G4Media.ro

Meta, amendată cu 20 milioane de dolari în Australia pentru colectare nedezvăluită…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Meta, amendată cu 20 milioane de dolari în Australia pentru colectare nedezvăluită de date ale utilizatorilor unei aplicaţii VPN

Compania Meta, proprietara Facebook, a fost amendată cu 20 milioane de dolari australieni (13,5 milioane USD) pentru înşelarea consumatorilor, a anunţat miercuri Comisia Australiană pentru Concurenţă şi Consumatori (ACCC), transmite dpa, citată de Agerpres.

Un tribunal federal a ordonat subsidiarelor Facebook Israel şi Onavo Inc. ale Meta să plătească fiecare câte 10 milioane de dolari Australiei ‘pentru implicare într-un comportament de natură înşelătoare, cu încălcarea Legii australiene a consumatorului’, a informat ACCC, care intentase acţiunea în justiţie.

Onavo Protect era o aplicaţie gratuită de mobil promovată în Google Play Store şi Apple Store drept produs care proteja datele utilizatorilor prin oferirea unui serviciu de VPN (reţea virtuală privată).

‘În realitate, Onavo şi Facebook Israel au partajat datele privind activităţile personale de la utilizatori, colectate prin aplicaţie în formă anonimizată şi agregată, cu compania-mamă Meta (cunoscută atunci ca Facebook Inc.) pentru beneficii comerciale’, a afirmat ACCC într-un comunicat de presă.

Potrivit organismului australian de supraveghere, aplicaţia a fost instalată de peste 270.000 de ori de către utilizatori australieni între lunile februarie 2016 şi octombrie 2017.

Un judecător federal a stabilit miercuri că respectivele două subsidiare s-au implicat în comportament de natură să înşele publicul, prin faptul că nu au informat în mod corespunzător la ce urmau să fie folosite datele utilizatorilor, adică inclusiv scopuri comerciale ale Meta.

După anunţarea hotărârii tribunalului, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Meta continuă să susţină că Onavo Protect a funcţionat în mod corespunzător ca instrument de securitate.

‘Nu există nicio acuzaţie din partea ACCC că aplicaţia nu a funcţionat corespunzător ca instrument de securitate online’, a transmis Meta într-un comunicat publicat de postul public australian ABC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează