte de a fi arestați, cei șase co-inculpați ar fi discutat prin mesaje criptate „ce vor face după incendiul de la Londra, conform mesajelor partajate cu instanța”, relatează AP. „Au discutat despre ideea de a incendia afaceri londoneze deținute de Evgheni Șişvarkin – un magnat rus care livra provizii Ucrainei”.
Au fost înregistrate și alte incidente legate de Rusia, care ar fi putut provoca răniri grave sau decese. Unele au implicat plasarea de dispozitive explozive pe avioane de marfă, altele au vizat incendierea unor centre comerciale din Polonia, Letonia și Lituania. Agenția AP a încercat să le enumere pe o hartă interactivă. Potrivit presei, opt tentative de sabotaj au avut deja loc în Franța, inclusiv una pe aeroportul Charles de Gaulle în iunie 2024.
Un bărbat ruso-ucrainean a fost acuzat că a plănuit un atac cu bombă după ce un dispozitiv exploziv a explodat în camera sa. „Ancheta franceză a stabilit că acesta a acționat la ordinele Rusiei”, a declarat o sursă pentru AP. În Lituania, în 2024, în suburbiile capitalei Vilnius, un adolescent a plantat o bombă într-un magazin Ikea, provocând o explozie. Incendiul care a izbucnit în primele ore ale dimineții nu a provocat răniți. Monitorizarea celor de la Associated Press arată 12 incidente de incendiere intenționată sau sabotaj grav anul trecut, comparativ cu două în 2023 și niciunul în 2022.
Conform informațiilor care reies din procesul aflat în desfășurare la Londra, controlul operațional al serviciilor de informații rusești lipsește uneori în timpul anumitor operațiuni de sabotaj, deoarece recruții sunt amatori. Din mesajele analizate de anchetatorii britanici, aflăm că unul dintre inculpați a sugerat „introducerea de cuie într-un dispozitiv exploziv artizanal” pentru a provoca „mai multe” victime.
„Intermediarii sugerează uneori idei, fiecare ceva mai bună și mai periculoasă”, a declarat o sursă din domeniul informațiilor pentru AP. „În timp ce serviciile de informații rusești încearcă să mențină un ‘control operațional strict’ prin semnalarea țintelor, indicarea dispozitivelor și solicitarea recruților să înregistreze sabotajul, uneori acest control eșuează”, a adăugat Lotta Hakala, analist senior la Serviciul Finlandez de Securitate și Informații.
Conform unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) publicat în martie 2025, „numărul atacurilor rusești în Europa aproape s-a triplat între 2023 (12 atacuri) și 2024 (34 de atacuri)”. Pe lângă atacurile electronice, raportul indica faptul că principalele arme utilizate au fost explozibilii.
În luna mai, „L’Express” a relatat și despre un document nepublicat de 16 pagini, redactat de DGSI, DGSE, Direcția de Informații Militare, Direcția de Informații și Securitate a Apărării și compilat de Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională (SGDSN). Nota, intitulată „Amenințări și acțiuni rusești împotriva Franței”, a dezvăluit astfel multitudinea de atacuri cu care se confruntă Franța din partea Rusiei, inclusiv furtul de computere aparținând inginerilor care operează în sectorul apărării, pene de curent și spionaj la Politehnică.
Sursa: L”EXPRESS / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii