G4Media.ro

Premierul Bulgariei anunță creșterea de patru ori a numărului de militari NATO…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Chavdar Garchev

Premierul Bulgariei anunță creșterea de patru ori a numărului de militari NATO care vor apăra țara sa

Bulgaria va găzdui de patru ori mai mulți soldați din NATO, după ce Alianța a aprobat planuri detaliate de apărare, pentru a se asigura că își poate opri inamicii și își poate apăra propriul teritoriu, transmite publicația 24Chasa, citată de Rador. Acest lucru a fost anunțat de premierul bulgar Nikolai Denkov, la Vilnius, unde a avut loc un summit de două zile al blocului militar.

„Riscul de a se aprinde Balcanii este foarte serios”, a adăugat Denkov.

Grupul de luptă de tip batalion al NATO din Bulgaria va deveni brigadă, ceea ce înseamnă că numărul de soldați va crește de la aproximativ 1.300 la 5.000 de soldați.

Pentru prima dată de la prăbușirea URSS, Alianța introduce un plan detaliat menit să ofere o apărare militară colectivă împotriva unui atac major din partea Rusiei. Prin aceasta, membrii săi au dat un semnal clar că în primul rând se apără și se pregătesc pentru o eventuală confruntare. „Rusia este cea mai mare și directă amenințare pentru țările din NATO”, se arată în concluziile summit-ului.

Liderii Alianței acordă o atenție deosebită securității de pe flancul estic și din regiunea Mării Negre.

După cum era de așteptat, candidatura Ucrainei pentru aderarea la NATO s-a dovedit a fi cel mai sensibil punct de pe agenda forumului. Sprijinul militar pentru Kiev rămâne „cea mai urgentă sarcină” în fața noastră, a asigurat, la Vilnius, șeful Alianței, Jens Stoltenberg. Dar el a adăugat că „dacă nu garantăm că Ucraina va câștiga acest război și va prevala ca națiune suverană și independentă, nu vom discuta deloc despre aderare”.

Liderii NATO vor aproba „pachetul ucrainean”, inclusiv crearea Consiliului NATO – Ucraina, care este considerat a fi o „îmbunătățire a relațiilor”. Toți membrii – inclusiv Kievul – vor negocia de pe picior de egalitate. Prima reuniune de acest tip va avea loc la Vilnius.

Pachetul Cuprinzător de Asistență, un fond în care membrii și partenerii NATO contribuie voluntar la finanțarea livrărilor de ajutor non-letal, va fi de asemenea continuat.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că nu există nicio îndoială că viitorul Ucrainei este în NATO, dar există unele condiții prealabile care trebuie îndeplinite. La rândul său, președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a condamnat pe liderii din NATO care au negociat că fac un pas înapoi și refuză să ofere Kievului o dată concretă de aderare. „Noi îi apreciem pe aliații noștri, dar și Ucraina merită respect”, a anunțat Zelenski în drum spre Vilnius. El a definit drept „fără precedent și absurd” faptul că nu există un interval de timp stabilit nici pentru o invitație, nici pentru aderarea Ucrainei.

„Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei atunci când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, se arată în comunicatul oficial al NATO.

În urmă cu câteva zile, președintele american Joe Biden a exprimat o poziție similară. Există trei opinii distincte pe această temă. Clubul din Est – care include Bulgaria, România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia și Slovacia – preferă ca NATO să garanteze că Kievul nu trebuie să urmeze un „Plan de acțiune pentru aderare”, așa cum se face de obicei cu potențialii membri. Premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat că se așteaptă să existe un rezultat final în care să se precizeze în mod explicit că Ucraina va fi invitată atunci când circumstanțele o vor permite”.

Cu toate acestea, SUA și Germania rămân departe de orice angajamente. În opinia lor, dacă acestea ar fi descrise, cadrul viitorului proces de aderare al Ucrainei ar fi mai strict. Celelalte țări acționează neutru. În mod surprinzător, înainte de începerea summit-ului, Turcia ridică veto-ul cu privire la Suedia, lăsând-o să se alăture Alianței. Acest lucru a fost văzut ca un eșec pentru Rusia, care a anunțat că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns. Turcia și Ungaria au fost singurele două țări care nu au fost de acord cu aderarea Suediei la NATO. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Romania si Bulgaria, niste colonii cu trupe de ocupatie

    • Tocmai ca sa nu vine alte trupe de ocupatie, unene cu betivi criminali violatori, aceste „trupe de ocupatie” se afla pe teritoriul tarilor in cauza cu acordul lor.