G4Media.ro

Autoritățile americane, copleșite de numărul mare de cereri pentru pașapoarte / Piața…

Autoritățile americane, copleșite de numărul mare de cereri pentru pașapoarte / Piața speculanților a înflorit / Intermediarii cer și 2500 de dolari pentru o programare care în mod normal e gratuită

Odată cu reluarea călătoriilor în întreaga lume după pandemia de COVID, cererea de preschimbare a paşapoartelor a ajuns în Statele Unite un coşmar administrativ. Obţinerea unui paşaport în SUA durează până la trei luni, potrivit Departamentului de Stat american. În schimb, serviciile unor intermediari care promit documentul în 24 de ore ajung și la 2.500 de dolari, consemnează vineri AFP, citat de Agerpres.

Nile Khow, în vârstă de 20 de ani, a făcut cei 2.600 de km de la Houston, în statul Texas, unde locuieşte, la New York, pentru a-şi lua paşaportul la timp ca să prindă un avion spre Londra, care urma să decoleze în câteva ore. Tatăl lui reuşise să îi obţină în ultimul moment o programare la biroul de paşapoarte. „Nu ştiu cum a făcut”, spune tânărul.

În faţa sediului respectiv stau la coadă zeci de oameni; unii trebuie să plece de urgenţă în străinătate pentru afaceri sau după decesul cuiva apropiat, alţii doar în vacanţă.

”N-am văzut așa ceva în 40 de ani”

David Alwadhish, cofondator al site-ului itseasy.com, care se ocupă de formalităţi cum ar fi preschimbarea paşapoartelor, consideră că un cumul de factori îngreunează eliberarea primului paşaport sau înlocuirea unuia existent. „Pare că toţi americanii s-au hotărât să îşi schimbe paşapoartele deodată. N-am văzut aşa ceva în 40 de ani”. Creşterea numărului de solicitări după pandemie are loc în contextul implementării unui nou sistem informatic pentru obţinerea paşapoartelor online, care a fost suspendat temporar deoarece nu era corespunzător din punct de vedere al securităţii.

De la începutul anului, se depun săptămânal aproape 500.000 de cereri, cu 30% mai multe decât în 2022, când s-au eliberat 22 de milioane de paşapoarte – un record, arăta secretarul de stat Antony Blinken la audierea într-o comisie a Congresului. El a recunoscut că sistemul birocratic respectiv a fost aproape desfiinţat în timpul pandemiei; funcţionarii au primit alte însărcinări administrative, iar acum Departamentul de Stat a fost nevoit să reconstruiască structura.

Timpul de aşteptare, mai mult decât dublu faţă de cel dinaintea pandemiei

Departamentul de Stat recomandă cetăţenilor americani să verifice data de expirare a paşapoartelor şi să le preschimbe din timp înaintea unei deplasări în străinătate. Multe ţări solicită ca documentele respective să fie valabile cel puţin şase luni după data prevăzută a sfârşitului sejurului.

Unii americani apelează la serviciile unor firme private, plătind sute de dolari – chiar 2.500 în unele cazuri – pentru a obţine o programare care oficial este gratuită.

Cei care nu îşi permit stau la cozi lungi, ca Linda, o femeie de 46 de ani care a început demersurile de obţinere a paşapoartelor pentru ea şi familia ei încă din aprilie. „Pe ale noastre le-am primit prin poştă în iunie, dar pe ale copiilor nu. Înainte nu era aşa”, explică ea, disperată, cu o zi înainte de plecarea spre insula Aruba din Caraibe.

Blinken consideră că situaţia poate fi ameliorată de serviciul online, care odată restabilit ar putea prelua cel puţin 60% din cereri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează