G4Media.ro

Acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, o oportunitate geopolitică (Op-ed…

Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP / Philippe BUISSIN

Acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, o oportunitate geopolitică (Op-ed Maia Sandu)

Articol publicat de Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, în publicațiile El Pais, Le Figaro, Die Welt, Le Soir, Gazeta Wyborcza, Publico, La Repubblica și G4Media.

În mijlocul celei mai mari crize de securitate din regiune și din Europa, Republica Moldova se află azi într-un moment istoric. Alegerea de a depune cererea de aderare la UE pe 3 martie confirmă dorința univocă a țării de a se ancora ferm în lumea liberă.

Aspirația cetățenilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană a devenit tot mai puternică de-a lungul celor treizeci de ani de independență. Nu a fost un parcurs lin, dar astăzi ne aflăm în punctul unei decizii istorice: aceea de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. Sperăm că liderii Uniunii Europene vor susține candidatura noastră în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie, recunoscând această oportunitate geopolitică unică. O oportunitate geopolitică ce extinde securitatea UE, apără valorile europene și face uniunea mai puternică.

Drumul nostru către integrarea europeană nu a fost ușor. După prăbușirea Uniunii Sovietice, la fel ca Țările Baltice, Republica Moldova a avut o șansă la integrarea europeană, însă a ratat-o. Am urmărit în schimb, cu bucurie, parcursul spre UE al României, cea mai apropiată parteneră și aliată a țării noastre, care a devenit țară membră a Uniunii Europene, inspirându-ne să-i urmăm calea. Dar în primele două decenii de independență, Moldova a trecut prin tranziții economice și sociale dureroase. Conflictul din regiunea transnistreană a împiedicat și mai mult eforturile noastre de dezvoltare.

Și totuși, în pofida dezamăgirilor în clasa politică, suferite de-a lungul anilor, aspirațiile noastre europene s-au plasat, întotdeauna, deasupra nostalgiei sovietice. Democrația a găsit întotdeauna o modalitate de a învinge.

În treizeci de ani, toate guvernările din Republica Moldova au fost schimbate prin alegeri pașnice. Toate guvernele care au încercat să instaleze un regim autocrat sau să suprime democrația au fost înlăturate de la putere. Și, cel mai important, toate guvernele, bune sau rele, au căutat să construiască relații strânse cu UE.

În 2019, moldovenii au alungat bandiții de la guvernare, iar la alegerile prezidențiale din 2020 și cele parlamentare din 2021 au oferit o majoritate covârșitoare de voturi unei clase politice noi, curate și pro-europene. Această nouă clasă politică promovează integritatea, transparența și finanțarea onestă a activității politice. De anul trecut Republica Moldova, care este condusă de un președinte, un parlament și un guvern pro-european și pro-reformator, s-a angajat într-o agendă ambițioasă de reforme.

Am demarat consolidarea integrității și independenței sistemului de justiție prin procedura de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Potrivit Indicelui mondial al libertății presei pentru 2022, Republica Moldova ocupă locul 40, în creștere cu 49 de poziții într-un singur an, și se regăsește alături de state democratice consacrate precum Australia și multe țări membre ale UE.

Uniunea Europeană a devenit principalul nostru partener politic, comercial și de investiții. Două treimi din exporturile moldovenești ajung deja pe piața europeană, contribuind astfel la integrarea Republicii Moldova în UE. Guvernul promovează politici pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional în Moldova.

Tendințele pozitive de schimbare și de creștere în Moldova păreau de neoprit, când primele bombe rusești au lovit țara vecină Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie. Moldova simte distrugerea adusă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în fiecare zi. Rata inflației a ajuns la 29%. Prețul gazelor naturale a crescut de peste cinci ori în mai puțin de un an. Au fost închise mai multe rute comerciale din Est, iar riscul de securitate a crescut, împiedicând investițiile să vină în țară.

Cu toate acestea, moldovenii și-au deschis inimile și casele pentru sute de mii de refugiați ucraineni. Aproape jumătate de milion dintre ei au trecut granițele Republicii Moldova de la începutul războiului. Circa 80 de mii sunt încă în Moldova, ceea ce a generat o creștere a populației noastre cu aproape 3%. Este o provocare majoră, dar ea nu ne-a descurajat să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei care fug de război.

Războiul nemilos și fără sens împotriva Ucrainei ne reamintește că pacea și libertatea nu mai sunt un dat. Iar cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană vine din dorința noastră puternică de a rămâne parte a lumii libere. Credem cu adevărat că putem rămâne o democrație consolidată doar dacă vom fi parte a UE.

Depunerea dosarului de aderare a Republicii Moldova la UE este o alegere bazată pe aspirațiile poporului nostru. Fiecare al treilea moldovean este deja cetățean al UE. Mulți lucrează și studiază în Europa. Ne cunoașteți – suntem bancherul dumneavoastră, asistenta medicală, colegul de universitate al copilului dumneavoastră. Moldovenii trăiesc cot la cot cu alți cetățeni europeni, contribuind la sistemele de asistență socială, plătind taxe și aducându-și aportul la îmbogățirea moștenirii culturale a Uniunii.

O Moldovă europeană va aduce mai multă stabilitate în Estul Europei, va dezvolta comerțul și va extinde prosperitatea regiunii. Statutul de țară candidată ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a găsi o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, permițându-ne să reintegram regiunea și să ne consolidăm în continuare Moldova. Dar, cel mai important, o Moldova europeană va contribui la atingerea obiectivului de bază al Uniunii Europene – menținerea păcii pe continent.

Avem multe de făcut acasă. Multe dintre reformele cerute de UE sunt chiar schimbările pe care le cer de la guvernare cetățenii noștri. Și noi le vom realiza. Nu cerem scurtături și nu așteptăm concesii. În aceste vremuri grele, Republica Moldova cere doar șansa de a se dezvolta și de a da speranță cetățenilor săi. Speranța că Moldova poate fi mai sigură, mai democratică și mai pașnică. Speranța că oamenii se pot întoarce în continuare într-o Moldovă liberă și pro-europeană.

Se spune că istoria se repetă. Republica Moldova a fost întotdeauna un pământ european prins în bătălii geopolitice. Acum, mizăm pe susținerea dumneavoastră pentru a readuce Moldova în marea familie europeană și a sprijini perspectiva noastră europeană, care va aduce pace și stabilitate regiunii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Wow, admirabilă tenacitatea cu care Maia Sandu își promovează țara. Dacă ar fi făcut și președintele nostru măcar un sfert din ce face Maia Sandu…

  • Christine Lagarde: Europa se confruntă cu riscul unei dezordini a pieței financiare

 2. Pentru un candidat la aderare se vorbește cam mult rusa prin Chișinău…
  Poate n-ar strica să vă hi mai întâi COMPLET cu cine vreți să fiți, nu doar declarativ!

 3. Maia Sandu: „Se spune că istoria se repetă. „. Păi nu prea se repetă, nu? Pentru că, dacă Republica Moldova se integrează în UE, nu se mai unește cu România.

  • Si daca nu se mai uneste cu România, ce? Ai decis tu ca asta e de făcut? A vorbit cineva la nivel înalt despre asta, popoarele si-au exprimat vreo optiune?

  • Nici nu trebuie unire si nici nu e chiar asa dorita. In schimb putem avea o „ unire“ economica, democratica pe valori UE !

  • Tu esti strict interesat doar de teren ca sa zic asa. Revizionist cum e putler sau orban. Unirea se va face cand vor fi conditii. Romania nu este in stare sa finanteze de la Bucuresti nevoile din Moldova si s-ar produce o revolta sociala de nedescris.

  • N-am decis eu, trădătorilor. A decis Ștefan cel Mare. Dacă Basarabia nu e parte a României, deși avem limbă, credință și istorie comune, atunci nici Ardealul nu e.
   Faptul că nu s-a dorit Unirea e din cauză că, la Chișinău s-au înșurubat niște oameni care la București nu ar mai prinde nici post de secretară la Ministerul Agriculturii (da, Maia, la tine mă uit), iar la București au luat țara în stăpânire niște bandiți care au pus vilele și moșiile mai presus de bunăstarea poporului. Dacă Năstase, Dragnea, Ponta, Udrea și 95% din cei care au fost la putere din ’89 încoace nu și-ar fi băgat picioarele, azi am fi avut o țară din care nu numai că românii nu ar fi dorit să plece, dar moldovenii ar fi dorit să vină. Da, cu tot cu pământ.
   Pro Știlor.

  • Stai liniștit, nu vor intra în UE… vor sta la ușă. Doar prin unire pot intra în UE instant. Statutul de candidat nu înseamnă nimic și poate dura și 20 de ani… Maia joacă la două capete și se va frige…

  • @Malus: Maia joacă la două capete așa cum au făcut majoritatea moldovenilor tot timpul. Au vrut cu coorulețul și în căruță, și în teleguță. Și cu studii la Harvard, dar și cu făbricuțe ilegale de Jack Daniel’s pitite prin codrii republicii. Și cu vize românești (bune pentru UE), dar și cu vin exportat în Rusia…
   Sincer, eu nici nu aș vrea unirea — nu în condițiile astea, deși e păcat de munca și visurile ălora de dinainte. De ce să ne unim până nu rezolvăm problema lucrurilor care iau foc, a foișoarelor doborâte de vânt, a autostrăzilor, a podurilor care cad? Numai ca să ne chinuim împreună? Ca să zicem dup-aia și unii și alții că era mai bine înainte și să râdă de noi rușii?

 4. Da,dar sunt voci in consiliul UE care spun ca nu mai trebuie acordat atat de repede,de facil atat statutul de țara candidata la UE,cat și de cel de membru cu drepturi depline,preferându-se varianta unor acorduri de asociere pe o perioada mai lungă de timp pentru evaluare aprofundată și mai ales susțin că nu trebuie făcut acest lucru pe fondul tulburarilor emoționale cauzate de războiul din Ucraina.

 5. Da,dar sunt voci in Consiliul UE care sustin că nu mai trebuie acordat atat de repede ,de facil și mai ales pe fondul tulburarilor emoționale cauzate de conflictul din Ucraina, atat statutul de țara candidata la UE,căt și pe cel de membru cu drepturi depline,preferându-se acordurile de asociere pâne ce se remarcă progrese semnificative,substanțiale.

 6. A vorbit doamna in teniși de la low cost…Vrem aderare la UE, dar nu vrem sa ieșim din CSI ( penibilă explicația, cică de dragul celorlalte state… Adică te bate soțul de te rupe, dar nu divorțezi de dragul familiei lui…), Pompam bani in Transnistria, lălăim la maxim interconectarea energetica cu Europa ( s-au apucat de treabă indienii?), Vrem aderare, dar nu aplicam niciuna dintre sancțiunile prevăzute. Vorbim de statalitatea, suveranitatea etc dar nu rezistam o zi fara banii primiți de afară. Și duioase sunt postările bilingve ale doamnei președinte, moldo-ruse, pe pagina de FB. Nu vorbim despre podul de flori, ci omagiem armata roșie eliberatoare ( ați văzut-o cu o floare într-un cimitir al soldaților români?) și poporul găgăuz.

  • Moldova e stat independent, nu e obligata sa va satisfaca voua nevoile posesive de care sunteți frustrati in viata reala. „cum, cineva nu ma vrea pe MINE?”… Cam asta e discursul tau.

  • Dacă e stat independent, să o demonstreze. Să refuze banii României și UE. Și nu am nicio frustrare, chiar nu mă interesează doamna ( sau R. Moldova, să fie sănătoși), e deranjantă ipocrizia sa și penibilă „canonizarea„ din partea susținătorilor.

 7. Nu vezi un politician român să se exprime cu atâta acuratețe, logică și concretete ca Maia!

 8. Dacă vrei să faci comparație între Maia Sandu și ce politician român dorești, trebuie să te gândești la ce studii au și unde le-au făcut.

  • Maia a facut facultatea la Academia de studi economice la Chisinau (fondata de un roman) si 10 luni la o scoala din cadrul universitatii Harvard.

 9. Vai de noi, sa mai invatam putin limba romana : nu ne aducem aportul,ne aducem CONTRIBUTIA!
  Limba engleza nu ne scuteste sa vorbim corect romaneste.

 10. pe afara-i vopsit gardu’, inauntru-i leopardu’.

 11. @marius – chiar daca stiu ca esti un postac de doi lei: aport – Contribuție materială, intelectuală, morală etc. adusă de cineva într-o acțiune comună.
  sinonime: contribuție
  Esti atat de negru la suflet incat inventezi greseli………

 12. Cand Moldova va fi admisa in UE, UE nu va mai exista.

 13. Maia Sandu – o revelație in istoria Moldovei ! Cât ne-a lipsit și cât ne-am dorit-o !!! Prezența Domniei Sale in aceste timpuri este dovada faptului ca Stefan cel Mare vegheaza asupra țării sale. Cu Dumnezeu înainte și poporul!