G4Media.ro

Înarmarea intensă a Priştinei de către Turcia escaladează riscurile, susține un oficial…

Sursa foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Înarmarea intensă a Priştinei de către Turcia escaladează riscurile, susține un oficial de la Belgrad

Secretarul de stat în Ministerul Apărării al Serbiei, Nemanja Starovic, a declarat marţi că Turcia lucrează intens la înarmarea şi antrenarea forţelor de securitate ale Kosovo, transmite Tanjug, citat de Agerpres.

Vorbind la postul RTS, Starovic a spus că aceasta contravine Rezoluţiei 1244 a Consiliul de Securitate al ONU, Acordului de la Bruxelles şi tuturor celorlalte acorduri relevante.

‘Desigur, noi monitorizăm intens toate aceste procese. De luni de zile, agenţiile noastre de profil informează conducerea statului foarte detaliat despre ceea ce se petrece şi, desigur, prin canale diplomatice, i-am avertizat pe reprezentanţii turci că ceea ce se petrece este absolut inacceptabil’, a afirmat secretarul de stat.

‘Ei, desigur, spun că este vorba despre un fel de aranjamente comerciale şi vânzări’, a adăugat responsabilul sârb, remarcând că Forţa de Securitate a Kosovo nu este autorizată să deţină arme de felul celor furnizate de Turcia.

‘Din ceea ce ştim, ţinând cont de bugetul alocat pentru aşa-numita Forţă de Securitate a Kosovo, ei nu au fondurile pentru astfel de lucruri şi acestea nu pot fi aranjamente comerciale, şi este cert că armele sunt donaţii ale Turciei’, a mai spus Starovic.

Potrivit responsabilului sârb, armele includ nu numai drone Bayraktar, dar şi sisteme anti-tanc sofisticate OMTAS, mortiere şi lansatoare RPG.

‘În consecinţă, aceasta escaladează riscurile şi ameninţările, mai ales pentru populaţia sârbă din Kosovo-Metohija, ca şi pentru Republica Serbia în ansamblul său’, a adăugat el.

Nu există motive de panică, însă aceasta este o încălcare a dreptului internaţional, a subliniat Starovic, menţionând că Belgradul are răspunsuri adecvate la această situaţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...