G4Media.ro

Au fost selectați finaliștii pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al…

sursa foto: captura video

Au fost selectați finaliștii pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European 2023, care va fi acordat pe 19 octombrie

Eurodeputații i-au selectat pe Jina Mahsa Amini și Mișcarea „Femeia, Viața și Libertatea” din Iran, pe activiștii pentru drepturile omului din Nicaragua și pe femeile care luptă pentru avort liber, sigur și legal.

Joi, 12 octombrie, deputații europeni din comisiile pentru Afaceri externe și pentru Dezvoltare au ales, printr-un vot comun, finaliștii pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European 2023, în timpul unei reuniuni comune cu deputații europeni din Subcomisia pentru drepturile omului, transmite instituția printr-un comunicat de presă.

Finaliștii selectați:

– Jina Mahsa Amini și Mișcarea Femeia, Viața și Libertatea din Iran;

– Vilma Núñez de Escorcia și episcopul Rolando José Álvarez Lagos, Nicaragua;

– Femeile care luptă pentru avort liber, sigur și legal: Justyna Wydrzyńska (Polonia), Morena Herrera (El Salvador) și Colleen McNicholas (Statele Unite).

Citiți mai multe despre toate nominalizările aici.

Etapele următoare

Conferința președinților Parlamentului European (președintele Metsola și liderii grupurilor politice) va selecta joi, 19 octombrie, laureatul câștigător. Acesta va primi premiul propriu-zis în cadrul unei ceremonii care va avea loc în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, la 13 decembrie.

Informații suplimentare:

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. Acesta a fost instituit în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, iar suma de 50 000 de euro.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul „Curajosului popor ucrainean”, reprezentat de președintele său, de liderii aleși și de societatea civilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează