G4Media.ro

Accesul lobby-iștilor ruși în instituțiile UE, interzis

Accesul lobby-iștilor ruși în instituțiile UE, interzis

Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au interzis accesul lobby-iștilor ruși în sediile lor, în completare la sancțiunile europene adoptate împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Parlamentul European a fost primul care a luat această decizie. „De acum înainte, reprezentanții companiilor rusești nu mai au voie să intre în incinta Parlamentului European”, a anunțat la începutul lunii iunie președintele PE, Roberta Metsola. „Nu trebuie să le oferim niciun spațiu pentru a-și răspândi propaganda și poveștile false și toxice despre invazia Ucrainei”, a explicat ea.

Consiliul (organismul statelor membre) și Comisia Europeană au urmat exemplul și „au dat instrucțiuni de a nu mai primi persoane care reprezintă interese rusești”, au confirmat joi reprezentanții instituțiilor, cu puțin timp înainte de începerea unui summit UE.

Acordul de interzicere a lobby-iștilor ruși a fost dat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre din 15 iunie, au declarat aceștia. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este vorba de aceeași idee.

Registrul de transparență

Punerea în aplicare a acestei decizii „este în curs de desfășurare”, au precizat cele două instituții. Este vorba despre toți reprezentanții intereselor rusești înregistrați în registrul de transparență al UE, care au acces la sediile instituțiilor pentru a se întâlni cu comisarii, cu personalul acestora și cu reprezentanții aleși europeni.

Registrul este „o bază de date a organizațiilor care încearcă să influențeze procesul legislativ și de elaborare a politicilor instituțiilor europene”, precizează Comisia Europeană. „Evidențiază ce interese sunt apărate, de către cine și cu ce bugete”.

Decizia face parte din cel de-al șaselea set de sancțiuni adoptate de Uniunea Europeană, care interzice toate serviciile de consultanță în domeniul afacerilor și al relațiilor publice.

Diplomații, oficialii și oamenii de afaceri ruși nu mai pot beneficia de facilități și vize pentru a intra în UE. Însă, până în prezent, cetățenii UE care reprezintă interesele clienților lor ruși la Bruxelles nu au fost împiedicați să desfășoare activități în forurile UE.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. urgent…. sa vedem numele lobistilor rusi si a infractorilor rusi cu afaceri in romania!👍👍👍👍👍