G4Media.ro

Ciupercile ar putea fi următorul mare succes în domeniul ignifugării / Iată…

Sursa foto: Pexels / Marek Kupiec

Ciupercile ar putea fi următorul mare succes în domeniul ignifugării / Iată cum

Miceliul, partea vegetativă a unei ciuperci, este un ignifug natural și poate rezista la temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius. Materialele pe bază de ciuperci pot oferi o varietate de produse – inclusiv panouri de izolație și placări rezistente la foc. Utilizarea ciupercilor prezintă șansa de a trece de la substanțele ignifuge care conțin substanțe chimice precum bromură sau clor, la cele care sunt durabile și biodegradabile, potrivit studiului unor cercetători australieni, care își prezintă concluziile pe World Economic Forum.

Australia nu este străină de dezastrele provocate de incendii. Țara se confruntă cu peste 17.000 de incendii rezidențiale în fiecare an. Fiecare iarnă aduce o creștere a potențialelor pericole de incendiu din cauza folosirii caloriferelor și a lumânărilor. Dacă adăugăm la acest lucru vegetația deja predispusă la incendii și un climat în general cald și uscat, puteți înțelege de ce există o nevoie urgentă de a dezvolta metode eficiente și durabile de ignifugare. Acesta este motivul care a inspirat echipa de cercetare să creeze materiale ignifuge din ciuperci comestibile. Aceste materiale pot rezista flăcărilor pentru a proteja integritatea structurii unei clădiri (și a eventualilor ocupanți).

Cercetarea reprezintă o oportunitate interesantă pentru o industrie care a folosit prea mult timp materiale dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Ignifugarea de-a lungul deceniilor

În anii 1970, companiile de construcții din Australia au utilizat pe scară largă substanțe chimice clasificate ca „substanțe ignifuge halogenate” pentru a ignifuga clădirile, mobilierul și aparatura electronică.

Aceste substanțe, care constau în mare parte din substanțe chimice care conțin bromură sau clor, sunt eficiente în întreruperea combustiei. Însă multe dintre ele au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății, inclusiv imunotoxicitate, toxicitate pentru reproducere, cancer și afectarea funcțiilor neurologice.

Produsele ignifuge pe bază de fosfor și de azot sunt preferate în locul celor halogenate și sunt încă utilizate în prezent pentru ignifugare, inclusiv în Australia. Cu toate acestea, și acestea prezintă un anumit risc pentru sănătatea umană și pentru natură (prin toxicitate și acumulare în mediu).

Explorarea unei alternative mai bune

Echipa de cercetători a produs un material fabricat în întregime din miceliu, care se arată foarte promițător pentru ignifugare.

Miceliul este structura rădăcinilor ciupercilor. Este alcătuit din multe filamente subțiri și ramificate. Pereții celulari ai acestor filamente sunt compuși în mare parte dintr-un polimer natural numit chitină (pe care îl puteți găsi, de asemenea, în carapacea crabilor și în exoscheletele insectelor).

Materialul pe bază de miceliu este ușor, ecologic, biodegradabil și are un timp de aprindere relativ lung.

Atunci când este expus la foc sau căldură intensă, materialul se poate transforma într-un reziduu negru cu conținut ridicat de carbon care rămâne după ce toată apa și compușii volatili au ars. Acest lucru este similar cu cărbunele care rămâne atunci când lemnul este ars. Această carbonizare protejează orice material inflamabil subiacent, încetinind transferul de căldură și împiedicând continuarea arderii.

Spre deosebire de materialele ignifuge actuale, acesta eliberează doar produse naturale inofensive atunci când este expus la foc, cum ar fi apa și dioxidul de carbon.

Un material versatil

Noul material este flexibil și poate fi realizat la diferite grosimi, inclusiv până la un tapet subțire de 1 mm. Acest lucru îl face mai util decât cărămizile fungice voluminoase.

Ar putea fi folosit ca foi subțiri asemănătoare tapetului sau consolidat în materiale de bază mai groase și mai rezistente care seamănă cu lemnul sau cu placarea.

Sursa: World Economic Forum

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează