G4Media.ro

UNICEF: Milioane de copii, strămutaţi din cauza dezastrelor legate de vreme

Sursa foto: UNICEF

UNICEF: Milioane de copii, strămutaţi din cauza dezastrelor legate de vreme

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a indicat vineri că inundaţiile, furtunile şi alte dezastre legate de vreme au forţat milioane de copii să îşi părăsească locuinţele, situaţia urmând să se deterioreze în cazul în care nu sunt luate măsuri, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Un număr de 43,1 milioane de copii din 44 de ţări au fost strămutaţi între anii 2016 şi 2021 ca urmare a unor evenimente precum seceta sau incendiile, potrivit organizaţiei.

UNICEF a înregistrat cele mai multe cazuri de copii strămutaţi din cauza condiţiilor de mediu în Asia de Est şi în regiunea Oceanului Pacific, aceasta fiind urmată de Asia de Sud.

Printre ţările care au înregistrat cele mai mari cifre absolute s-au numărat China şi Filipine, ca urmare a expunerii lor la fenomene meteorologice extreme, a numărului mare de copii şi a capacităţilor de evacuare.

„Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice escaladează, la fel va creşte şi deplasarea determinată de climă”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, într-un comunicat.

„Avem instrumentele şi cunoştinţele pentru a răspunde acestei provocări în creştere pentru copii, dar acţionăm mult prea încet”, a adăugat ea.

Fenomenele meteorologice extreme au devenit mai frecvente în ultimii ani pe fondul schimbărilor climatice.

Inundaţiile şi furtunile au reprezentat 95% din cazurile de strămutare în rândul copiilor, potrivit UNICEF, în perioada menţionată, de şase ani, potrivit raportului său intitulat „Copii strămutaţi într-un climat în schimbare”.

„Strămutarea copiilor de-abia dacă se află pe radarul liderilor”, a spus Verena Knaus, responsabil UNICEF pentru migraţie şi persoane strămutate.

Raportul prevede că aproape 96 de milioane de copii vor fi strămutaţi doar ca urmare a inundaţiilor provocate de râuri în următoarele trei decenii, o medie de aproape 3,2 milioane de copii în fiecare an, notează Reuters.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează