G4Media.ro

Rareș Bogdan: Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă un excepţional Înalt Reprezentant…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rareș Bogdan: Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă un excepţional Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE / Ce șanse are președintele

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan susţine că preşedintele Klaus Iohannis ar fi ”un excepţional” Înalt Reprezentant pentru politică externă a UE, una dintre cele mai importante funcţii din Comisia Europeană. Rareş Bogdan crede că Iohannis poate ocupa şi funcţia de preşedinte al Consiliului European, care reuneşte şefii de stat şi de guvern din statele UE.

”Klaus Iohannis ar fi cu siguranţă un excepţional Înalt Reprezentant la experienţa pe care o are, la echilibrul pe care îl are, fiind un om raţional, un european convins. Dar poate fi şi preşedintele Consiliului European. De ce nu?”, s-a întrebat retoric eurodeputatul liberal, potrivit News.ro.

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a declarat miercuri, într-un briefing cu jurnaliștii la Strasbourg, că două portofolii relevante pentru România după alegerile europene de anul viitor sunt cel de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și cel de Comisar european pentru Piața Internă, fiindcă ar ajuta țara noastră să își atingă obiectivele. Detalii aici.

Context. Președintele Klaus Iohannis vizează numirea în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici europene în viitoarea Comisie Europeană care se va forma după alegerile europarlamenare din vara anului viitor, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse politice europene, în 13 septembrie.

Potrivit acestora, dorința președintelui a fost deja comunicată liderilor coaliției. După alegerile europarlamentare programate în iunie 2024, numirile în viitoarea Comisie se vor face în funcție de ponderea politică a marilor grupuri politice: populari (PPE), socialiști (PES) și liberali (Renew Europe).

Dacă președinția viitoarei comisii europene va fi deținută tot de către PPE, ca și până acum, atunci sunt puține șanse ca a doua funcție ca importanță din Comisie, cum este cea de înalt reprezentant, să fie deținută tot de către un reprezentant al popularilor, cum este cazul domnului Iohannnis”, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Totuși, dacă se va ajunge aici, președintele Klaus Iohannis va avea nevoie de susținerea premierului Ciolacu. Numirea în Comisie se face tehnic de către Guvern, după ce în prealabil este negociată în Consiliu European și între marile grupuri politice. Președintele Iohannis își încheie oficial mandatul în decembrie 2024. Procedurile pentru formarea viitoarei Comisii Europene s-ar putea prelungi până în toamna anului viitor.

Potrivit unor surse liberale, organizarea Congresului PPE la București înaintea alegerilor europarlamentare ar avea legătură tot cu dorința lui Klaus Iohannis de deveni Înalt Reprezentant UE pentru politică externă. Președintele Iohannis ar spera să fie anunțat în tandem cu viitorul candidat la președinția Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a luat în calcul până acum mai multe funcții importante la Bruxelles, între care președinte al Consiliului European (care reunește șefii de stat și de guvern din UE, unde se adoptă deciziile politice) și secretar general NATO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. nimic poate face oriunde !

  2. glume de prost-gust.

    • Golfhannis cel mai mare tradator de neam si tara dupa 89 incoace. L-a depasit pana si pe Iliescu KGB

  3. trompeta are dreptate, ar fi excepțional dar nu în sensul bun

  4. adevarul ca ar fi un inalt functionar, dar nu cred ca dupa inaltime se aleg acestia. e nevoie de alte calitati pe care, din pacate pentru el, nu le are.

    • Caracterul! S.a văzut ce trăsături de caracter are individul! Nimeni nu și.ar dori asemenea specimen in preajmă!

  5. Doamne, ajuta-l pe Rares Bogdan. E ratacit.. Un presedinte de tara UE absent total, care n-a dat interviuri, care n-a participat la dezbateri, nici macar electorale, nu.. NU AR FI UN „EXCEPTIONAL” INALT REPREZENTANT UE. Doamne fereste!

  6. Siktir pentru amândoi!

  7. imi rezerv un bilet pentru Marte daca ficusul ajunge in conducerea UE

  8. Țucălarul RB la datorie,oricănd și pt.orice mahăr politic de moment.

  9. Ma intreb ce se asteapta RB sa primeasca in schimbul aceetor declaratii? Poate pe veci la Bruxelles? Ca acasa le este 🤮 sa munceasca. Si lui Iohannis si lui RB.

  10. Rares Bogdan este un gunoi, un linge blide la Cotroceni…..dulapul rămâne tot…parvenit și dulap!

  11. once again: cine’i Rares Bogdan?

  12. Un dulap si o papusa. JET!