G4Media.ro

Liderii ECOWAS trimit un ultimatum puciștilor din Niger

Sursa foto: captura

Liderii ECOWAS trimit un ultimatum puciștilor din Niger

Liderii din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reuniţi duminică în Nigeria, le-au cerut militarilor care au preluat puterea în Niger să restabilească ordinea constituţională în termen de o săptămână. Conducătorii africani participanţi la întrunirea de la Abuja nu au exclus o intervenţie în forţă, informează AFP potrivit Agerpres.

ECOWAS a cerut în special eliberarea imediată a preşedintelui ales al Nigerului, Mohamed Bazoum, arestat de pucişti, arată textul unei rezoluţii a summitului extraordinar prezidat de Bola Tinubu, şeful de stat al Nigeriei.

Dacă cererile organizaţiei nu sunt îndeplinite într-o săptămână, ECOWAS va lua „toate măsurile necesare”, iar acestea „pot include recurgerea la forţă”.

Urmează o reuniune a şefilor de stat-major din statele membre ale ECOWAS – Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Cote d’Ivoire, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo.

Ţările respective vor suspenda toate tranzacţiile comerciale şi financiare cu Nigerul, de asemebea membru al ECOWAS.

La Abuja a fost invitat şi conducătorul Ciadului, Mahamat Idriss Deby Itno, a cărui ţară nu face parte din organizaţie. Ciadul se învecinează însă cu Nigerul, fiind o putere militară în Sahel şi aliat al Franţei.

Puciştii de la Niamey au denunţat summitul ECOWAS, susţinând că obiectivul reuniunii a fost „validarea unui plan de agresiune împotriva Nigerului”.

ECOWAS a decis la sfârşitul anului trecut înfiinţarea unei forţe regionale pentru intervenţii împotriva jihadiştilor şi în cazul unor lovituri de stat, reaminteşte AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează