G4Media.ro

A murit pilotul de Formula 1 Wilson Fittipaldi, fratele lui Emerson și…

Sursa foto: La Gazzetta dello Sport

A murit pilotul de Formula 1 Wilson Fittipaldi, fratele lui Emerson și tatăl lui Christian / A concurat timp de trei ani în F1

Fratele popularului campion de Formula 1 și Indycar Emerson și tatăl lui Christian a murit la vârsta de 80 de ani în São Paulo. El a fost fondatorul echipei de Formula 1 Copersucar, notează La Gazzetta dello Sport.

Wilson s-a stins din viață după două luni de agonie: în ziua de Crăciun, el s-a înecat cu o bucată de carne în primele sale căi respiratorii, suferind un stop cardiac. După două luni de agonie, sedat și intubat într-un spital din Sao Paulo, nefericitul „pilot” carioca a încetat din viață.

Wilson Fittipaldi junior, descendent al unei familii de emigranți din Lucania, a început să concureze alături de fratele său Emerson în anii ’60 în karting, trecând în scurt timp la Formula Vee, o serie foarte populară rezervată monoposturilor cu motor Volkswagen.

În 1966 , familia Fittipaldi s-a mutat în Europa, dar Wilson nu a reușit să debuteze în F3 britanică din cauza lipsei de aprobare din partea echipei care îi lansase cariera în Brazilia. Debutul său în cea de-a treia formulă albionică a avut loc abia în 1970, urmat rapid de o trecere în Formula 2 în sezonul următor. Wilson a arătat și el bune abilități de pilot, iar Brabham a decis să aibă încredere în el, incluzându-l în linia de start pentru Campionatul Mondial de Formula 1 din 1972.

Debutul său în Formula 1 a avut loc la GP-ul Spaniei din 1972, în locul argentinianului Carlos Reutemann, și a fost un debut bun pe „ud”, cu un loc șapte. Din cauza unei serii de lovituri de ghinion, Wilson nu a reușit niciodată să înscrie puncte în acel sezon, adunând un loc opt în Franța și un loc șapte în Germania ca fiind cele mai bune rezultate ale sale.

În 1975, Wilson a revenit cu mare fast și și-a creat propria echipă, Copersucar, sponsorizată de gigantul brazilian al industriei zahărului. Pornită cu mari ambiții, echipa sud-americană a dezamăgit curând așteptările, iar Wilson nu a reușit să obțină puncte cu niciunul dintre cele trei monoposturi prezentate pe circuit: FD01, FD02 și FD03. Cele mai bune clasări ale sale au fost un loc 11 la Zandvoort și un loc 10 la Watkins Glen la finalul campionatului, cu trei abandonuri și două eșecuri în calificări în spate.

Wilson a decis să urmeze „sfaturile” lui Emerson în gestionarea echipei, iar în scurt timp „Emmo” a preluat cârma echipei, care a luat numele Fittipaldi, continuând activitatea până în 1982 , cu un „scor” de 103 curse disputate, 43 de puncte în total și un loc șapte în campionatul constructorilor din 1978 ca cel mai bun rezultat.

La sfârșitul anilor ’80, Wilson a lansat cariera fiului său Christian, urmărindu-i cariera în F1 mai întâi la Minardi, între 1992 și 1993, apoi la Footwork Arrows în 1994 și apoi în „stagiul” mult mai lung în CART-ul american.

În 2004 , Wilson s-a întors definitiv în țara sa natală, devenind team manager al WB Motorsports în seria braziliană Stock Cars înainte de retragerea sa definitivă.

În 2020, și-a riscat viața după o căzătură acasă, cauzată de o hemoragie cerebrală, dar după o operație a reușit să se recupereze și a continuat să apară la diverse evenimente sportive din țara sa.

Până la epilogul tragic de astăzi.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...