G4Media.ro

Raport al Organizației Mondiale a Sănătății: Încrederea europenilor în autorități scade din…

sursa foto: Pexels/ Levent Simsek

Raport al Organizației Mondiale a Sănătății: Încrederea europenilor în autorități scade din cauza inechității sociale / Politicile economice care se concentrează pe profit nu funcționează

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a stabilit o legătură între scăderea nivelului de încredere a europenilor în instituții și inegalitățile sociale tot mai mari. Guvernele și factorii de decizie politică ar trebui să țină cont de „avertismentele de rău augur” ale raportului, a declarat directorul regional al instituției pentru Europa, citat de Euronews.

Analiza efectuată de Biroul regional al OMS pentru Europa a evidențiat legătura dintre inegalitățile sociale și de sănătate tot mai mari – reflectate de numărul tot mai mare de persoane care duc o viață lipsită de siguranță – și reducerea încrederii. Oamenii se îndepărtează din ce în ce mai mult de guverne și de instituțiile publice, considerând că acestea nu le sunt de folos, în timp ce alții se bucură de privilegii, se explică în raport.

În cazul celor cu venituri mici, încrederea în ceilalți este cu 40% mai mică în comparație cu cei cu venituri mari, a adăugat raportul.

Încrederea în guverne a scăzut, de asemenea, în mod semnificativ de la începutul pandemiei pentru persoanele fără loc de muncă, potrivit raportului. Acesta a detaliat că lipsa de protecție socială pentru persoanele vulnerabile a accentuat și mai mult inegalitatea.

„Toate guvernele și factorii de decizie politică ar trebui să ia notă de constatările amenințătoare ale raportului și să pună în aplicare soluții politice concrete de care să beneficieze toată lumea, inclusiv și mai ales cei mai neglijați”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.

Raportul a detaliat, de asemenea, consecințele fatale ale creșterii inegalităților economice și de sănătate.

Potrivit estimărilor acestuia, au fost observate aproximativ 600.000 de decese care puteau fi prevenite în statele membre cu cheltuieli de sănătate comparativ mai mici din Europa.

„Noua noastră analiză confirmă și mai mult faptul că politicile economice bazate exclusiv pe profit nu funcționează”, a avertizat Christine Brown, șefa Biroului european al OMS pentru investiții pentru sănătate și dezvoltare.

Eșecul unui guvern de a îmbunătăți viața oamenilor poate duce la o „prăbușire” a stabilității sociale, a adăugat Brown, făcând apel la politici publice responsabile și transparente axate pe bunăstare în Europa.

Analiza a făcut apel la cinci politici – cum ar fi asigurarea unui sprijin social pentru persoanele vulnerabile, o distribuție echitabilă a resurselor de sănătate și de îngrijire și un sistem de protecție universal – ca o cale de urmat pentru a construi și consolida coeziunea socială, reziliența și încrederea, reducând în același timp inegalitățile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. cea mai credibila organizatie din univers se preface ca e buna de ceva

  2. OMS dă sfaturi economice acum? Profitul este rău?

    • Dacă ăsta este singurul tău scop, da. De la ce crezi că a plecat criza din 2008? Sau creșterea prețului la gaze din 2021? Lăcomia poate fi foarte distructivă.

    • platitudini; „motherhood and apple pie”