G4Media.ro

Zelenski compară Hamas cu Rusia: „Esența este aceeași”

Zelenski compară Hamas cu Rusia: „Esența este aceeași”

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a făcut legătura între recentul atac al Hamas asupra Israelului și invazia Rusiei în Ucraina și a criticat Iranul pentru ambele conflicte. Luni, el a comparat gruparea armată palestiniană cu Rusia, afirmând că este o „organizație teroristă”, în timp ce Rusia poate fi considerată un „stat terorist”, relatează Al Jazeera.

Zelenski a declarat în fața Adunării Parlamentare a NATO de la Copenhaga prin legătură video: „Singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul și aici este un stat terorist care a atacat Ucraina. Intențiile declarate sunt diferite, dar esența este aceeași”.

Ucraina a declarat că aproximativ 1.000 de drone Shahed de concepție iraniană au fost folosite de Rusia în ultimele șase luni.

„Iranul nu poate spune că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Ucraina dacă vinde Shaheds Rusiei. Iranul nu poate spune că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Israel dacă oficialii săi pretind sprijinul pentru ceea ce se întâmplă în Israel”, a declarat Zelenski.

Războiul Israel-Hamas

Israelul a fost luat prins cu garda jos sâmbătă, când Hamas a lansat un atac, aruncând în aer părți din gardul de separare extrem de fortificat al țării și trimițând luptători în comunitățile israeliene de la granița cu Gaza.

Atacul surpriză a declanșat un război major între Israel și grupul armat, care a provocat până acum peste 1.100 de morți.

Conflictul continuă să escaladeze, Israelul declarând luni că va impune o „blocadă totală” asupra Fâșiei Gaza, fâșia palestiniană asediată și dens populată, descrisă adesea ca o „închisoare în aer liber”, unde 120.000 de persoane au fost deja strămutate din cauza ultimelor tensiuni. Temerile palestinienilor cu privire la o invazie terestră israeliană în Gaza sunt din ce în ce mai mari.

Iranul a negat că a furnizat Rusiei drone kamikaze Shahed pentru a fi folosite în Ucraina și a declarat că nu este implicat în atacurile din weekend asupra Israelului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat sâmbătă că „tentaculele Iranului” erau „peste tot”, atunci când a fost întrebat despre un posibil rol. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că nu există dovezi că Iranul se află în spatele atacurilor asupra Israelului, dar a spus că există legături de lungă durată între Teheran și Hamas.

Iranul și-a exprimat sprijinul pentru Hamas după atac, dar a criticat acuzațiile de implicare în operațiunea Hamas ca fiind motivate politic.

Rahim Safavi, un consilier al liderului suprem Ali Hosseini Khamenei, a fost citat de site-ul semioficial de știri ISNA, spunând: „Îi felicităm pe luptătorii palestinieni … Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a declarat că atacurile Hamas sunt o dovadă a creșterii încrederii palestinienilor în fața ocupației israeliene.

Dorsa Jabbari de la Al Jazeera, care transmite de la Teheran, a declarat că solidaritatea Iranului cu Hamas este istorică.

„Iranul, de la revoluția din 1979, s-a văzut într-adevăr ca o minoritate șiită în Orientul Mijlociu – este [una dintre puținele] țări [din regiune] cu majoritate șiită.

„Au existat o serie de măsuri luate de fondatorul revoluției, ayatollahul Khomeini, pentru a se asigura că poziția Iranului rămâne sigură.

„Unul a fost să se alinieze cu grupurile de rezistență, nu doar cu grupuri șiite precum Hezbollah, dar și cu Hamas și Jihadul Islamic, pentru a-și asigura propria existență în viitor.

„Israelul a fost întotdeauna un punct de dispută pentru Iran. Ei nu cred că Israelul are dreptul de a exista ca țară. Ei spun că Palestina este o țară care a fost oprimată.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Uite, de-aia ne purtăm frumos noi cu Rusia! Israel s-a purtat frumos cu Rusia si Rusia le-a dat 7000 rachete, drone și Suhoaie! Dacă nu superi Rusia, Rusia te ajută! Israel a avut grijă să nu ajute Ucraina, eforturile i-au fost răsplătite!